Poszukuję dokładnej mapy guberni warszawskiej (powiatu war.)

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Witam!

Mam taki problem: w latach 80 XIX wieku na terenie lasów rembertowsko - okuniewskich utworzono poligon wojskowy. W tym celu wysiedlono ludność z miejscowości takich jak Kaleń czy Dembe Małe. Chciałbym ustalić lokalizację tych miejscowości - czy gdzieś mogę znaleźć mapy wystarczająco dokładne do tego celu? Były to małe wsie, więc skala musi być odpowiednio duża. Na początek próbowałem znaleźć coś w AP m. st. W-wy, oddział w Otwocku, pod który te obszary "podlegają", ale niestety bez rezultatu.

Mam też drugi podobny problem: jeszcze pod koniec XIX w. w okolicach Okuniewa istniał folwark o nazwie Sadowszczyzna. Jego lokalizację także chciałbym ustalić, co sprowadza zagadnienie do opisanego wyżej problemu (choć w tym wypadku nie ma wymogu, aby mapa była wcześniejsza niż z 1880 r.)

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Pierwszy problem - Geograficzna Karta KP Kol 4 Sek 3
do zobaczenia np tu -> ftp://mapy.ziomal.org/mapy/mapy_wieloar ... rszawa.gif
Także w Atlas Geograficzny Illustrowany Królestwa Polskiego - Józefa Michała Bazewicza (brał wcześniej udział w przygotowaniu Geograficznej Karty..) -> http://ipgs.us/atlas1907/maps/map03.jpg
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Nie wiem czy to coś pomoże, ale np. tutaj dostępne są do pobrania różne mapy Warszawy i okolic z XIX w.:

http://book-old.ru/BookLibrary/53000-Va ... a-gub.html

Pozdrowienia

Wiktor
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Rewelacja! Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

kapitalne. również dzięki.

oprócz map sa obzory, pamiatnyje kniżki i inne...
Pozdrawiam
Wojciech P.
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Nadal nie mogę odnaleźć folwarku Sadowszczyzna. Być może powstał on dopiero później...? W każdym razie w "Skorowidzu Królestwa Polskiego" z 1877 figuruje (gmina i parafia - Okuniew, poczta - Miłosna). Ktoś ma pomysły, gdzie jeszcze można poszukać?

Pozdrawiam,
Markus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”