Poszukiwania w metrykach żydowskich
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Poszukiwania w metrykach żydowskich
T:"poszukiwania w metrykach żydowskich"
Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dokopałam się w jednej gałęzi w piątym pokoleniu w górę korzeni starozakonnych.
Gdzie mogę szukać metryk?
Chyba będzie to bardzo utrudnione, bo nazwiska mam "odimienne".
Raków.
Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu dokopałam się w jednej gałęzi w piątym pokoleniu w górę korzeni starozakonnych.
Raków.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Witaj, Jolu.
Do roku 1874 gminy żydowskie prowadziły własne księgi metrykalne. Od 1874 wszystkie zapisy metrykalne prowadził urzędnik państwowy i wtedy w jednej księdze zapisywani byli ludzie różnych wyznań.
Najwięcej podpowie Ci baza PRADZIAD. Musisz ustalić gdzie znajdowała sie gmina żydowska z terenu, który Cię interesuje.
Jeśli księgi zachowały się, to będziesz mogła sprawdzić.
Pozdrawiam,
Basia
Do roku 1874 gminy żydowskie prowadziły własne księgi metrykalne. Od 1874 wszystkie zapisy metrykalne prowadził urzędnik państwowy i wtedy w jednej księdze zapisywani byli ludzie różnych wyznań.
Najwięcej podpowie Ci baza PRADZIAD. Musisz ustalić gdzie znajdowała sie gmina żydowska z terenu, który Cię interesuje.
Jeśli księgi zachowały się, to będziesz mogła sprawdzić.
Pozdrawiam,
Basia
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Re: Poszukiwania w metrykach żydowskich
Jolu. sprםbuj tujakozak pisze:T:"poszukiwania w metrykach żydowskich"
Raków.
http://www.jewishgen.org/
Solo
Re: Poszukiwania w metrykach żydowskich
Dzięki, Solo. 
Pozdrowienia. Jola Kozak