Gdzie dalej szukać ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Gdzie dalej szukać ?
Witam
Może ktoś mi podpowie gdzie mam dalej szukać jakich kolwiek informacji na temat moich przodków .Otóż mam akt zgonów moich prapradziadków ale niestety mam mało informacj . Prapradziadek Jan kowalski ur 23 maja 1878 r Zalesie powiat grójec niestety nie mam imion roziców wiem ze jego syn urodził sie w gościeńczycach w 1901 roku nie bardzo wiem czy były jeszcze jakies dzieci , a żona Jana to Józefa Kowalska z d Machaj rodzice franciszek i Agata Machaj date ur mam tylko rok 1878 nie mam miejscowosći .Niestety w rodzinie juz nie ma nikogo kto by cos pamietał . A co do aktu ur Jana pisałam do archiwum w grodzisku i w radomiu i niestety nie znaleziono mi nic .Jak ktoś miał podobną sytuacje albo wie jak dalej mam szukać bardzo prosze o pomoc.
Kinga
Może ktoś mi podpowie gdzie mam dalej szukać jakich kolwiek informacji na temat moich przodków .Otóż mam akt zgonów moich prapradziadków ale niestety mam mało informacj . Prapradziadek Jan kowalski ur 23 maja 1878 r Zalesie powiat grójec niestety nie mam imion roziców wiem ze jego syn urodził sie w gościeńczycach w 1901 roku nie bardzo wiem czy były jeszcze jakies dzieci , a żona Jana to Józefa Kowalska z d Machaj rodzice franciszek i Agata Machaj date ur mam tylko rok 1878 nie mam miejscowosći .Niestety w rodzinie juz nie ma nikogo kto by cos pamietał . A co do aktu ur Jana pisałam do archiwum w grodzisku i w radomiu i niestety nie znaleziono mi nic .Jak ktoś miał podobną sytuacje albo wie jak dalej mam szukać bardzo prosze o pomoc.
Kinga
-
Słomińska_Dominika

Gdzie dalej szukać ?
W pierwszej kolejności ustalilabym, która to jest parafia, potem poszukałabym np tuta: http://metryki.genbaza.pl/index/index/parent/1 lub http://parafie.genealodzy.pl/ czy jest ta parafia sfotografowana/zindeksowana
Jeśli tak to łatwo uda się odszukać odpowiedni rocznik i w nim akt, jeśli w ogóle istnieje
Osobiście od tego bym rozpoczeła poszukiwania.
A właściwie szukałaś już gdzieś poza napisaniem do archiwum w Grodzisku i Radomiu? Czasami w parafiach jest więcej aktów niż w archiwum Tak jest np. z parafią Łęczeszycką.
Jeśli tak to łatwo uda się odszukać odpowiedni rocznik i w nim akt, jeśli w ogóle istnieje
Osobiście od tego bym rozpoczeła poszukiwania.
A właściwie szukałaś już gdzieś poza napisaniem do archiwum w Grodzisku i Radomiu? Czasami w parafiach jest więcej aktów niż w archiwum Tak jest np. z parafią Łęczeszycką.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Gdzie dalej szukać ?
jak nie "po kowalskich" (co jak wiemy dało średnie rezultaty) to "po Machajach" może?
tam gdzie urodziła się Józefa córka Agaty (nie tak pospolite) może i ślub z Kowalskim się odbył, a do niego aneks z urodzeniem Józefa - młodego
PS ad Łęczeszyce: w APach sa jakieś braki w ASC? chyba pełny zestaw...
tam gdzie urodziła się Józefa córka Agaty (nie tak pospolite) może i ślub z Kowalskim się odbył, a do niego aneks z urodzeniem Józefa - młodego
PS ad Łęczeszyce: w APach sa jakieś braki w ASC? chyba pełny zestaw...
Gdzie dalej szukać ?
w parafi Worów i Wilków niestety nie ma nic,jeszcze sprawdzałąm w parafi Jazgarzew bo tez ktoś mi podpowiedział ze tam moze cos bedzie ale też nic, a co do Machaj to w wyszukiwarce metryk nic tez nie znalazłam co by pasowało do siebie
-
Słomińska_Dominika

Gdzie dalej szukać ?
To są te Gościeńczyce koło Prażmowa? Tam też jest chyba parafia ale nie wiem jak stara? Z Zalesia tego koło Grójca to ciut daleka droga do Jazgarzewa przecież?
A parafia Grójec?
A parafia Grójec?
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
Sroczyński_Włodzimierz

Gdzie dalej szukać ?
ale metryki.genealodzy.pl to jest wycinek mały rzeczywistości:)
nikt nie zapewnia (nawet w przypadku dość imponującego zakresu geneteki mazowieckiej), że pokrywa całość
poza wyszukiwarką są dostępne kopie do przejrzenia
a najchętniej do zindeksowania
bo tak naprawdę na pytanie "co dalej" - wiele osób znalazło odpowiedź "indeksować!"
nikt nie zapewnia (nawet w przypadku dość imponującego zakresu geneteki mazowieckiej), że pokrywa całość
poza wyszukiwarką są dostępne kopie do przejrzenia
a najchętniej do zindeksowania
bo tak naprawdę na pytanie "co dalej" - wiele osób znalazło odpowiedź "indeksować!"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Pieniążek_Stanisław

