-Księgi parafialne-

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

dostęp do warszawskich stron inwetarz. ksiąg metrykalnych

Post autor: Muraszko_Tamara »

te strony gdzie są zapisane przy numerach nazwiska i imiona(ślubów,narodzin,zgonów) z lat 1800-1950. Ewentualnie linki do nich.pozdrawiam

ksiegi-parafialne.pl/
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

linki znajdziesz w wielu miejscach, np
http://ksiegi-parafialne.pl/
http://www.zosiatest.fora.pl/
o ile dobrze zrozumiałem pytanie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

dzieki
ale problem- niektóre są tak wyblakłe że trudno odczytać?

Wysłany: 05-03-2012 - 12:29*
a jak można otrzymać podgląd ro ksiąg parafialnych- jak się zarestrować aby mieć podgląd- nie mogę otworzyć klikając na ten link
http://ksiegi-parafialne.pl/
uwaga sprwdzam drugi link-... ta Zośka- można się zalogować to ide buszować, pozdrawiam

* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

napisz do administratora, że masz problem z obsługą, pomoże to w redagowaniu i prowadzeniu serwisu
ja nie rozumiem problemu:(
i nie chodzi o to, żeby za każdym razem tłumaczyć co i jak
Graza

Sympatyk

Post autor: Graza »

witam Serdecznie
ja mam pytanie a jak jest z tym przydziałem do indeksowania. "Dostaje" się jakąś parafię i trzeba tam pojechać i prosić księdza o udostępnienie ksiąg i tam na miejscu indeksować? Czy jest jakaś szansa robienia tego w domu? ja na przykład chciałabym się włączyć w indeksowanie ale nie dysponuje wolnym aby spędzać ma plebani kilka tygodni, ale wieczorkami, czemu nie? Prosilabym o blizsze przybliżenie tematu
pozdrawiam Grazyna
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Graza pisze:witam Serdecznie
ja mam pytanie a jak jest z tym przydziałem do indeksowania. "Dostaje" się jakąś parafię i trzeba tam pojechać i prosić księdza o udostępnienie ksiąg i tam na miejscu indeksować? Czy jest jakaś szansa robienia tego w domu? ja na przykład chciałabym się włączyć w indeksowanie ale nie dysponuje wolnym aby spędzać ma plebani kilka tygodni, ale wieczorkami, czemu nie? Prosilabym o blizsze przybliżenie tematu
pozdrawiam Grazyna
Witaj Grazyno,

Wszystko czym dysponujemy znajduje sie w Planach (w najnizej polozonej tabelce - tej bez nazwisk indeksujacych)
http://geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Jesli wybierzesz cos z proponowanej listy, materialy dostaniesz od nas i mozesz bez przeszkod indeksowac w domu. A to czego nie ma w Planach zazwyczaj trzeba spisac w archiwum badz, tak jak wspomnialas, w parafii.
Jesli cos wybierzesz, prosze o kontakt na geneteka@genealodzy.pl

Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Księgi parafialne - kontynuacja

Post autor: aerbert »

Właśnie przesłałam kilkaset zindesowanych aktów z parafii Łegonice (opoczyńskie). Tymczasem widze, że to co przesłałam do Geneteki juz znajduje się w programie Metryki. Czy narobiłam sie na darmo???

Pozdrawiam
Ola
winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Mam pytanie ,czy ktoś indeksuje akty zgonów parafii Wyszków w latach 1840-1850.
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Obecny bałagan jest nie od uniknięcia, ale z czasem sytuacja się wyklaruje. Pojawiło się w ostatnich czasach bardzo dużo materiałów (FS, AP, AD) dostępnych w wersji elektronicznej, do tego ludzie mają swoje prywatne zbiory zdjęć i indeksacja idzie z różnych źródeł. Dodatkowo każdy ma swoje priorytety i udostępnienie jednej parafii może przerwać lub spowolnić indeksację drugiej parafii.
Przy takim zalewie materiałów jest to całkowicie normalne.
Czy ktoś się napracował na darmo czy nie, baza indeksów rośnie i chyba to jest celem i korzyścią dla każdego. Więc nie ma pracy za darmo, jest praca i jest rosnąca baza. Równie dobrze ktoś może mówić że rośnie mu w portfelu ale pracuje za darmo. A niech pracuje, jak mu rośnie kasa to czemu narzeka?
Z czasem sytuacja się wyklaruje.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"czy ktoś indeksuje ..."
winnicka: a kto ma na to odpowiedzieć? przez przypadke indeksujący zajrzy i powie "ja indeksuję"? marna szansa
administratorzy? w zakładce plany (metry i geneteki) piszą - po to, żeby setek wątków nie przeglądac - a nuż ktos gdzieś (gdzie?) zapyta (zamiast zajrzeć)
a jak napiszę "nikt Wyszkowa z tych lat nie indeksuje" to jaką będzie miało to wartość? skąd wiedzieć?:)

Piotr napisał
"udostępnienie jednej parafii może przerwać lub spowolnić indeksację drugiej parafii"

niestety takie myślenie (choć nie zawsze wyrażone wprost) jest spotykane
rodzi skutek (jeśli tak myślący może zablokować, utrudnić, przeszkodzić) - brak kopii -pomimo, że mogłyby być to nie ma

i co z tego, że indeksów z parafii X nie będzie tak szybko jakby mogły być? to jest powód, żeby blokować publikacje innych parafii, z innych lat?

to może hackerów na biblioteki cyfrowe nasłać, bo ludzie zamiast spisywać indeksy miewają chęć poczytać i to ich od pracy odciąga?

paranoja i byłoby śmieszne, gdyby pogląd przez "maleńkie mrówki bez wpływu" były reprezentowany

w przypadku osób mających znaczny wpływ - rodzi pytanie o sens umożliwiana publikacji

nie wiem czy to prowokacja intelektualna Piotra Juszczyka, czy wypadek przy pracy, ale nieczęsto zdarza się przeczytać wprost to , czego efekty można było (i nadal można) obserwować
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

To trzeba samemu zgłosić? Ja pierwszy raz. Indeksuję parafię Kaski urodzenia 1840-47.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale co zgłosić, jak i gdzie?:)
trzeba..no, żebyś ktoś wiedział, mógł rozpropagować informację, pomagać w koordynacji to musi wiedzieć
dopóki technologia kryształowych kul lub podobna nie wyręczy - to owszem:) "trzeba"
ale penalizacji niezgłoszenia nie przewidziano
ot rodzi to (niezgłoszenie) problemy
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Jeżeli indeksuję z innych źródeł niż projekty do Geneteki czy metryk zawsze fakt indeksacji zgłaszam do Marty - ona to umieszcza w planach i nie obawiam się,że ktoś to dubluje / chyba.... że nie zgłosi,ale to już nie mój problem/
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Zindeksowałam parafię Ujazd 1808-1809 cz1 i cz.2 z AP Łodz, sama sobie sa ją przyznałam i zindeksowaną wysłałam mail pod adres genetyki. Mam nadzieję, że "obciachu "nie bedzie. Teraz wzięłam sie za Aleksandrów parafie ewangielicką z AP Łodz. Czy ktos ją już robi? :?:
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Przecież to jest banalnie proste .
Wystarczy wpisac w wyszukiwarce indeksy parafia.

Przecież geneteka to tylko połowa indeksów .
Są całe steki prywatnych stron ,gdzie zamieszczane są indeksy parafii z całej Polski .
Po co powielać czyjąś pracę .?
Niepotrzebnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”