Problem z pochówkiem

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Pawel_O

Sympatyk

Problem z pochówkiem

Post autor: Pawel_O »

Podczas przeglądania akt, które udało mi się już znaleźć nagle zdałem sobie sprawę, że brat mojej prababki, który zmarł w młodym wieku (mając 12 lat) w 1922 jest pochowany nie wiadomo gdzie. Jest to trochę dziwne dla mnie, bo prababka mocno była zaangażowana w opiekę nad grobem jej rodziców, a o bracie nigdy nie słyszałem.

Czym w tamtym czasie dzieci nie były chowane na cmentarzach? Dodam, że Eugeniusz (brat) zmarł na zapalenie wyrostka więc może wtedy akurat był w szpitalu. I jeszcze jedno pytanie, czy może gdzieś w dokumentach znajdują się też informacje na temat ewentualnych pochówków?

Chodzi oczywiście o Lublin, a dokładniej Kośminek.

Pozdrawiam, Paweł
Awatar użytkownika
eellaa

Sympatyk

Problem z pochówkiem

Post autor: eellaa »

A może są pochowani razem? U mnie w rodzinie była taka sytuacja, że jak rodzice zmarli to do ich grobu przeniesiono ich najmłodsze dziecko, które zmarło jako niemowlę (takie było życzenie rodziców).
Sprawdzałeś już cmentarz, na którym pochowani są prapradziadkowie? (parafia, kancelaria?)

pozdrawiam,
Ela
Pawel_O

Sympatyk

Problem z pochówkiem

Hm, wydaje mi się, że go tam nie ma bo na grobie wypisani są jedynie jego i jej rodzice. I na kwitach, tych które wydaje kancelaria gdy się zapłaci, byli wypisani tylko rodzice. Przejdę się jakiegoś dnia i sprawdzę. Na razie szukam aktów urodzenia rodziców, ale idzie jak krew z nosa :(
marbl

Sympatyk

Problem z pochówkiem

Post autor: marbl »

Na lubelskich cmentarzach były kwatery wyłącznie dla dzieci które chowano w grobach ziemych. Pozostałościa jest taka kwatera na cmentarzu przyu. Unickiej gdzie zachowało się dużo grobów dzieciecych. na Cmentarzu przy ul. Lipowej też była taka kwatera, dzisiaj z nielicznymi gobami dziecięcymi. marek
Pawel_O

Sympatyk

Re: Problem z pochówkiem

marbl pisze:Na lubelskich cmentarzach były kwatery wyłącznie dla dzieci które chowano w grobach ziemych. Pozostałościa jest taka kwatera na cmentarzu przyu. Unickiej gdzie zachowało się dużo grobów dzieciecych. na Cmentarzu przy ul. Lipowej też była taka kwatera, dzisiaj z nielicznymi gobami dziecięcymi. marek
No właśnie, pewnie był pochowany na Lipowej tak jak reszta rodziny.
marbl

Sympatyk

Re: Problem z pochówkiem

Post autor: marbl »

O ile się nie mylę byla to kwatera 20A. W tej kwaterze jest grób dziecka pochowanego w latach 20 z mojej rodziny, marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”