Re: Gdzie dalej szukać ?
Jeszcze w 1931 Gościeńczyce nie były parafią . Czy są teraz ? - Nie wiem.DominikaS. pisze:To są te Gościeńczyce koło Prażmowa? Tam też jest chyba parafia ale nie wiem jak stara? Z Zalesia tego koło Grójca to ciut daleka droga do Jazgarzewa przecież?
A parafia Grójec?
Gościeńczyce należały do Prażmowa i nigdzie indziej.
A Stefan Kowalski syn Jana i Józefy Machaj urodził się w parafii Prazmów 28 lipca 1901 roku.
Staszek
Ostatnio zmieniony pn 28 sty 2013, 17:29 przez Pieniążek_Stanisław, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Słomińska_Dominika

No właśnie takiego potwierdzenia czekałam. Nie pisalam jednak, że Gościeńczyce są parafią a pytałam czy nie należą do Prażmowa, za potwierdzenie czego bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
Gdzie dalej szukać ?
Tak ja przeszukiwałam skany z tego roku w tych parafiach .To są te gościeńczyce koło Prażmowa .A co do indeksowania to był by u mnie problem z rosyjskim bo tylko radze sobie z imionami i nazwiskami a reszta niestety nie idzie mi
Tak to ten StefanPieniążek_Stanisław pisze:Jeszcze w 1931 Gościeńczyce nie były parafią . Czy są teraz ? - Nie wiem.DominikaS. pisze:To są te Gościeńczyce koło Prażmowa? Tam też jest chyba parafia ale nie wiem jak stara? Z Zalesia tego koło Grójca to ciut daleka droga do Jazgarzewa przecież?
A parafia Grójec?
Gościeńczyce należały do Prażmowa i nigdzie indziej.
A Stefan Kowalski syn Jana i Józefy Machaj urodził się w parafii Prazmów 28 lipca 1901 roku.
Staszek
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Gdzie dalej szukać ?
W powiecie grójeckim byly (i chyba nadal sa) cztery a moze i wiecej miejscowosci o nazwie ZALESIE,
kazda z nich nalezala do innej parafii:
Sobików,
Jazgarzew
Worów
Wilków
wiec o ktore Zalesie chodzi?
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&dirids=1
Pozdrawiam
Grazyna
Sobików,
Jazgarzew
Worów
Wilków
Pozdrawiam
Grazyna
-
Sroczyński_Włodzimierz

oj więcej chyba niż cztery - powiat w 1878 był większy niż teraz, i niż przed wojną 2.
nie udało się zidentyfkować czy chodzi o któreś z powyższych czy jeszcze o jakieś inne
dla mnie kluczem byłoby - jak wyżej małżeństwo z Machajówną i aneks
bo jeśli nawet znajdzie się jakiś Józef Kowalski ur ca. 1878 w Zalesiu to nie będzie pewności czy to ten
za popularne nazwisko, imię, no i powiat grójecki za bardzo "Zalesiony"
nie udało się zidentyfkować czy chodzi o któreś z powyższych czy jeszcze o jakieś inne
bo jeśli nawet znajdzie się jakiś Józef Kowalski ur ca. 1878 w Zalesiu to nie będzie pewności czy to ten
Niestety nie wiem które było to zalesieGrazyna_Gabi pisze:W powiecie grójeckim byly (i chyba nadal sa) cztery a moze i wiecej miejscowosci o nazwie ZALESIE,
Sobików,
Jazgarzew
Worów
Wilków
Pozdrawiam
Grazyna
Ale z Machajami też nie bedzie taklie to proste bo nie mam w akcie zgonu gdzie sie urodziłą to może być wszedzie a w wyszukiwarce juz przeszukałam i nic nie znalazłam a tak recznie nie wiedząc gdzie szukać to troche kiepskoSroczyński_Włodzimierz pisze:oj więcej chyba niż cztery - powiat w 1878 był większy niż teraz, i niż przed wojną 2.
-
Sroczyński_Włodzimierz

akty zgonu są najmniej wiarygodne
może trochę kiepsko - lepiej w archiwum? samo się nie zrobi przecież
wiadomo gdzie mieszkali (dziecko im się rodziło) - sprawdź czy nie ma jakiś ksiąg niemetrykalnych z tego terenu (kls-y etc) może coś...
zresztą ...pasuję:) chyba konwencja nie dla mnie tj szukanie dlaczego nie można próbować i że ogólnie kiepsko skoro w wyszukiwarce na tacy nie ma - nie dla mnie:)
pozdrawiam, powodzenia!
może trochę kiepsko - lepiej w archiwum? samo się nie zrobi przecież
wiadomo gdzie mieszkali (dziecko im się rodziło) - sprawdź czy nie ma jakiś ksiąg niemetrykalnych z tego terenu (kls-y etc) może coś...
zresztą ...pasuję:) chyba konwencja nie dla mnie tj szukanie dlaczego nie można próbować i że ogólnie kiepsko skoro w wyszukiwarce na tacy nie ma - nie dla mnie:)
pozdrawiam, powodzenia!