Jaki to mundur, formacja

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Mało szczegółów,rzeczywiście czapka dużo mogłaby powiedzieć.
Sądzę,że zdjęcie jest zrobione po wojnie japońskiej czyli później,
około 1907 roku wprowadzono pagony polowe.
Chyba podoficer piechoty w mundurze polowym.

Anna Grażyna
KvB

Sympatyk

Post autor: KvB »

Czapka nic nie podpowie, ponieważ jej nie ma.
Zdjęcie zostało wykonane przez Brandel Warszawa (1865-1900). Na 100%, nie zostało wykonane po 1900.
Julian, powiesz mi coś więcej na temat sołdatu rosyjskiego?
Karolina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie, ten Twój fotosik już się nie chce otworzyć, ale tak z pamięci to mam podobne zdjęcie, jest taka broda i mundur z guzikami dwa rzędy, drugi rząd nie bardzo widoczny bo nawieszane blach, czyli odznaczeń, pagon podobny i mam to podpisane : Włodzimierz Sawicki - maior ( w wojsku carskim jak pamiętam ), podam też link w którym jest trochę historii i na jednym zdjęciu jest Mućko w podobnym mundurze w wojsku carskim, tylko niema brody ( bo zwykły żołnierz ) , pozdrawiam - Julian ; http://edukacjaregionalna.republika.pl/10.htm
KvB

Sympatyk

A to broda coś znaczyła?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Można to określić tak, co wolno oficerowi to nie zwykłemu wojakowi, czyli u młodego żołnierza, po rosyjsku sołdata musiał być porządek i wygolony, a stary żołnierz mógł być nie ogolony. Mój pradziadek też był oficerem w wojsku carskim ( ślub brał w 1862 r.) i służył 25 lat, ale pisać nie umiał, Car wolał rządzić mniej wyszkolonymi ; pozdrawiam - Julian
KvB

Sympatyk

Zapytam z ciekawości, jak Twój pradziadek znalazł się w wojsku carskim i to w okresie kiedy Polska walczyła o niepodległość?

Mój podobnie, wziął ślub w 1863, o dziwo dwa dni po rozpoczęciu powstania styczniowego. Co do wykształcenia, w jego niektórych metrykach znajduje się zapis, że nie umie pisać, a w innych widnieje jego podpis. I to nie byle jaki... sama chyba nie umiem tak ładnie pisać:). Co dziwne, metryki nie są chronologicznie ułożone i następuje paradoks: w roku 1863 jest podpis, a w 1868 nie umie pisać, po czym w roku 1872 znów widnieje podpis. Próbuje odgadnąć w jakim celu rodzina przybyła i osiedliła się w Warszawie.

Karolina
Sawicki_Julian

Sympatyk

Mój pradziadek ze strony babki poszedł do wojska z diecezji kaliskiej ( tam mieszkał ) dużo wcześniej przed powstaniem styczniowym bo w 1863 r. był już oficerem, na metryce nie było jego podpisu, ksiądz zapisał ; chrzestni nie gramotni. Z wojska wrócił podobno już siwy chłop, ale dwie córki miał, potem był strzelniczym lasów koło Sandomierza, za odprawę za wojsko kupił sobie gospodarkę w Kleczanowie, zdjęcie mam tych pradziadków ale po cywilnemu, choć kurtka podobna do munduru ; Julian
Awatar użytkownika
JakubSadowski

Sympatyk
Kontakt:

Identyfikacja munduru polskiego

Post autor: JakubSadowski »

Proszę o pomoc w identyfikacji munduru ( chodzi mi o rok, możliwą jednostkę)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 54b8a.html
KvB

Sympatyk

Rozumiem, ale czy dostał się do wojska z własnej woli?
Karolina
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Czapka i orzełek na niej wyglądają mi na typ legionowy. Niestety płaszcz przykrywa mundur, a wzoru płaszcza nie podejmuje się rozpoznać. Ciekawy też jest pas, a właściwie klamra. Jej typ wydaje się być pochodzenia niemieckiego. Więcej mogłoby pomóc zbliżenie rysunku na klamrze.
Jeśli miałbym oceniać rok wykonania zdjęcia to dałbym przedział lat 1917-19

Podkreślam jednak, że ekspertem nie jestem :)

Pozdrawiam

Marek
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Czas powstania zdjęcia moim zdaniem określony został prawidłowo.
Wiele elementów umundurowania w tym czasie było pochodzenia niemieckiego.
Czapka to tzw "maciejówka".Szeregowiec- chyba piechota.
Zdjęcie wygląda na zrobione wspólnie z rodziną przed rozstaniem.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
JakubSadowski

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuje forumowiczom za pomoc!
Sawicki_Julian

Sympatyk

Prawdopodobnie poszedł na ochotnika mając 19 lat, ale powstanie styczniowe to było z powodu branki, czyli przymus dla chłopców od 19 lat i na 6 lat to najkrócej w tym rosyjskim wojsku, trzeba było służyć Carowi jako ciało armatnie gdzieś w tajdze ; Julian
Awatar użytkownika
JakubSadowski

Sympatyk
Kontakt:

wydaje mi się jednak że zdjęcie zostało zrobione pod koniec XIX wieku
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, mnie się także wydaje że to jest kilkanaście lat po powstaniu styczniowym bo tego cywila w środku poznaje ze ma typowy kożuch z okresu tego powstania, ale już mocno zniszczona, te rzemyki jako podwójne paski zamiast guzików to znak że to jest tz. Świtka Powstańcza, a ten pan w Switce mający około 55 lat był pewnie powstańcem. Klamra chyba też ma orała pruskiego tak jak i na czapce, czyli byłby to rok 25 lat po powstaniu, to około 1888 rok , polskiego wojska wtedy nie było ; pozdrawiam - Julian
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”