szukam parafii

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Stanisław_Szwarc

Sympatyk

szukam parafii

Post autor: Stanisław_Szwarc »

Witam i proszę o pomoc.
Jeden z przodków urodzony w Krakowie "objawia się" dopiero jako 50-letni wdowiec biorący ślub w Brdowie na Kujawach. W dokumentach jego dzieci wszędzie zapisano, że urodziły się we wsi Dobre. Gdzie mam szukać metryk z tej parafii? Domyślam się, że chodzi o Dobre kujawskie k. Radziejowa.
Dotarłem na razie do tego, że w XIX w Dobre należało do parafii Krzywosądz.
Teoretycznie (Pradziad) metryki powinny być w AP Włocławek. Stamtąd jednak dostałem odpowiedź, że W AP Konin. Konin odsyła z powrotem do Włocławka
Ratunkuuuuu :cry:
Staszek
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

mogę pomóc w poszukiwaniach w parafii Brdów. O ile chciałbyś tam tez kogoś poszukać.

Pozdrawiam
Artur
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Arturze, dzięki, Brdów mam przeszukany.
pradziad zjawił sie tam ok. 1845
Mnie interesuje, co przedtem
Staszek
snemelk

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: snemelk »

Czy Jan Szwartz,s.Michała i Elżbiety,ur.w GŁĘBOKIE,ok1803r ,to ten ,który jest w Twoim zainteresowaniu? On zmarł w Brdowie w roku 1839. Pozdrawiam z Elbląga
Stanisław_Szwarc

Sympatyk

Dzięki za dobre chęci, ale ja z takich wielkopolskich Szwarców spod Śmigla.
W tym przypadku interesuje mnie Antoni Spytkowski, urodzony w Krakowie ok. 1800, ok. 1830 -40 rodziły mu sie dzieci w jakiejś wsi Dobre, a od 1844 był już w Brdowie. To Dobre, to prawdopodobnie Dobre Kujawskie, par Krzywosądz, tylko gdzie szukać metryk z Krzywosądza???
Staszek
Awatar użytkownika
Irena_Kaczmarek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Kaczmarek »

Witam
Dobre Kujawskie to Parafia Krzywosądz.Akta tej parafii są w AP Włocławek i AD Włocławek.
Ja poszukuję urodzenia Maryanny Szwarc i jej ślubu z Szymonem Konopińskim/lata 1800-1818/.Jej krewni pochodzili z okolic Chełmc .Józef Szwarc urodzony w Rusinowie, ożenił się w Bronisławiu,to parafia sąsiadująca z Dobrem.
W Dobrem żyły też osoby o nazwisku Szwarc ,ale jak na razie , nie znalazłam z nimi powiązania.
Proszę o kontakt .Pozdrawiam serdecznie
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”