Pochodzą ze Słownika Wiedzy o Grójeckiem, zeszyt 14.
W Belsku Małym, jeśli ktoś zna okolicę, to na kamieniu po prawej stronie drogi w kierunku Mogielnicy jest taka oto tablica.
"Mogiła powstańców 1863 r.
W 115 rocznicę.
Mieszkańcy Gminy Belsk"
Gdzieś miałam spis tych powstańców, bo tam nawet jakiś mój przodek był, jak znajdę to wrzucę ale nie wiem czy mi gdzieś nie wyparowało.
Budynek dawnej prokuratury w Grójcu - teraz ma być tam biblioteka, należał do powstańca Styczniowego, notariuszaWładysława Feliksa Kamińskiego. Jego żona miała na imię Władysława a jej siostra nazywała się Leokadia Łabędzka.
Wiem, że to takie niby proste informacje, ale może komuś takie szczególiki się przydadzą.
Na cmentarzu w Grójcu, przy ulicy Mszczonowskiej stoi pomnik wielu zrywów i m.in 1930, 1863 roku.
Na cmentarzu jest też nagrobek powstańców styczniowych mjrAugustyna Lewińskiego (opisany jest on w zeszycie nr 12). Władysława Barzykowskiego (opisany w zeszycie nr 7), i Władysława Kamińskiego (tego notariusza).
W miejscowości Gołębiów znajduje się też spory pomnik i kurhan usypany na pamiątkę bitwy pod Nową Wsią, 18 V 1863 roku.
18 maja 1863 roku w Gołębiowie oddział powstańczy majora Władysława Grabowskiego stoczył bitwę z regularnym wojskiem carskim dowodzonym przez generała Mikołaja Meller-Zakomelskiego. W bitwie zginęło ponad 30 powstańców, a 180 dostało się do niewoli. Tam podobno te ciała spoczęły. Nie jestem pewna, czy gdzieś jest spis ofiar
tutaj jest galeria i trochę ten pomnik widać http://www.jasieniec-galeria37.yoyo.pl/?ckattempt=1
Napis na pomniku "Przechodniu pomnij, że jest niepojęta władza, która zło karze, a dobro nagradza"
W Rytomoczydłach, po prawej stronie drogi w stronę Warki, zaraz na początku lasu znajduje się kolejna mogiła - pomnik - bez nazwisk niestety.
Teraz Warka
Przy ulicy Nowy Zjazd 8 jest kopie usypany przez OSP przed wojną, który ma upamiętniać trzech rozstrzelanych powstańców. 4IV 1863 - ppłk Władysław Kononowicz, Kpt. Edmund Sadowski, Podoficer Feliks Łabędzki
Tyle znalazłam tak na szybko.