Partyzantka polska w II wojnie światowej.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Małgorzata_Błaszkiewicz

Szukam informacji o poległych partyzantach
Czy posiada ktoś informację na temat poległych partyzantów we wsi Piotrowe Pole, gmina Iłża. W X 1944 roku zginęło tam około 17 osób a wieś spalono.
-
Zawadzki_Wojciech

Piotrowe Pole 1944 rok
Spotkałem te nazwiska. Przejrzyj: Księgę pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej, T. II – żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych, Pruszków 1994.
Pozdrawiam
Wojciech
Pozdrawiam
Wojciech
Piotrowe Pole 1944 rok
Witam!
Również jestem zainteresowany spisem poległych, a dokładniej osobami o nazwisku Gordon, Kieszkowski, i Gorgoń Adam.
(zwracam się do posiadaczy ów książki/spisu)
Dziękuję i pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
Również jestem zainteresowany spisem poległych, a dokładniej osobami o nazwisku Gordon, Kieszkowski, i Gorgoń Adam.
(zwracam się do posiadaczy ów książki/spisu)
Dziękuję i pozdrawiam,
Kamil Śmieszek
-
Grzegorz_M

Gdzie znajdę wykaz nazwisk partyzantów
Witam
Poszukuje wykazu partyzantów ziemi krakowskiej.Mama opowiadała mi że mój dziadek był partyzantem ale nigdzie w necie nie mogę znaleść go.
Mam dokumet troche urwany brzmi tak:
Arkusz Ewidencji......
L.ewid.138/7
1 Imię i nazwisko (prawdziwe)---Skotniczny
2 Imię i nazwisko (używane)--- brak
3 Pseudonim ostani --Lampart
4 Przydział organizacyjny --Strzelec .....
5 data i miejsce urodzenia --- Racławice
6 stopień wojs. z przed 1939r--poborowy
7 stopień nabyty w konspiracji --strzelec
12 zawód ---kowal
a pod spodem ledwo czytelna pięczątka
KOMISJA LIKWIDACYJNA OKRĄG KRA...SK. OBWÓD.....wice
Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje
Grzegorz
Poszukuje wykazu partyzantów ziemi krakowskiej.Mama opowiadała mi że mój dziadek był partyzantem ale nigdzie w necie nie mogę znaleść go.
Mam dokumet troche urwany brzmi tak:
Arkusz Ewidencji......
L.ewid.138/7
1 Imię i nazwisko (prawdziwe)---Skotniczny
2 Imię i nazwisko (używane)--- brak
3 Pseudonim ostani --Lampart
4 Przydział organizacyjny --Strzelec .....
5 data i miejsce urodzenia --- Racławice
6 stopień wojs. z przed 1939r--poborowy
7 stopień nabyty w konspiracji --strzelec
12 zawód ---kowal
a pod spodem ledwo czytelna pięczątka
KOMISJA LIKWIDACYJNA OKRĄG KRA...SK. OBWÓD.....wice
Z góry dziękuje za jakiekolwiek informacje
Grzegorz
Piotrowe Pole 1944 rok
Witam!
Czy książka ta jest w bibloiotece tego forum, bo nie potrafię jej znleźć.
Jeśli nie, to bardzo proszę o nazwiska jak wyżej: Gorgoń i Kieszkowski,
Dziękuję,
Kamil Śmieszek
Ps Czy ma ktoś jakieś inne materiały na temat tej walki?
Czy książka ta jest w bibloiotece tego forum, bo nie potrafię jej znleźć.
Jeśli nie, to bardzo proszę o nazwiska jak wyżej: Gorgoń i Kieszkowski,
Dziękuję,
Kamil Śmieszek
Ps Czy ma ktoś jakieś inne materiały na temat tej walki?
Piotrowe Pole 1944 rok
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej
Wyd. Pruszków-AJAKS 1993-1998, składa się z nastepujących opracowań:
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej : suplement / [red. nauk. i wstęp Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 1, Żołnierze września. [1], A-M / [wstęp i red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 1, Żołnierze września. [2], N-Z / [wstęp i red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 2, Żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 3, Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na Wschodzie. [1], A-M / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na Wschodzie. [2], N-Z / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 5, Polscy jeńcy wojenni i internowani / [red. nauk. Edward Pawłowski].
ksiązka jest dostępna w dużych bibiotekach,
marek
Wyd. Pruszków-AJAKS 1993-1998, składa się z nastepujących opracowań:
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej : suplement / [red. nauk. i wstęp Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 1, Żołnierze września. [1], A-M / [wstęp i red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 1, Żołnierze września. [2], N-Z / [wstęp i red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 2, Żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 3, Żołnierze Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na Wschodzie. [1], A-M / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 4, Żołnierze Wojska Polskiego na Wschodzie. [2], N-Z / [red. nauk. Edward Pawłowski].
Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej. T. 5, Polscy jeńcy wojenni i internowani / [red. nauk. Edward Pawłowski].
ksiązka jest dostępna w dużych bibiotekach,
marek
-
Zbigniew_Z

