Berdziński, Bardziński, Burdziński - Dęby Szlacheckie
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
jacekroszak1986

Witam
Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą.
Poszukuję informacji na temat rodziny Berdzińskich z okolic Dębów Szlacheckich. Projekt-Poznań pokazuje że piszą się Berdzińscu/Burdzińscy/Bardzińscy. Legenda w rodzinie mówi o młynarzu Berdzińskim Andrzeju, który to miał mieć swój młyn w Dębach. Żył w latach 1800 - 1850. Wiem z pamiętników Pana Siwińskiego że w latach 1880 - 1900 żył Władysław Berdzińskich który był młynarzem wieś obok - Szarłatowo.
Czy ktoś z Was natknął się na tą rodzinę w swoich poszukiwaniach?
Zastanawiam się czy napisano może książkę na temat historii tamtych okolic? Dęby, Osiek, Brdów, Sompolno. Czy znacie może literaturę którą mógłbym zakupić na temat tych rejonów?
Szukałem czegoś w stylu spisów ludności z lat 1800 - 1850 z tamtych rejonów ale albo robię to nieudolnie albo ich po prostu nie ma w internecie.
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Jacek Roszak
Po raz kolejny zwracam się do Was z prośbą.
Poszukuję informacji na temat rodziny Berdzińskich z okolic Dębów Szlacheckich. Projekt-Poznań pokazuje że piszą się Berdzińscu/Burdzińscy/Bardzińscy. Legenda w rodzinie mówi o młynarzu Berdzińskim Andrzeju, który to miał mieć swój młyn w Dębach. Żył w latach 1800 - 1850. Wiem z pamiętników Pana Siwińskiego że w latach 1880 - 1900 żył Władysław Berdzińskich który był młynarzem wieś obok - Szarłatowo.
Czy ktoś z Was natknął się na tą rodzinę w swoich poszukiwaniach?
Zastanawiam się czy napisano może książkę na temat historii tamtych okolic? Dęby, Osiek, Brdów, Sompolno. Czy znacie może literaturę którą mógłbym zakupić na temat tych rejonów?
Szukałem czegoś w stylu spisów ludności z lat 1800 - 1850 z tamtych rejonów ale albo robię to nieudolnie albo ich po prostu nie ma w internecie.
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Jacek Roszak
-
Marcin_Piotr_Zając

Jestem w trakcie indeksowania parafii Dęby Szlacheckie, ale na jakiś czas zawiesiłem pracę, bo uczę się do matury...
Więc indeksuję na razie w wolnych chwilach.
Zajrzyj proszę do Geneteki, bo tam już trochę efektów mojej pracy można zobaczyć, a na marginesie - na nazwisko Burdziński się natknąłem (z tego, co pamiętam).
Pozdrawiam, Marcin!
PS. W tamtych okolicach mieszka trochę Burdzińskich - osobiście znam jednego z nich (znajomy jeszcze z gimnazjum)
Więc indeksuję na razie w wolnych chwilach.
Zajrzyj proszę do Geneteki, bo tam już trochę efektów mojej pracy można zobaczyć, a na marginesie - na nazwisko Burdziński się natknąłem (z tego, co pamiętam).
Pozdrawiam, Marcin!
PS. W tamtych okolicach mieszka trochę Burdzińskich - osobiście znam jednego z nich (znajomy jeszcze z gimnazjum)
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Indeksowałem Brdów i okolice - ok.9.000 osób. Teraz indeksuję Mąkolno i okolice. Mam zrobioną genealogię wszystkich rodzin z tamtych okolic ( ponad 12.000 osób ) udokumentowanych aktami. N i e s t e t y nie ma przez Ciebie wymienionych tam nazwisk. Pozdrawiam
Krzysztof Pieczątkiewicz
Krzysztof Pieczątkiewicz
- Burdziński_Krzysztof

Gdzie są te Dęby szlacheckie?
Osoby:Olszyński,Krajewscy,Burdziński, Kursa, Wyroślak -Chodel, Ingrunt, Przemysław i Mieczysław Leszczyński-rej.Płońska,Piętka,Murawski-Mińsk Białoruś
-
magdalena72

-
Marcin_Piotr_Zając

Witam!
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%99by_Szlacheckie
wystarczyło wpisać w wikipedię - każdy poradziłby sobie...
Pozdrawiam, Marcin!
http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C4%99by_Szlacheckie
wystarczyło wpisać w wikipedię - każdy poradziłby sobie...
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Re: Berdziński, Bardziński, Burdziński - Dęby Szlacheckie
Witamjacekroszak1986 pisze:Witam
Jacek Roszak
Nie wiem, czy temat aktualny, ale może komuś informacja się przyda. W 2014 roku została wydana książka "Osiek Mały - dzieje gminy" pod redakcją Krzysztofa Witkowskiego.
Pozdrawiam
Anna