Witam
Proszę o pomoc w tłumaczeniu aktu chrztu Marii Dattelbaum (tak potem funkcjonuje) córki Filipa i Rozy Szostak. Chrzest miał miejsce w maju 1873 toku w kaplicy u sióstr Felicjanek w Krakowie ale ja otrzymałam go jako akt z koscioła Wszystkich Świętych- tam zapewne kaplica przynależała. Prosze o przetłumaczenie tego tekstu ponieważ "nie trzyma się" rubryczek i nie jestem sama w stanie wywnioskować o co chodzi.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
poniżej linki do skanu- lepszej rozdzielczości nie mam taką wersję dostałam z AP Kraków
część pierwsza
https://picasaweb.google.com/1069851084 ... 7737210418
,
część druga:
https://picasaweb.google.com/1069851084 ... 9018472002
Magda
Proszę o pomoc w tłumaczeniu z łaciny- chrzest Żydówki
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Magdalena_Dąbrowska

-
Christophorus

Roku 1873, dnia 29 maja w kaplicy Panien Felicjanek na przedmieściu Smolnisko? Najprzewielebniejszy Ksiądz Walerian Serwatowski dziekan kolegiaty a zarazem parafii Wszystkich Świętych w Krakowie na skutek reskryptu Konsystorza Generalnego Diecezji Krakowskiej dnia 13 maja br. No. 634 wydanego, ochrzcił w obrządku rzymskokatolickim katechumenkę z żydowskiego wiarołomstwa nawróconą, Annę Dattelbaum tak zwaną, pannę, córkę rodziców Filipa Dattelbauma i Rozalii w Kosmyrzowie zamieszkałych. Której nad świętym źródłem chrzcielnym nadano imiona: Maria Józefa, zachowawszy dotychczasowe nazwisko Dattelbaum. Chrzestnymi byli: Wielmożni Państwo Paweł Tafiul? dziedzic dóbr ziemskich z Marią hrabianka Tarnowska. Asystowali: Wielmożni Państwo Jan Kanty Tarło dziedzic dóbr ziemskich z Karoliną Bystrzanowską.
-
Magdalena_Dąbrowska

Dziekuje serdecznie.
Tłumaczenie nieocenione.
Panie Krzysztofie
A tak nawiasem mówiąc mam pewne wrażenie że ważniejsze jest kto chrztu udzilił niż komu
a teraz jak by tu zdobyć reskrypt Konsystorza Generalnego Diecezji Krakowskiej z dnia 13 maja 1873 roku nr 634 ?
Pozdrawiam
I dziękuję raz jeszcze
Magda
Tłumaczenie nieocenione.
Panie Krzysztofie
A tak nawiasem mówiąc mam pewne wrażenie że ważniejsze jest kto chrztu udzilił niż komu
a teraz jak by tu zdobyć reskrypt Konsystorza Generalnego Diecezji Krakowskiej z dnia 13 maja 1873 roku nr 634 ?
Pozdrawiam
I dziękuję raz jeszcze
Magda