http://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=18922 - warto tu zajrzeć. Jest tam zaanonsowana książka (powieść) Stanisława Rogali "Piotrowe Pole" - warta uwagi i przeczytania. Oprócz opisów literackich zawiera wiele szczegółów.
Jestem również w posiadaniu książki Mariana Langera "Lasy i ludzie", gdzie jest rozdział mówiący o bitwie pod Piotrowym Polem. Posiadam również wykaz osób, które uczestniczyły w tej bitwie lub związane były innymi obowiązkami ze zgrupowaniem partyzanckim "Potoka" . Wykaz nie jest kompletny ale i tak posiada znaczną liczbę nazwisk.
Gdy potrzeba znaleźć jakąś osobę, czy fakt dotyczący samej bitwy lub okoliczności z nią związanych to chętnie służę pomocą.
Informacja dla Kamila:
W tym spisie, dotyczącym Piotrowego Pola występuje nazwisko Gorgoń Adam ps. "Żbik" i Kieszkowski Adam ps. "Cygan".
Pozdrawiam.
Zbyszek
Jestem również w posiadaniu książki Mariana Langera "Lasy i ludzie", gdzie jest rozdział mówiący o bitwie pod Piotrowym Polem. Posiadam również wykaz osób, które uczestniczyły w tej bitwie lub związane były innymi obowiązkami ze zgrupowaniem partyzanckim "Potoka" . Wykaz nie jest kompletny ale i tak posiada znaczną liczbę nazwisk.
Gdy potrzeba znaleźć jakąś osobę, czy fakt dotyczący samej bitwy lub okoliczności z nią związanych to chętnie służę pomocą.
Informacja dla Kamila:
W tym spisie, dotyczącym Piotrowego Pola występuje nazwisko Gorgoń Adam ps. "Żbik" i Kieszkowski Adam ps. "Cygan".
Pozdrawiam.
Zbyszek
Piotrowe Pole - uczestnicy
Witam!
-podany wątek założyłem osobiście
-nazwisko Gorgoń się zgadza, jest przekształcone, zapomniałem dodać. Walczyło tam dwóch braci Witold Marian Kieszkowski z Adamem Kieszkowskim, i ich siostrzeniec Adam Gordon.
Witold Marian (czasami Marian) żyje do dziś, mam się z nim spotkać, bo chcę napisać o tym pracę. Ma listy z obozu, do którego dostał się potem jego brat, wszystko pamięta.
Nie wiem tylko czego jego tam nie ma. W prawdzie nie poległ, ale był uczestnikiem.
Kamil
-podany wątek założyłem osobiście
-nazwisko Gorgoń się zgadza, jest przekształcone, zapomniałem dodać. Walczyło tam dwóch braci Witold Marian Kieszkowski z Adamem Kieszkowskim, i ich siostrzeniec Adam Gordon.
Witold Marian (czasami Marian) żyje do dziś, mam się z nim spotkać, bo chcę napisać o tym pracę. Ma listy z obozu, do którego dostał się potem jego brat, wszystko pamięta.
Nie wiem tylko czego jego tam nie ma. W prawdzie nie poległ, ale był uczestnikiem.
Kamil
-
Małgorzata_Błaszkiewicz

Interesują mnie nazwiska partyzantów, którzy tam walczyli. Informację na temat nazwiska Józef Giemza
-
Małgorzata_Błaszkiewicz

