Spis rycerstwa polskiego z wyprawy wiedeńskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
-
Rubin_Zbyszek

Witam, poszukuję szczegółowych informacji na temat spisu rycerstwa polskiego z wyprawy wiedeńskiej, chodzi mi o informację na temat nazwisk i ich pochodzenia (siedziby rodu) w informacjach które znalazłem są tylko podane nazwiska.
Pozdrawiam Zbyszek
Pozdrawiam Zbyszek
- genealog1981

Witam,
Czy czasami w tym spisie wystepuje nazwisko Korzeniewski.
Pozdrawiam,
Sandro
Czy czasami w tym spisie wystepuje nazwisko Korzeniewski.
Pozdrawiam,
Sandro
Sandro Barblan
Sandro,
książka Spis Rycerstwa Polskiego z wyprawy Wiedeńskiej 1683 wydał Ks. Jakób Kukliński C. R., wyd. Stowarzyszenie szkoły katolickiej w Wiedniu, Wiedeń 19010 – została udostępniona w Intenecie, przez Wielkopolską Bibliotekę Cyfrową.
Możesz zatem przeszukać interesującą Ciebie pozycję sam.
Pozdrawiam –
Lidia
książka Spis Rycerstwa Polskiego z wyprawy Wiedeńskiej 1683 wydał Ks. Jakób Kukliński C. R., wyd. Stowarzyszenie szkoły katolickiej w Wiedniu, Wiedeń 19010 – została udostępniona w Intenecie, przez Wielkopolską Bibliotekę Cyfrową.
Możesz zatem przeszukać interesującą Ciebie pozycję sam.
Pozdrawiam –
Lidia
- Jabłonowski_Marek

Witam,
w Menu Głównym z lewej strony jest pozycja Biblioteki cyfrowe i tam znajduje się w/w pozycja.
Pozdrawiam
w Menu Głównym z lewej strony jest pozycja Biblioteki cyfrowe i tam znajduje się w/w pozycja.
Pozdrawiam
Szczęśliwi Ci, którzy liczą swój dom w pokoleniach.
-
Rubin_Zbyszek

W WBC dpstępny jest także Spis Rycerstwa Polskiego walczącego z Janem III. pod Wiedniem oraz Szyk Bojowy Wojsk Polskich i sprzymierzonych dnia 12 Września 1683 r. Na pamiątkę dwóchsetnéj rocznicy obchodu zwycięztwa pod Wiedniem wydał B. T. Z portretem Króla Jana, tablicą szyku bojowego, tablicą herbów rycerstwa i planem bitwy Wiedeńskiéj z 1883, który jest o tyle lepszy, że wymienia rycerzy z imienia.
Mając takie informacje trzeba już chyba szukać wszędzie gdzie się da tj. w kronikach kościelnych wśród darczyńców/po grobowcach rodzinnych/metrykach/w spisach podymnych i innych materiałach z okresu +- 40 lat od bitwy. Nawet interesujące zagadnienie do opracowania.
Co do przypadku Rubinkowskich herbu Poray to wszystko zależy jak dużo już Pan wie, i jak blisko tego okresu są ostatnie znane Panu konkretne informacje (czy powiązania jeśli to Pana ród).
Pozdrawiam,
Adian
Mając takie informacje trzeba już chyba szukać wszędzie gdzie się da tj. w kronikach kościelnych wśród darczyńców/po grobowcach rodzinnych/metrykach/w spisach podymnych i innych materiałach z okresu +- 40 lat od bitwy. Nawet interesujące zagadnienie do opracowania.
Co do przypadku Rubinkowskich herbu Poray to wszystko zależy jak dużo już Pan wie, i jak blisko tego okresu są ostatnie znane Panu konkretne informacje (czy powiązania jeśli to Pana ród).
Pozdrawiam,
Adian
-
Rubin_Zbyszek

Spis Rycerstwa Polskiego walczącego z Janem III. pod Wiednie
Proszę o sprawdzenie dostępności w WBC do książki "Spis Rycerstwa Polskiego walczącego z Janem III. pod Wiedniem oraz Szyk Bojowy Wojsk Polskich i sprzymierzonych dnia 12 Września 1683 r. Na pamiątkę dwóchsetnéj rocznicy obchodu zwycięztwa pod Wiedniem wydał B. T. Z portretem Króla Jana, tablicą szyku bojowego, tablicą herbów rycerstwa i planem bitwy Wiedeńskiéj"
Ja nie mogę otworzyć zawartości. Czy ktoś z Was też będzie miał ten problem ?
Ja nie mogę otworzyć zawartości. Czy ktoś z Was też będzie miał ten problem ?
-
Marek_Delert

Książka jest dostępna po kliknięciu w link podany przez Adiana.
Marek
Marek
Z tymi bibliotekami bywa różnie ale akurat WBC nigdy nie sprawiała mi kłopotów. Po lewo jest opcja pobrania danej książki i osobiście polecam tą metodę. Jakkolwiek gdyby miał Pan dalej problemy to proszę napisać do mnie maila lub podać swojego w prywatnej wiadomości a prześlę tą pozycje.
Proszę zauważyć, że źródłem dla książki jest spis sporządzony na podstawie zeznań naocznych świadków, który obejmował osoby żyjące, ranne i poległe w bitwie. Pozycja wskazana przez Panią Lidie zawiera dodatkowo imiona kilkunastu rycerzy na podstawie innych źródeł. W przedmowie tej drugiej książki zawarta jest także informacja, że tych 480 rycerzy ze spisu to w większości wojskowi wyższych stopni oficerskich, przeważnie z pod znaków husarskich i chorągwi pancernych.
Pozdrawiam,
Adrian
P.S. Zabawna ta moja literówka
Proszę zauważyć, że źródłem dla książki jest spis sporządzony na podstawie zeznań naocznych świadków, który obejmował osoby żyjące, ranne i poległe w bitwie. Pozycja wskazana przez Panią Lidie zawiera dodatkowo imiona kilkunastu rycerzy na podstawie innych źródeł. W przedmowie tej drugiej książki zawarta jest także informacja, że tych 480 rycerzy ze spisu to w większości wojskowi wyższych stopni oficerskich, przeważnie z pod znaków husarskich i chorągwi pancernych.
Pozdrawiam,
Adrian
P.S. Zabawna ta moja literówka
-
Rubin_Zbyszek