Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych ???

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Błażeju, Ryszardzie, przenosimy się do drugiego "dłuższego" naszego wątku "Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych" - zgodnie z sugestią Władysława, to racja, rozdrabnianie i powielanie tematu nie ma sensu, tak więc siadam nad dalszymi odpowiedziami, ale umieszczę je tam.
Zapraszam wszystkich do dalszej podrózy w rodzinną przeszłość, też za ocean,
Tadeusz
Tadeusz Wysocki
PolTG23
+
http://www.narodowa.pl/recepcja.htm
motto:
"Zbierać przemijające okruchy przeszłości, bo z nich teraźniejszość, przyszłość i wytłumaczenie wszystkiego" (tw)
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Witam,

dostalem taka prosbe;
Ponieważ nie zachowały się żadne ślady o losach mojego dziadka (Tomasza Bakowskiego) w USA (gdzie mieszkał, kiedy i gdzie zmarł) byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc (czy mogę mieć taką nadzieję ?)
Pozdrawiam
jerkre

Drogi jerkre,
daj mi szanse poszukiwan podajac, kiedy i gdzie dziadek sie urodzil, skoro pdajesz imie i nazwisko.
I oczywiscie podpisz sie prawdziwym imieniem i nazwiskiem.

Ale do rzeczy, czy o tego Tomasza Ci chodzi? Jest tylko jeden w EI spisie, wiec wyjatkowo nie mialem problemu ze znalezieniem.

http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0600030261

Moze ktos w USA ma jakies informacje, pamiatki po Tomaszu, ale jak moze sie z Toba kontaktowac, jezeli uzywasz pseudonimu ?

Wladyslaw
Targaczewski_Błażej

Sympatyk

Re: jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych????

Post autor: Targaczewski_Błażej »

Witam !!!!
Jestem już na dłuższym wątku :)
Dziękuję za pomoc:) Jak na razie nic nie potrafię powiedzieć o Wawrzyńcu i Mikołaju Targaszewskich. Jak do tej pory wszyscy Targaczewscy lokowali się na pomorzu w okolicach Kociewia i Borów Tucholskich (stronkę PTG też już przeczesałem). Ale pchnięty ciekawością przeszukałem Ancestry.com. Odnalazłem tam Elisabeth Targaczewską. Widzę ze strona jest płatna i na razie muszę sobie odpuścić. Oczywiści na EI się też zalogowałem i zanotowałem informacje. Kto wie - może za jakiś czas "rozświetlą" się ciemności.

Pozdrawiam

Błażej Targaczewski
Ryszard-Król

Sympatyk

Post autor: Ryszard-Król »

Witam serdecznie!!
Ja też "wylądowałem" już na dłuższym wątku.
Władysławie - serdeczne dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Nie spodziewałem się. Oto "namiary" na mojego dziadka Jana Króla:

http://www.ellisisland.org/search/shipm ... sgow&page=
Text Manifest Page 0912
Scanned Manifest Page 0911 i 0912
Manifest Line Number 0013

Jak pisałem przypłynął do Nowego Jorku 28 stycznia 1905 r. z Glasgow, na pokładzie ss "Caledonia". Przybywał do szwagra /brother in law/ Adama Szeligi zam. w Elisabeth port. Niestety nazwy ulicy nie udało mi się "odcyfrować".
pozdrawiam serdecznie
Ryszard
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Ryszard,
to ten;

First Name: Jan
Last Name: Krol
Ethnicity: Austria, Polish
Last Place of Residence: Autoniow, Austria
Date of Arrival: Jan 28, 1911
Age at Arrival: 30y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Caledonia
Port of Departure: Glasgow
Manifest Line Number: 0013

Niestety, nie ma go w spisach New Jersey, sadze, ze wrocil przed I WS [1914], natomiast nie wiem, czy zostal w USA szwagier Adama Szeliga z Chwalowic ?. Czyli o Janie Krolu chyba masz wszystko.
Jan Krol zatrzymal sie w 146 Fussler Hall, wyglada na to, ze byl to hotel dla imigrantow z mieszkaniami na
gorze, a duza sala [hall] na dole, gdzie serwowano jedzenie i napitki. Z reguly, ktos, kto zamierzal zaoszczedzic pieniadze, przenosil sie do gospodarstw rolnych, gdzie mial za darmo wyzywienie i spanie.
W przeciwnym razie, wszystkie zarobione pieniadze zdzieraly z imigrantow takie Hall, szczegolnie w miastach
z portem. Przypuszczam, ze tak zrobil Adam Szeliga, jesli zostal w USA.
Wladyslaw
Ryszard-Król

Sympatyk

Post autor: Ryszard-Król »

Władysławie, wielkie dzięki.
Niestety Jan Król nie wrócił do Polski. Nawet jeśli tak (czego nie można wykluczyć), to z pewnością nie wrócił do rodziny /żony i dwóch synów - młodszy to mój ojciec/. Z relacji (bardzo nieprecyzyjnych) mojej mamy wynikało, że od chwili wyjazdu do USA dziadek nie utrzymywał kontaktu z rodziną (żoną Marceliną /zmarła w 1925 r./ i teściem Andrzejem Barszczewskim).
Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozwolę sobie zwrócić się do Ciebie za parę dni z kilkoma pytaniami dot. rodziny szwagra A.Szeligi.
Pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Post autor: Cirdan »

Witam,
chciałbym dowiedzieć się dwóch rzeczy, a mianowicie jaka WWW książka telefoniczna USA jest najlepsza? oraz czy jakieś spisy powszechne USA są dostępne online (a jeśli tak, to czy wyłącznie za opłatą)?

