Solanka owsa?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Solanka owsa?

Post autor: OlaH »

Witam,
w tekście z 1639 roku spotkałam się z określeniem „solanka owsa” - "Poddani z ciągłych ról (...) za ich pamięci ieszcze za Królowej Anny, kur, gęsi żadnych niedawali, a Piniędzy tylko trzy kopy Polskich, Owsa zaś z włóki trzy solanki a z Pułwłoczka Pułtory, Czwartą zaś solankę na konia składali"

Czy ktoś może mi proszę podpowiedzieć jak duża była „solanka owsa”?

Sprawdzałam bez skutku w „Vademecum do badań nad historią XIX i XX wieku” Ihnatowicza a także w „Encyklopedii staropolskiej” Glogera. I oczywiście posłużyłam się wyszukiwarką Google, szukałam na forum, również bezskutecznie.

Słownik polsko-angielski Aleksandra Chodzkiego z 1874 r podaje tłumaczenie „solanka – salt barrel” czyli beczka soli. Wiedziałam, że zboże mierzyło się w korcach, garncach, kwartach, kwaterkach, łasztach, małderach, meckach, czyżby również w solankach? Jeśli tak, ile w takim razie mierzyła „solanka owsa”?

Dziękuję.
Ola
Malgonia

Sympatyk
Adept

Solanka owsa?

Post autor: Malgonia »

Witaj!
Solanka to rzeczywiscie miara dla zboza, liczona beczkami o pojemnosci 102 litrow.

Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Solanka owsa?

Post autor: OlaH »

Bardzo dziękuję Gosiu :k:

Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”