"Pani Matka" - jest w tym informacja?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Witam Was,
mój ojciec opowiadał mi kiedyś, że w latach jego dzieciństwa babcia (ur. 1903 r.) kazała mu do siebie mówić "Pani Matko" co mu się strasznie nie podobało ponieważ inne dzieci nie miały takiego obowiązku. Babcia urodziła ojca w wieku 48 lat więc była duża różnica wieku, czy to z tego właśnie wynikał ten zwrot? Zakładam, że bardzo prawdopodobne jest, że ona sama też do swojej mamy zwracała się na Pani. Może wynikają z takiej sytuacji też inne zależności i informacje?
Pozdrawiam,
Kamil
mój ojciec opowiadał mi kiedyś, że w latach jego dzieciństwa babcia (ur. 1903 r.) kazała mu do siebie mówić "Pani Matko" co mu się strasznie nie podobało ponieważ inne dzieci nie miały takiego obowiązku. Babcia urodziła ojca w wieku 48 lat więc była duża różnica wieku, czy to z tego właśnie wynikał ten zwrot? Zakładam, że bardzo prawdopodobne jest, że ona sama też do swojej mamy zwracała się na Pani. Może wynikają z takiej sytuacji też inne zależności i informacje?
Pozdrawiam,
Kamil
- Cwynar_Justyna

Z tego co mi wiadomo zwrot "Pani Matko" i tak samo "Panie Ojcze" to formy grzecznościowe, które obowiązywały przed WWI. Napewno nie we wszystkich rodzinach ten zwrot obowiązywał. A przynajmniej podejrzewam, że część rodzin zatraciła tę formę szybciej niz inne rodziny.
Osobiście "Pani Matko" kojarzy się mi z rodzinami szlacheckimi i z "pruskim" wychowaniem.
Osobiście "Pani Matko" kojarzy się mi z rodzinami szlacheckimi i z "pruskim" wychowaniem.
-
Joanna_Lewicka

"Uciekła mi przepióreczka w proso,
a ja za nią - nieboraczek - boso.
Trzeba by się Pani Matki spytać,
czy pozwoli przepióreczkę schwytać"
Pozdrawiam-
Joanna
a ja za nią - nieboraczek - boso.
Trzeba by się Pani Matki spytać,
czy pozwoli przepióreczkę schwytać"
Pozdrawiam-
Joanna
-
kamilalaskowska
dziwi mnie że w komunie tak można było mówić, raczej stawiam że zaginęło do I wojny.
Ostatnio zmieniony sob 23 mar 2013, 16:42 przez kamilalaskowska, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Słomińska_Dominika

Widać nie zaniknęło 80 lat wcześniej skoro moja babcia jeszcze do swojej matki mówiła Pani Matko a było to w latach 80-tych. Nie jest dobrze pisać w odniesieniach kategorycznych gdy fakty przeczą
Raczej było w zaniku lub w wersji szczątkowej ale nie zaniknęło.
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
-
kamilalaskowska
szukałam tego wszędzie.
Ostatnio zmieniony sob 23 mar 2013, 16:41 przez kamilalaskowska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Słomińska_Dominika

Skoro Ty takim tonem to ja też. OGARNIJ SIĘ kobieto. Ja nie szukam w wydumanych ksiażkach. Ja podaję Ci przykład z życia. Drugi post i od razu pokazujesz miłe podejście do rozmówców jak widzę. No i podejście "wiem wszystko najlepiej i co mi tutaj wciskacie". Smutne.
Pozdrawiam
Dominika
Dominika
-
kamilalaskowska
ok.podajesz przykład z socjologii. zaciekawiło mnie to.Słomińska_Dominika pisze:Skoro Ty takim tonem to ja też. OGARNIJ SIĘ kobieto. Ja nie szukam w wydumanych ksiażkach. Ja podaję Ci przykład z życia. Drugi post i od razu pokazujesz miłe podejście do rozmówców jak widzę. No i podejście "wiem wszystko najlepiej i co mi tutaj wciskacie". Smutne.
-
Słomińska_Dominika

-
kamilalaskowska