Czy istnieje w ogóle jakaś lista spisów powszechnych?

Pozdrawiam
Piotr Sułek
TKR

Sympatyk

Post autor: TKR »

Witam
Moja krewna siostra - mojego dziadka - Marianna Roman wyjechala do USA w 1912r z Gwozdzcca w Malopolsce urodzona w 1890 r c. Jozefa . Podobno wyszla tam za maz ale nie wiem nic o tym blizej - nazwisko podobno Kosarzewski ale to nie jest pewne . Nigdy nie wrocila do kraju podobno miala tam kilkoro synow.
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Tomek
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Czesc Tomku,
chyba mam ta osobe;

Roman, Marya Gwozdiec, Galicia , lat 20, ur 1893, przyplynela 1913
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0575120346

Przyplynela do szagra Pawla Dudka w Kinston, stan Nowy York. W Gwozdcu zostal ojciec Jozef Roman.
Cztery dziewczyny, jako przyszle sluzace, plynely razem z Gwozdca;
Rylewicz Marya, lat 17,
Roman Marya, lat 20, jest zapis ze starala sie o obywatelstwo,
Dudek Katarzyna, lat 19, tez jest zapis,
Kita Marya, lat 22.
Marya Roman miala 4stopy i 11 cali [ponizej 150 cm], byla blondynka o niebieskich oczach.
Jak bedziesz wiedzial wiecej o Pawle Dudku i poprawnym nazwisku Marianny, ponownie pytaj
na Forum, moze ktos Ci pomoze.

Wladyslaw
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam ! Mój wujek Antoni Marks wyjechał do Stanów Zjednoczonych w 1911r miał wtedy 22 lata wypłynął z Bremen płynął do Chicago do Juliusza Fennig w USA ozenił się ale nic nie wiem poza tym o nim czy mozna sprawdzic ta informacje ?dziękuję za pomoc pozdrawiam Grazyna
TKR

Sympatyk

Post autor: TKR »

Wladyslaw_Moskal pisze:Czesc Tomku,
chyba mam ta osobe;

Roman, Marya Gwozdiec, Galicia , lat 20, ur 1893, przyplynela 1913
http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0575120346

Przyplynela do szagra Pawla Dudka w Kinston, stan Nowy York. W Gwozdcu zostal ojciec Jozef Roman.
Cztery dziewczyny, jako przyszle sluzace, plynely razem z Gwozdca;
Rylewicz Marya, lat 17,
Roman Marya, lat 20, jest zapis ze starala sie o obywatelstwo,
Dudek Katarzyna, lat 19, tez jest zapis,
Kita Marya, lat 22.
Marya Roman miala 4stopy i 11 cali [ponizej 150 cm], byla blondynka o niebieskich oczach.
Jak bedziesz wiedzial wiecej o Pawle Dudku i poprawnym nazwisku Marianny, ponownie pytaj
na Forum, moze ktos Ci pomoze.

Wladyslaw
Co do Pawla Dudka to wiem ze ur sie 28 06 1879 r w Gwozdzcu syn Jana . Natomiast co do nazwiska po mezu Marianny z d. Roman to niestety nic wiecej nie wiem . Prubowalem zobaczyc co jest pd linkiem ktory zalaczyles ale tam jest pytanie o haslo itd.
Bardzo dziekuje za to co mi podeslales
Tomek
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Witam,
moze odszukam imie zony [ z domu Roman] Pawla Dudka.
Tu jest link do manifestu, kliknij na previous, aby zobaczyc pierwsza strone. Dziewczyny jechaly do Kingston;
http://www.ellisisland.org/search/shipM ... 0575120346
Wladyslaw
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Ale do rzeczy, czy o tego Tomasza Ci chodzi? Jest tylko jeden w EI spisie, wiec wyjatkowo nie mialem problemu ze znalezieniem.

http://www.ellisisland.org/search/passR ... 0600030261

Moze ktos w USA ma jakies informacje, pamiatki po Tomaszu, ale jak moze sie z Toba kontaktowac, jezeli uzywasz pseudonimu ?

Witaj Władysławie!
Tak o Tego Tomasza pytałem?
Większość materiałów mam poza tym iż nie potrafię ustalić; gdzie mieszkał, kiedy i gdzie zmarł.

pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kręcisz
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Grazyno,
w spisie z 1930 znalazlem taka informacje;
Anthony Marks, Chicago, Cook, IL abt 1890
Augusta A Marks abt 1896
Betty A Marks abt 1921
nie znalazlem zadnego Antoniego urodzonego w 1889.
Skoro ten mial corke Betty, jesli zmienila ona nazwisko po slubie, trudno sledzic dalsze losy rodziny.
Wladyslaw
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”