Jaka to jednostka? proszę o pomoc w identyfikacji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarek_Aneta

Wojsko Polskie po 1945r. Numeracje jednostek wojskowych
Mam następujący problem.
Otrzymałam wczoraj bogatą w informacje dokumentację pracowniczą jednego z moich krewnych. Są to kwestionariusze osobowe, życiorysy, podania etc. W kilku dokumentach powtarza się informacja, iż poprzednim miejscem zatrudnienia mojego krewnego w latach 1945-1953 była Jednostka Wojskowa nr 5613. Niestety brakuje informacji, gdzie ta jednostka się mieściła.
Szukałam na sieci numeracji jednostek wojskowych i znalazłam tylko to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Numer_jednostki_wojskowej
Numeru 5613 brak.
Może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć, gdzie jeszcze można szukać wykazu numerów jednostek wojskowych z tamtego okresu ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
Otrzymałam wczoraj bogatą w informacje dokumentację pracowniczą jednego z moich krewnych. Są to kwestionariusze osobowe, życiorysy, podania etc. W kilku dokumentach powtarza się informacja, iż poprzednim miejscem zatrudnienia mojego krewnego w latach 1945-1953 była Jednostka Wojskowa nr 5613. Niestety brakuje informacji, gdzie ta jednostka się mieściła.
Szukałam na sieci numeracji jednostek wojskowych i znalazłam tylko to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Numer_jednostki_wojskowej
Numeru 5613 brak.
Może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć, gdzie jeszcze można szukać wykazu numerów jednostek wojskowych z tamtego okresu ?
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta
-
Pawel_Jurewicz

Skrót nazwy jednostki wojskowej /prośba o pomoc
W fiszce osobowej ze stalagu niemieckiego z okresu IIw światowej w rubryce jednostka wojskowa figuruje: 8 Tel. Bat.
Co może oznaczać ten skrót?
Dla ułatwienia podam , że do miejscem wzięcia niewoli był Modlin, czyli wspomniana jednostka brała udział w obronie twierdzy lub wycofała się tam w czasie kampanii wrześniowej.
Dziękuje z góry i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Paweł Jurewicz
Co może oznaczać ten skrót?
Dla ułatwienia podam , że do miejscem wzięcia niewoli był Modlin, czyli wspomniana jednostka brała udział w obronie twierdzy lub wycofała się tam w czasie kampanii wrześniowej.
Dziękuje z góry i pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Paweł Jurewicz
- Cieśla_Jerzy

Wydaje mi się, że chodzi o VIII Batalion Telegraficzny 3 Pułku Łączności, stacjonował on - bodajże - w Grudziądzu
Witold Stanisław Augustyn Pasek,
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
syn Jana, wnuk Stanisława, prawnuk Jana Nepomucena, praprawnuk Franciszka, prapraprawnuk Jakuba, praprapraprawnuk Józefa, prapraprapraprawnuk Macieja...
-
Pawel_Jurewicz

Dziękuję bardzo, a teraz podbiję poprzeczkę, wg legendy rodzinnej kuzyn mial brać udział w zajmowaniu Zaolzia , czy ta jednostka brała uczestniczyła rzeczywiscie w tej operacji?
Jeszcze raz dzięki
Pawel J.
Jeszcze raz dzięki
Pawel J.
Nie, Batalionu jako całości na Zaolziu nie było, natomiast w składzie "kombinowanego pułku piechoty" wystawionego przez 16DP z Grudziądza (w składzie "kombinowanej" 4DP) była kompania łączności - nie jest wykluczone, że z tej jednostki.
Witam, mam podobną sprawę jak post pierwszy - Władysław Czachowski - "szereg. 8 Dyw. Tab."
Jednostka prawdopodobnie z Włocławka, wg. zeznań świadków w/w zaginiony widziany był 15-16 września 1939 w rejonie Iłów- Sanniki gdzie dotarła ta jednostka.
Może ktoś wie co to za skrót i gdzie bliżej można się dowiedzieć czegoś o tej jednostce i jej losach.
Dziękuję i pozdrawiam
Robert Czachowski
Jednostka prawdopodobnie z Włocławka, wg. zeznań świadków w/w zaginiony widziany był 15-16 września 1939 w rejonie Iłów- Sanniki gdzie dotarła ta jednostka.
Może ktoś wie co to za skrót i gdzie bliżej można się dowiedzieć czegoś o tej jednostce i jej losach.
Dziękuję i pozdrawiam
Robert Czachowski
8 dywizjon (dyon) taborów stacjonował w Lipnie
-
Pawel_Jurewicz

