Koperty dowodowe, dowody osobiste..
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

"nie mamy możliwości ustalić dokad KPMO przekazała dokumenty"
żyjących przekazali - zmarłych nie
więc chyba nasuwa się jako pierwsze -zapytać tych co przekazywali o protokoły
mają jeden (ad żyjące osoby) to może mają "nieżyjące" (pytanie czy przekazania czy zniszczenia)v - policji bym pytał
żyjących przekazali - zmarłych nie
więc chyba nasuwa się jako pierwsze -zapytać tych co przekazywali o protokoły
mają jeden (ad żyjące osoby) to może mają "nieżyjące" (pytanie czy przekazania czy zniszczenia)v - policji bym pytał
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Witold_Witkowski

Witam
Jak wspomniałam w wczesniejszych postach o mojej milej wspołpracy w Urzedzie Miasta w StargardzieSzczedcińskim o wydanie kserokpii z kopert dowodowych oczywiscie wszystkie dokumenty otrzymalam,ale niestety urzednik nie wydał fotografii.Mam zatem pytanie
czy faktycznie nie mozna wydać ogrinalnych fotografii z kopert mimo próśb nie wydano mi fotografii mogłąm tylko zrobić zdjecie ze zdjęcia, nie ukrywam że cenne było by posiadać orginały fotografii. Jak to wygląda prawnie?
Pozd Agnieszka.
Jak wspomniałam w wczesniejszych postach o mojej milej wspołpracy w Urzedzie Miasta w StargardzieSzczedcińskim o wydanie kserokpii z kopert dowodowych oczywiscie wszystkie dokumenty otrzymalam,ale niestety urzednik nie wydał fotografii.Mam zatem pytanie
czy faktycznie nie mozna wydać ogrinalnych fotografii z kopert mimo próśb nie wydano mi fotografii mogłąm tylko zrobić zdjecie ze zdjęcia, nie ukrywam że cenne było by posiadać orginały fotografii. Jak to wygląda prawnie?
Pozd Agnieszka.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Zgadza się urzędnik nie ma prawa wydania oryginałów dokumentów także zdjęć. Wydanie oryginału z akt jest przestępstwem!! Jestem właśnie 2 tyg temu złożyłem wniosek z żądaniem udzielenia wyjaśnień dot. Zagubienia koperty mojego dziadka również zawiadomiłem AP o tym fakcie sprawa jest w toku. Pozdrawiam Lintner
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
mateusz1010

Witam,
Piszę, aby poradzić się w pewnej sprawie. Otóż otrzymałem informację z UM, że odnaleziono koperty dowodowe moich przodków, aż 5 osób. Przekazano mi również, że otrzymam do nich dostęp po wpłacie 31 zł (opłata za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych). Jestem trochę zaskoczony, bo ślędząc wątek na forum tym, a także innym nie spotkałem się z czymś takim. Chciałbym się od tego odwołać, ale nie za bardzo mam pomysł jak to zrobić. Może ktoś by mi coś doradził?
Piszę, aby poradzić się w pewnej sprawie. Otóż otrzymałem informację z UM, że odnaleziono koperty dowodowe moich przodków, aż 5 osób. Przekazano mi również, że otrzymam do nich dostęp po wpłacie 31 zł (opłata za udostępnienie danych ze zbiorów meldunkowych). Jestem trochę zaskoczony, bo ślędząc wątek na forum tym, a także innym nie spotkałem się z czymś takim. Chciałbym się od tego odwołać, ale nie za bardzo mam pomysł jak to zrobić. Może ktoś by mi coś doradził?
- Kaczmarek_Aneta

Z tym bywa różnie - w większości przypadków otrzymałam bezpłatnie kopie zawartości kopert, ale raz zdarzyło się, że musiałam uiścić podobną kwotę. Wychodzi więc na to, że urzędy czasem do podobnych spraw stosują odmienną procedurę.
W tamtej sprawie nie odwoływałam się, bo bardzo zależało mi na kserokopiach ankiet ze zdjęciami przodka, którego praktycznie nie znałam. Co więcej, nie jestem w stanie powiedzieć, czy opłata była zasadna, czy też nie.
Pozdrawiam
Aneta
W tamtej sprawie nie odwoływałam się, bo bardzo zależało mi na kserokopiach ankiet ze zdjęciami przodka, którego praktycznie nie znałam. Co więcej, nie jestem w stanie powiedzieć, czy opłata była zasadna, czy też nie.
Pozdrawiam
Aneta
-
Słomińska_Dominika

-
Piotr_Romanowski

Czasami można - wszystko zależy od urzędnika USC/UM.
Może ktoś wie coś w temacie kopert dowodowych osób zmarłych przed 1975 rokiem?
W niektórych UM są; w niektórych nie ma i nie wiedzą co się z nimi stało a w niektótrych jest protokół zniszczenia
Ja za skany nic nie płaciłem natomiast przy pięciu kopertach zapłaciłem 31 zł a bywało tak że zrobiłem zdjęcia bez żadnych opłat. Z dwóch urzędów dostałem natomiast ksero zdjęć i metryk urodzenia (z kopert) bez opłaty
Może ktoś wie coś w temacie kopert dowodowych osób zmarłych przed 1975 rokiem?
W niektórych UM są; w niektórych nie ma i nie wiedzą co się z nimi stało a w niektótrych jest protokół zniszczenia
Ja za skany nic nie płaciłem natomiast przy pięciu kopertach zapłaciłem 31 zł a bywało tak że zrobiłem zdjęcia bez żadnych opłat. Z dwóch urzędów dostałem natomiast ksero zdjęć i metryk urodzenia (z kopert) bez opłaty
- genealog1981

-
Piotr_Romanowski

To zależy w jakiej dzielnicy. Ja szukałem na Pradze Płd i tam są koperty od 1988r reszta zniszczona ale na Pradze Płn są sprzed 1980r.
Jeśli masz informację która dzielnicowa komenda MO wydała dowód to skontaktuj się z odpowiednim urzędem dzielnicowym; jeśli nie to zadzwoń do obojętnie którego - powinni cię pokierować.
Koperta dowodowa jest ZAWSZE u wystawcy dowodu.
Jeśli masz informację która dzielnicowa komenda MO wydała dowód to skontaktuj się z odpowiednim urzędem dzielnicowym; jeśli nie to zadzwoń do obojętnie którego - powinni cię pokierować.
Koperta dowodowa jest ZAWSZE u wystawcy dowodu.
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie jest prawdą powyższe
koperty dowodowe w Warszawie sa przechowywane wg kryterium numeru dowodu, niezależnie od miejsca wystawienia
[edit]
być może także serii, nie tylko numeru
koperty dowodowe w Warszawie sa przechowywane wg kryterium numeru dowodu, niezależnie od miejsca wystawienia
[edit]
być może także serii, nie tylko numeru
Ostatnio zmieniony pt 01 mar 2013, 11:22 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kaczmarek_Aneta