Temat:"Miejscowość KURKOCIN"
Witam
potrzebuje informacji:
miejscowość Kurkocin w byłym woj. toruńskim niedaleko Wielkich Radowisk - do jakiej parafii należała w XIX wieku, w jakim archiwum szukać ksiąg metrykalnych ?
Jerzy
Kurkocin , Miejscowość
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
KrajewskiJerzy

- Pieniążek_Stanisław

-
KrajewskiJerzy

Kurkocin , Miejscowość
dziekuję za informację tylko ,że jest tu jakaś niezgodność. W wyszukiwarce Genealodzy Pl podane są księgi z tej miejscowości od 1741 r.i że parafia była erygowana 1923, a księgi znajdują się w Ar. D. w Toruniu. Na stronie Ar. D. w Toruniu nie wymieniaja w swych zasobach miejscowości, parafii, Kurkocin. W ubiegłym roku byłem tam i powiedziano mi że nie posiadają żadnych ksiąg z Kurkocina.Zaprzecza to informacjom z wyszukiwarki Genealodzy Pl.
W Ar. Pa w Toruniu też nie posiadają żadnych ksiąg. Wnioskuję ,że Kurkocin do 1923 należał do innej parafii i tu pytanie do jakiej?
Nie wiem co myśleć o informacji w wyszukiwarce?
Jerzy
W Ar. Pa w Toruniu też nie posiadają żadnych ksiąg. Wnioskuję ,że Kurkocin do 1923 należał do innej parafii i tu pytanie do jakiej?
Jerzy
Re: Kurkocin , Miejscowość
Słownik geograficzny podaje parafię Radowiska:KrajewskiJerzy pisze:dziekuję za informację tylko ,że jest tu jakaś niezgodność. W wyszukiwarce Genealodzy Pl podane są księgi z tej miejscowości od 1741 r.i że parafia była erygowana 1923, a księgi znajdują się w Ar. D. w Toruniu. Na stronie Ar. D. w Toruniu nie wymieniaja w swych zasobach miejscowości, parafii, Kurkocin. W ubiegłym roku byłem tam i powiedziano mi że nie posiadają żadnych ksiąg z Kurkocina.Zaprzecza to informacjom z wyszukiwarki Genealodzy Pl.
Jerzy
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IV/895
która jest w AD Toruń, Kurkocin był filią tej parafii.
Od 1863 r. nazwa Wimsdorf
Łucja
Ostatnio zmieniony ndz 20 sty 2013, 15:03 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Romanowski_Piotr

Kurkocin , Miejscowość
Zapisy metrykalne dotyczące miejscowości Kurkocin są w księgach parafii Wielkie Radowiska, dostępnych w AD w Toruniu. Szukałem kiedyś jednego aktu z Kurkocina z XIX wieku i dlatego ustalałem tą kwestię.
Piotr
Piotr
-
KrajewskiJerzy