Hański - Berdyczów

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bart-xx

Hański - Berdyczów

Post autor: Bart-xx »

Witam

Poszukuję informacji o rodzinie Hańskich z miejscowości Berdyczów - pow. wołyński (Ukraina). W szczególności chodzi mi o niżej wymienione osoby:

Grzegorz i Julia Hańscy oraz ich dzieci Wacław, Włodzimierz (ur. 1894), Stanisław (ur. 1880) oraz córka (prawdopodobnie Helena) której danych nie mam - wszyscy ur. w Berdyczowie

Mój pradziadek Włodzimierz Hański wg. zachowanych dokumentów był młodszym oficerem w armii rosyjskiej - brał udział w I wojnie światowej na terenie Galicji - pod koniec wojny przeprowadził się na tereny dzisiejszego powiatu konińskiego.

Wg opowieści mojej babci synem Grzegorza i Julii był też Stanisław. Był on księdzem - rozstrzelany przez NKWD pod koniec 1937 roku.

Cała rodzina Hańskich prawdopodobnie pod koniec I wojny opuściła Berdyczów - mojego pradziadka Włodzimierza w okresie międzywojennym szukała siostra (w Dzienniku Łódzkim) jednakże mój pradziadek bał się odpowiadać na to ogłoszenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”