Dalsze poszukiwania...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Dalsze poszukiwania...

Post autor: kamil_360 »

Witajcie!

Opracowując historię rodziny Gordonów udało mi się dotrzeć do roku 1800.
Doszedłem do Feliksa Gordona (Gordy, bo pierwotnie pisano Gorda, choć sami podpisywali się zawsze 'Gordon'), syna Walentego, architekta.
W ostrowieckiej parafii, bo tu rzecz się dzieje, śluby są z lat 1816, 1822, i potem większość od 1825.
Na szczęście w 1816 ślub bierze Stanisław, brat Feliksa (pokrewieństwo wywnioskowałem z dalszych akt). Z tego właśnie aktu ślubu dowiaduję się o imionach ich rodziców (Walenty, Zuzanna), i pochodzeniu.
Stoi tam bowiem, że metrykę Stanisław wyjął z ksiąg kościoła Piotrkowickiego, czyli urodził się w Piotrkowicach (lub na terenie należącym do tej parafii).
Ze wszystkich Piotrkowic w Polsce, wg. Wikipedii tylko 2 posiadają kościół, obydwie te miejscowości w woj. świętokrzyskim (gminy Chmielnik i Wodzisław).
Sprawdziłem stronę Diecezji Sandomierskiej-rezulatów brak.
Na stronie ze spisem parafii AD Kielce - też brak.

Po głębszym szukaniu znalazłem nazwę Piotrkowice na str. diecezji tarnowskiej, jednak należą one do woj. małopolskiego (to te, które były na Wikipedii, ale nie było wzmianki o kościele; http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotrkowic ... polskie%29)

Na sam początek chciałbym dowiedzieć się, gdzie mogę znaleźć archiwalia dot. Piotrkowic z woj. świętokrzyskiego z okresu przed 1800 rokiem? W którym AD?

Z góry dziękuję za pomoc,
Kamil
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Dalsze poszukiwania...

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Równie dobrze mógł to być Piotrków. Np. Trybunalski
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Dalsze poszukiwania...

Post autor: Brozek_Oskar »

Niestety Piotrkowice koło Wodzisławia nie posiadają takich akt w żadnym archiwum i obawiam się że takowych nie ma także na parafii. :(
Mam nadzieję że kiedyś się okaże że na parafii ksiądz takowe posiada, nie mam niestety jak tego sprawdzić.
Bardzo przydatnym narzędziem do odszukania moich przodków z Piotrkowic był Spis Ludności Województwa Krakowskiego z 1791 roku z AP Kraków.

Piotrkowice od 1810 roku leżą w AP Kielce.

pozdrawiam, Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Dalsze poszukiwania...

a niebyłoby wtedy piotrowskiego zamiast piotrowickiego?
Tym się głównie zasugerowałem.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Dalsze poszukiwania...

Brozek_Oskar pisze:Niestety Piotrkowice koło Wodzisławia nie posiadają takich akt w żadnym archiwum i obawiam się że takowych nie ma także na parafii. :(
Mam nadzieję że kiedyś się okaże że na parafii ksiądz takowe posiada, nie mam niestety jak tego sprawdzić.
Bardzo przydatnym narzędziem do odszukania moich przodków z Piotrkowic był Spis Ludności Województwa Krakowskiego z 1791 roku z AP Kraków.

Piotrkowice od 1810 roku leżą w AP Kielce.

pozdrawiam, Oskar.
Oskarze,
dziękuję. Czyli wychodzi na to, że zostają te koło Chmielnika, i wspomniany przez Cb dokument, zakładając, że to w ogóle Piotrkowice.

Dziękuję,
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”