Szukam Zesłańcy..Wykaz nazwisk w AGAD, Z. Strzyżewskiej
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
A moi Kulwiecie? Sa w tym opracowaniu? Może zdobyłabym z AGADu jakieś materiały?
Pozdrawiam i dziekuję z góry.
Małgorzata
Pozdrawiam i dziekuję z góry.
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Joanna_Lewicka

Łucjo,
będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie mojego, bezskutecznie poszukiwanego prapradziadka, Leopolda Brzozowskiego, powstańca styczniowego.
Jeszcze pytanie: czy spis obejmuje też późniejsze lata? Syn Leopolda, Teofil Władysław Brzozowski, mój pradziadek, został skazany na zesłanie za działalność antyrosyjską po roku 1900, ale nie zdążyli go nigdzie wysłać, ponieważ umarł w Kłobucku, gdzie pracował jako lekarz.
będę bardzo wdzięczna za sprawdzenie mojego, bezskutecznie poszukiwanego prapradziadka, Leopolda Brzozowskiego, powstańca styczniowego.
Jeszcze pytanie: czy spis obejmuje też późniejsze lata? Syn Leopolda, Teofil Władysław Brzozowski, mój pradziadek, został skazany na zesłanie za działalność antyrosyjską po roku 1900, ale nie zdążyli go nigdzie wysłać, ponieważ umarł w Kłobucku, gdzie pracował jako lekarz.
-
tobiaszboksik

Jest Władysław Polkowski - wśród zesłanych na Syberię.Markowski_Maciej pisze:Łucjo,
Będę zobowiązany za prawdzenie Bolesława Polkowskiego z Obwodu Sejnieńskiego i innych Polkowskich z tych okolic.
Pewnym skazanym był również Wyrzyk Walenty. czasami pisany jako Wyżyk.
Oraz strzał na ślepo - Zaruscy.
Dziękuję Maciej
Jest Wyrzyk Wincenty - wśród zesłanych w głąb Rosji.
Łucja
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Dziękuję bardzo.Łucja pisze:Jest Władysław Polkowski - wśród zesłanych na Syberię.Markowski_Maciej pisze:Łucjo,
Będę zobowiązany za prawdzenie Bolesława Polkowskiego z Obwodu Sejnieńskiego i innych Polkowskich z tych okolic.
Dziękuję Maciej
Łucja
Czy są sygnatury/lata czyli o co prosić AGAD?
Pozdrawiam
Maciej
Wśród Brzozowskich nie ma osoby o imieniu Leopold.JoannaL pisze:Łucjo,
Łucja
Jest Władysław Polkowski - wśród zesłanych na Syberię -Markowski_Maciej pisze:Dziękuję bardzo.Łucja pisze:Jest Władysław Polkowski - wśród zesłanych na Syberię.Markowski_Maciej pisze:Łucjo,
Dziękuję Maciej
Łucja
Czy są sygnatury/lata czyli o co prosić AGAD?
Pozdrawiam
Maciej
3:85
8:621
Można z tego odczytać lata, ale potem, nie tak od ręki to można, trzeba szukać.
Ł.
-
Joanna_Lewicka

-
Siwińska_Adriana

4: 641 - Piotr RydelKucharro pisze:Witam
Dziękuję za sprawdzenie nazwiska Rydel
Czy mogłbym jeszcze dowiedzieć się o sygnaturę dotyczącą Piotra Rydla?
Pozdrawiam
Cezary
3-5 - na Syberię
7-11 - w głąb Rosji
czyli - 4, na Syberię.
641 - wynika, że było to pod koniec 1864 r., bo numery 515-643 to transport y z 1864 r., czyli nawet wiadomo, że raczej w grudniu 1864, w ostatnim transporcie najpewniej (ale to takie odczyty z przypisów do wprowadzenia do wykazu nazwisk).
Łucja