Witajcie!
Opracowując historię rodziny Gordonów udało mi się dotrzeć do roku 1800.
Doszedłem do Feliksa Gordona (Gordy, bo pierwotnie pisano Gorda, choć sami podpisywali się zawsze 'Gordon'), syna Walentego, architekta.
W ostrowieckiej parafii, bo tu rzecz się dzieje, śluby są z lat 1816, 1822, i potem większość od 1825.
Na szczęście w 1816 ślub bierze Stanisław, brat Feliksa (pokrewieństwo wywnioskowałem z dalszych akt). Z tego właśnie aktu ślubu dowiaduję się o imionach ich rodziców (Walenty, Zuzanna), i pochodzeniu.
Stoi tam bowiem, że metrykę Stanisław wyjął z ksiąg kościoła Piotrkowickiego, czyli urodził się w Piotrkowicach (lub na terenie należącym do tej parafii).
Ze wszystkich Piotrkowic w Polsce, wg. Wikipedii tylko 2 posiadają kościół, obydwie te miejscowości w woj. świętokrzyskim (gminy Chmielnik i Wodzisław).
Sprawdziłem stronę Diecezji Sandomierskiej-rezulatów brak.
Na stronie ze spisem parafii AD Kielce - też brak.
Po głębszym szukaniu znalazłem nazwę Piotrkowice na str. diecezji tarnowskiej, jednak należą one do woj. małopolskiego (to te, które były na Wikipedii, ale nie było wzmianki o kościele; http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotrkowic ... polskie%29)
Na sam początek chciałbym dowiedzieć się, gdzie mogę znaleźć archiwalia dot. Piotrkowic z woj. świętokrzyskiego z okresu przed 1800 rokiem? W którym AD?
Z góry dziękuję za pomoc,
Kamil
Dalsze poszukiwania...
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Pieniążek_Stanisław

- Brozek_Oskar

Dalsze poszukiwania...
Niestety Piotrkowice koło Wodzisławia nie posiadają takich akt w żadnym archiwum i obawiam się że takowych nie ma także na parafii. 
Mam nadzieję że kiedyś się okaże że na parafii ksiądz takowe posiada, nie mam niestety jak tego sprawdzić.
Bardzo przydatnym narzędziem do odszukania moich przodków z Piotrkowic był Spis Ludności Województwa Krakowskiego z 1791 roku z AP Kraków.
Piotrkowice od 1810 roku leżą w AP Kielce.
pozdrawiam, Oskar.
Mam nadzieję że kiedyś się okaże że na parafii ksiądz takowe posiada, nie mam niestety jak tego sprawdzić.
Bardzo przydatnym narzędziem do odszukania moich przodków z Piotrkowic był Spis Ludności Województwa Krakowskiego z 1791 roku z AP Kraków.
pozdrawiam, Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Dalsze poszukiwania...
a niebyłoby wtedy piotrowskiego zamiast piotrowickiego?
Tym się głównie zasugerowałem.
Tym się głównie zasugerowałem.
Re: Dalsze poszukiwania...
Oskarze,Brozek_Oskar pisze:Niestety Piotrkowice koło Wodzisławia nie posiadają takich akt w żadnym archiwum i obawiam się że takowych nie ma także na parafii.
pozdrawiam, Oskar.
dziękuję. Czyli wychodzi na to, że zostają te koło Chmielnika, i wspomniany przez Cb dokument, zakładając, że to w ogóle Piotrkowice.
Dziękuję,
Kamil