Poszukuję rodziny Marka Górskiego

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arturwro

Poszukuję rodziny Marka Górskiego

Post autor: Arturwro »

T: "Poszukuję"

Witam, poszukuję przodków i historii mojej rodziny. Mam bardzo mało danych o rodzinie mojego dziadka Marka Gójskiego, urodzonego 1911 i babci Eugenii zd Witowska ur. 1902. Dziadek miał dwóch braci Ksawerego, Franciszka i siostrę. Ojciec dziadka to Walenty.Babcia miała brata Polikarpa i inne rodzeństwo. Zamieszkiwali w okolicach Kałuszyna i w Jędrzejowie Nowym koło kaplicy Mariawitów. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Re: Poszukuję

Post autor: Łucja »

Arturwro pisze:Witam, poszukuję przodków i historii mojej rodziny. Mam bardzo mało danych o rodzinie mojego dziadka Marka Gójskiego, urodzonego 1911 i babci Eugenii zd Witowska ur. 1902. Dziadek miał dwóch braci Ksawerego, Franciszka i siostrę. Ojciec dziadka to Walenty.Babcia miała brata Polikarpa i inne rodzeństwo. Zamieszkiwali w okolicach Kałuszyna i w Jędrzejowie Nowym koło kaplicy Mariawitów. Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
To powinien zainteresować Cię Gójść, nad rzeką Witówką, w parafii Kałuszyn:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_II/651

Wstaw do tematu postu nazwiska i miejsce.

Łucja
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Poszukuję

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Arturzewro.
Danych o przodkach poszukuje się przede wszystkim w archiwach czy parafiach. Tam są wszystkie księgi metrykalne. W Twoim przypadku np księgi z parafii Kałuszyn znajdują sie w Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim na ul. Ratuszowej 5 w Warszawie.
A już tak poza nawiasem Twoja babcia urodziła się jako Genowefa a nie Eugenia.
Mamy tu zwyczaj podpisywania postów chociaż imionami.
Staszek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Pieniążek_Stanisław pisze:Arturzewro.
Danych o przodkach poszukuje się przede wszystkim w archiwach czy parafiach. Tam są wszystkie księgi metrykalne. W Twoim przypadku np księgi z parafii Kałuszyn znajdują sie w Archiwum Diecezjalnym Warszawsko-Praskim na ul. Ratuszowej 5 w Warszawie.
A już tak poza nawiasem Twoja babcia urodziła się jako Genowefa a nie Eugenia.
Mamy tu zwyczaj podpisywania postów chociaż imionami.
Staszek
Staszku,
dlaczego twierdzisz, że wnuczek podał błędne imię własnej babci? Czy widziałeś skan jej aktu urodzenia?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Gdyz pewnie w rodzinie nazywano babcie "Genia", albo "Gienia" - to klasyczny blad w interpretacji imienia.
Serdecznosci,
Bozenna
P.S. A Staszek ma duze zdolnosci i juz pewnie znalazl akty.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, Jerzy sądząc po końcówce tej nazwy miejscowości to jest na północy kraju, a Staszek ma tam jak sam pisał drzewo wielkości całej parafii i może znać na pamięć tą Gienię z metryk. Tak było na wsi jak piszesz Bożenko ze nie rozróżniali imion Genowefa i Eugenia, była zawsze Gienia ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

[/quote]Staszku,
dlaczego twierdzisz, że wnuczek podał błędne imię własnej babci? Czy widziałeś skan jej aktu urodzenia?[/quote]

Jurku. Kałuszyn to parafia mojej matki i mam ją bardzo szeroko opracowaną.
Natomiast metryki z Kałuszyna są, jak pisałem, w AD na Pradze. Brałem udział w ich fotografowaniu.
Staszek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Pieniążek_Stanisław pisze:
Staszku,
dlaczego twierdzisz, że wnuczek podał błędne imię własnej babci? Czy widziałeś skan jej aktu urodzenia?[/quote]

Jurku. Kałuszyn to parafia mojej matki i mam ją bardzo szeroko opracowaną.
Natomiast metryki z Kałuszyna są, jak pisałem, w AD na Pradze. Brałem udział w ich fotografowaniu.
Staszek[/quote]

Wszystko jasne. Gratuluję Ci fotograficznej pamięci.
A swoja drogą, to autor wywołujący ten wątek powinien Ci podziękować za naprowadzenie na archiwum, w którym są przechowywane dokumenty źródłowe do rozpoczęcia pracy nad historią jego rodziny.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”