W którym rosyjskim archiwum szukać?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

qufel

Sympatyk

W którym rosyjskim archiwum szukać?

Post autor: qufel »

Witam
Od dłuższego już czasu poszukuję informacji dotyczących mojego dziadka Stefana Sztefko. Do chwili aresztowania we wrześniu 1939r służył w Policji Państwowej. Jego ostatnie miejsce pracy to posterunek w Baranowiczach (woj.Nowogrodzkie) na stanowisku zastępcy komendanta.Sprawdziłem już chyba wszystkie krajowe archiwa, i nigdzie nie znalazłem zadnych informacji na temat jego służby w policji. Podejrzewam ze może znalazłbym coś w jakimś rosyjskim archiwum, ale nie mam pojecia gdzie szukać. Może ktoś z Was już przerabiał podobny temat i wie gdzie w Rosji szukać akt przedwojennych policjantów?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
Kantor_Tomasz

Sympatyk

Re: W którym rosyjskim archiwum szukać?

Post autor: Kantor_Tomasz »

qufel pisze:Witam
Od dłuższego już czasu poszukuję informacji dotyczących mojego dziadka Stefana Sztefko. Do chwili aresztowania we wrześniu 1939r służył w Policji Państwowej. Jego ostatnie miejsce pracy to posterunek w Baranowiczach (woj.Nowogrodzkie) na stanowisku zastępcy komendanta.Sprawdziłem już chyba wszystkie krajowe archiwa, i nigdzie nie znalazłem zadnych informacji na temat jego służby w policji. Podejrzewam ze może znalazłbym coś w jakimś rosyjskim archiwum, ale nie mam pojecia gdzie szukać. Może ktoś z Was już przerabiał podobny temat i wie gdzie w Rosji szukać akt przedwojennych policjantów?

Witam
miałem podobny temat
ja znalazłem informacje w bazie ośrodka Karta
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/wyszukiwanie.jsp

dostałem informacje że ośrodek przygotowałem biogram mojego wujka na podstawie oryginalnych dokumentów rosyjskich.
informacji można też szukać:

Archiwum Wydziału Penitencjarnego Ministerstwa Sprawiedliwości Federacji Rosyjskiej w Republice Komi (Workuta),

rosyjskie Stowarzyszenie "Memoriał" w Moskwie
127051 Москва
Малый Каретный пер. 12
Польская комиссия Общества Мемориал
Александр Гурьянов
Rosja
Тел. 650-78-83
e-mail: info@memo.ru

pozdrawiam
Tomek
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Dziękuję, bazę ośrodka Karta znam, ale tam nic nie ma na temat służby w policji. Czy do stowarzyszenia "Memoriał" można pisac po polsku?
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Awatar użytkownika
Kantor_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Kantor_Tomasz »

qufel pisze:Dziękuję, bazę ośrodka Karta znam, ale tam nic nie ma na temat służby w policji. Czy do stowarzyszenia "Memoriał" można pisac po polsku?

tak podobno można pisać po polsku

pozdrawiam
Tomek
ludwih

Sympatyk

Post autor: ludwih »

ИВЦ МВД России, Москва

А если в деле таких сведений нет, нужно обратиться по адресу: 117469 Москва, ул.Новочеремушкинская, 67. Главный информационный центр МВД. Один экземпляр учётной карточки заключённого направлялся из каждого лагеря в этот архив, поэтому с большой вероятностью там могут найтись необходимые сведения.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”