Kubiak_Urszula pisze:Witam. Czy tylko u mnie nie wyświetlają się skany z Mławy ??
Pozdarwiam,Ula.
przed chwilką sprawdzałem na Google Chrom i wszystko śmiga
w Genbazie po zalogowaniu w zakładce AP_Pułtusk - pierwszą zakładką od góry jest AP_Mława i po wejściu w Mławę dostępne są akta metrykalne trzech parafii
ja juz nie rozumiem o co chodzi z genbaza, raz cos jest potem nie ma, potem limity, blokowania, czy to jest strona ogolnie dostepna czy dla wybranych??, ja juz nawet jestem sklonny zaplacic aby dostac te dane ktore potrzebuje bez zabawy w kotka i myszke, wiadomo kazdy kto robi drzewo genealogiczne potrzebuje miec metryke w swoich danych , jako "dowod",. Z drugiej strony rozumiem ze ktos kto robi zdjecia poswieca swoj czas i robi to za darmo, nie chcem byc jak pasozyt, ale czy istnieje jakis normalny sposob rozwiazania dostepnosci (pobierania) zdjec metryk - nawet za oplata, czy jest to jakos ograniczone czy z gory nakazane - nie wiem, niech mi ktos to wytlumaczy.
pozdrwiam
daniel
wlasnie probowalam sciagnac akt zognu nr. 8 z roku 1857 z parafii Jedrzejow - ku mojemu zdumieniu system zablokowal mi download piszac, ze chyba wyczerpalam limit dzienny. Nic z tego nie rozumiem od tygodni nie pobieralam zadnych aktow, co to za cyrk. Indeksuje sama sporo i za to nie dostane jednego, potrzebnego mi aktu? Agnieszka
uaktoalniam post: dzisiaj udalo mi sie sciagnac plik, ale wciaz nie rozumiem, w czym rzecz. Dziekuje za informacje o limitach.
ponawiam pytanie dotyczace limitow sciagania zdjec z genbazy. Wczoraj probowalam sciagnac akt zognu nr. 8 z roku 1857 z parafii Jedrzejow - ku mojemu zdumieniu system zablokowal mi download piszac, ze chyba wyczerpalam limit dzienny. Nic z tego nie rozumiem od tygodni nie pobieralam zadnych aktow, co to za cyrk. Indeksuje sama sporo i za to nie dostane jednego, potrzebnego mi aktu? Pytanie do moderatora genbazy: jak rozwiazac ten problem?
Witam, korzystam co jakiś czas z Genbazy ale teraz pierwszy raz pojawił mi sie komunikat o przekroczeniu limitu. Ponieważ nie mogę odczytać danych z prezentowanych skanów korzystam z funkcji Pobierz/Otwórz żeby móc wystarczająco powiększyć zdjęcia ale ich nie zapisuję. Jeśli to obciąża limit o którym nie wiedziałam, to ograniczy mozliwość szukania/czytania metryk. Pozdrawiam Irena
Augustyniak_Irena pisze:Nie znam się za bardzo na funkcjach komputerowych ale chyba właśnie znalazłam sposób powiększania zdjęć bez pobierania,
pozdrawiam Irena
Jeszcze jak prawidłowo się zalogujesz zgodnie z podpowiedzią na stronie: http://metryki.genbaza.pl/auth/index
to pewnie i znikną pozostałe problemy.
Nie trzeba pobierac zdjec, wystarczy otworzyc potem naciska sie przycisk "Print" i wprowadza sie do
programu graficznego (tzw zrzutka z ekranu)
Jezeli nie posiadasz programu do obrobki zdjec to polecam program picasa firmy google.
Jest za darmo i po polsku, przycisniecie przycisku print powoduje automatyczne zapisanie
zawartosci ekranu na dysku, program automatycznie uklada zdjecia wedlug czasu ich zrobienia.
Ale mi się nie otwiera muszę ściągnąć i dopiero wyświetlić a w ten sposób limit przekroczy się bardzo szybko. Ucieszyłam się bardzo z utworzenia GenBazy,gdyż jestem osobą jeszcze aktywna zawodowo i nie mam jak,choć z checią bym to robila,odwiedzać archiwa w poszukiwaniu aktów. Prosić nikogo nie chcę,bo wiem z własnego doświadczenia jak szybko ucieka czas w archiwum. Dlatego bardzo proszę admina Genpolu,by ulitował sie nad nami biednymi żuczkami i zniósł limit,tak jak zniesiona została prohibicja.
Pozdrawiam,Ula.