Żydowicz, Rydziński .., Barańscy, Pawłowscy, Hankiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Żydowicz, Rydziński .., Barańscy, Pawłowscy, Hankiewicz

Post autor: Jankowski_Kamil »

Temat:"Poszukuję ( kujawsko-pomorskie)"

Witam kochani.
Dawno mnie nie było :)
Poszukuję pru nazwisk :

Żydowicz - Rodzina zamieszkiwała wieś Orłowo ( Marianna i Antonina
oraz rodzice Szymon i Agnieszka zd.Chojnacka

Rydziński/Rydzyński - Szafarnia okolice Rypina

Barańscy - Marianna Rydzińska zd.Barańska zamieszkiwała Szafarnię. Zmarła w Szychowie pow. Kowalewo pomorskie

Pawłowscy - Słońsk, wcześniej okolice Gniewkowa m.in. Suchatówka

Hankiewicz - Inowrocław od pokoleń

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Poszukuję ( kujawsko-pomorskie)

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Kamilu. Czego szukasz? Mieszkasz na miejscu, w okolicy gdzie żyli Twoi przodkowie. A więc wyprawa do parafii, archiwów i szukaj.
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Tak, tak byłem w archiwum. Znalazłem bardzo dużo, a napisałem tutaj bo być może ktoś ma w rodzinie tych ludzi / te nazwiska i nawiążemy kontakt.
Apropo..Panie Stanisławie , jak wyglądała pańska wizyta w parafii? Jak rozmawiać z księdzem? Musiałbym się wybrać do parafii Orłowa. A z kolei z Rydzińskimi mam największy problem. Do Szafarni mam daleko, a parafia Płonne i USC Radomin są niezindeksowane. Na stronie Szpejankowski.eu szukałem ale nie znalazłem. A do Włocławka mam kawał drogi hehe:)

A tak w ogóle ciekawi mnie pochodzenie nazwiska Żydowicz..czy może pochodzić od Żydów?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Przed wizytą w parafii najlepie4j wcześniej zadzwonić, wybadać proboszcza i ewentualnie zapytać w jaki dzień mógłby udostępnić księgi. Rozmawiać należy z pozycji proszącego a nie żadającego. To może dać efekt.
Staszek
PS Telefony do parafii w Katalogu Zasobów Metrykalnych na tej stronie.
Darek1965

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Darek1965 »

Jankowski_Kamil napisał:
Tak, tak byłem w archiwum. Znalazłem bardzo dużo, a napisałem tutaj bo być może ktoś ma w rodzinie tych ludzi / te nazwiska i nawiążemy kontakt.
Apropo..Panie Stanisławie , jak wyglądała pańska wizyta w parafii? Jak rozmawiać z księdzem? Musiałbym się wybrać do parafii Orłowa. A z kolei z Rydzińskimi mam największy problem. Do Szafarni mam daleko, a parafia Płonne i USC Radomin są niezindeksowane. Na stronie Szpejankowski.eu szukałem ale nie znalazłem. A do Włocławka mam kawał drogi hehe:)

Witaj Kamilu,
zapraszam do wspólnej indeksacji parafii Płonne, aktualnie posiadamy wolne materiały za lata 1826-1853.
Ps. nazwisko Rydziński(a) występowało w tejże parafii od co najmniej lat 40-tych XIX w.
www.szpejankowski.eu

pozdrawiam
Darek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”