W dalszym ciągu podtrzymuję wątek Piotrowego Pola, dotyczący partyzantów. czy ktoś jeszcze jest ta tematyką zainteresowany?
Witam
I ja się podepnę pod ten temat.
Mojego dziadka brat - Antoni Tomczak został zabrany z domu (był w partyzantce i ktoś na niego doniósł) i przewieziony do Skierniewic. Potem wraz z kilkoma innymi został zabrany do miejscowości Płyćwia pod Skierniewicami i tam rozstrzelany. Ciała Niemcy kazali zakopać w nieoznaczonym dole ale krewni po kilku dniach wykopali ich w nocy i zabrali. Wie ktoś może o tych wydarzeniach coś więcej? W którym to dokładnie miejscu było? Kto jeszcze tam został zabity? Z jakich oddziałów partyzanckich byli rozstrzelani? Cokolwiek ???
Pozdrawiam
Tomasz
I ja się podepnę pod ten temat.
Mojego dziadka brat - Antoni Tomczak został zabrany z domu (był w partyzantce i ktoś na niego doniósł) i przewieziony do Skierniewic. Potem wraz z kilkoma innymi został zabrany do miejscowości Płyćwia pod Skierniewicami i tam rozstrzelany. Ciała Niemcy kazali zakopać w nieoznaczonym dole ale krewni po kilku dniach wykopali ich w nocy i zabrali. Wie ktoś może o tych wydarzeniach coś więcej? W którym to dokładnie miejscu było? Kto jeszcze tam został zabity? Z jakich oddziałów partyzanckich byli rozstrzelani? Cokolwiek ???
Pozdrawiam
Tomasz
Obława augustowska lipiec 1945
Ciekawi mnie, czy ktoś z Forumowiczów również stracił kogoś z rodziny podczas obławy augustowskiej w lipcu 1945? (ofiary NKWD i UB)
A tak przy okazji: można podpisać poniższy apel w sprawie wyjaśnienia tej zbrodni.
http://www.isppan.waw.pl/apel/index.htm
NIE TRZEBA BYĆ KONIECZNIE PRACOWNIKIEM NAUKOWYM. Każdy może podpisać.
Kasia
A tak przy okazji: można podpisać poniższy apel w sprawie wyjaśnienia tej zbrodni.
http://www.isppan.waw.pl/apel/index.htm
NIE TRZEBA BYĆ KONIECZNIE PRACOWNIKIEM NAUKOWYM. Każdy może podpisać.
Kasia
-
Warakomski

Lista ofiar obławy podobno była weryfikowana, ale czy do końca ?
Na stronie „Dawna Suwalszczyzna” w Księdze Gości znalazłem taki wpis.
Katarzyna /29-02-12/
„Mój pradziadek Kazimierz Siedzik jest na tej liście, ale to jakaś pomyłka. Fakt że został wywieziony wtedy ze wsi, ale wrócił i dożył 100 lat
zmarł w 2001 roku. Tak samo kilka innych osób ze wsi Małyszówka. Nie można było tego wcześniej sprawdzić?”
Sam jakieś dwa lata temu sprawdziłem jednego z Warakomskich / nie moja rodzina/.
Okazało się, że to partyzant z oddziału „Romana” Juliana Wierzbickiego, który zginął w czasie obławy, ale niemieckiej 2.10.1944 r. pod wsią Podnowinka, w ostatniej partyzanckiej bitwie w Puszczy Augustowskiej i pochowany najprawdopodobniej w bezimiennej mogile pod wsią Płociczno. Potwierdza to „Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej – Żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych”
Warto więc samodzielnie sprawdzić wszystkie okoliczności.
Krzysztof.
Na stronie „Dawna Suwalszczyzna” w Księdze Gości znalazłem taki wpis.
Katarzyna /29-02-12/
„Mój pradziadek Kazimierz Siedzik jest na tej liście, ale to jakaś pomyłka. Fakt że został wywieziony wtedy ze wsi, ale wrócił i dożył 100 lat
Sam jakieś dwa lata temu sprawdziłem jednego z Warakomskich / nie moja rodzina/.
Okazało się, że to partyzant z oddziału „Romana” Juliana Wierzbickiego, który zginął w czasie obławy, ale niemieckiej 2.10.1944 r. pod wsią Podnowinka, w ostatniej partyzanckiej bitwie w Puszczy Augustowskiej i pochowany najprawdopodobniej w bezimiennej mogile pod wsią Płociczno. Potwierdza to „Księga pochowanych żołnierzy polskich poległych w II wojnie światowej – Żołnierze podziemnych formacji niepodległościowych”
Warto więc samodzielnie sprawdzić wszystkie okoliczności.
Krzysztof.