Dziękuję ślicznie,
Nie przesyłam słoneczka, bo pada jak z cebra, zupełnie polska pogoda.
Pa
Paweł J.
Nie przesyłam słoneczka, bo pada jak z cebra, zupełnie polska pogoda.
Pa
Paweł J.
Bardzo dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Robert Czachowski
Pozdrawiam
Robert Czachowski
-
Stanisław_Sawkiewicz

A może ktoś posiada wiadomości o Batalionie 581 z drugiej strony frontu ? Wiem, że Batalion 581 stacjonował we Francji , prawdopdobnie niedaleko miejscowości Peron. Dowódcą Batalionu 581 był major von Wallhofen z Wałbrzycha (Waldenbürg).
Szefem kompanii był hauptman (kapitan) Lübe z Jeleniej Góry (Hürshberg). Jego zastępcą był oberleutant (porucznik) Dyballa, celnik z Kluczborka (Kreuzberg).
Czy ktoś ma jakieś dodatkowe wiadomości o tej jednostce ?
Brak mi w internecie jakichkolwiek informacji o tej jednostce.
Pozdrawiam
Szefem kompanii był hauptman (kapitan) Lübe z Jeleniej Góry (Hürshberg). Jego zastępcą był oberleutant (porucznik) Dyballa, celnik z Kluczborka (Kreuzberg).
Czy ktoś ma jakieś dodatkowe wiadomości o tej jednostce ?
Brak mi w internecie jakichkolwiek informacji o tej jednostce.
Pozdrawiam
Numeracja jednostek wojskowych
Witaj,
dopiero upływie kilkunastu miesięcy ale może jeszcze szukasz?
Nie dziwię się, że miałaś trudności, bo pytałaś o tajną jednostkę w PRL-u. Jednostka Wojskowa 5613 to kursy specjalne oddziału wywiadowczego Zarządu II Sztabu Generalnego LWP. Do 1950 Warszawa, poźniej Ściborów k/Otwocka i od VIII 1957r. ponownie Warszawa.
Informacje pochodzą z pl.wikipedia.org oraz biuletynu informacji publicznej IPN - dział: funkcjonariusze organów bezpieczeństwa PRL.
Pozdrawiam, Darek
dopiero upływie kilkunastu miesięcy ale może jeszcze szukasz?
Nie dziwię się, że miałaś trudności, bo pytałaś o tajną jednostkę w PRL-u. Jednostka Wojskowa 5613 to kursy specjalne oddziału wywiadowczego Zarządu II Sztabu Generalnego LWP. Do 1950 Warszawa, poźniej Ściborów k/Otwocka i od VIII 1957r. ponownie Warszawa.
Informacje pochodzą z pl.wikipedia.org oraz biuletynu informacji publicznej IPN - dział: funkcjonariusze organów bezpieczeństwa PRL.
Pozdrawiam, Darek
- Kaczmarek_Aneta

Dziękuję Ci bardzo 
Zagadki rzeczywiście nie udało się rozwikłać.
Chyba nie spodziewałam się takiego rozwiązania...
Czy mógłbyś Darku podać link źródłowy tej informacji ?
Pozdrawiam
Aneta
Zagadki rzeczywiście nie udało się rozwikłać.
Chyba nie spodziewałam się takiego rozwiązania...
Czy mógłbyś Darku podać link źródłowy tej informacji ?
Pozdrawiam
Aneta
Witaj,
oczywiście służę pomocą:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=19551&
i drugi link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarz%C4%85 ... _Polskiego
patrz - dział: JW 2000 i kursy specjalne.
Pozdrawiam, Darek
oczywiście służę pomocą:
http://katalog.bip.ipn.gov.pl/showDetai ... baId=19551&
i drugi link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zarz%C4%85 ... _Polskiego
patrz - dział: JW 2000 i kursy specjalne.
Pozdrawiam, Darek