Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam
Po dłuższej przerwie przeniosłam się do Ap w Łodzi co prawda w Łowiczu fotografowanie nie zostało jeszcze skończone ale ze względu na złe warunki pogodowe postanowiłam zrobić przerwę.
Z Archiwum w Łodzi otrzymaliśmy kolejną porcję skanów :
Bełchów
Chełm
Cielądz
Cielętniki
Czastary
Dąbrowa Zielona
Lutomiersk
Łask
Łask ew.
Łaznów
Łowicz praw.
Maluszyn
Małyń
Marzenin
Mąkolice
Męka
Mieleszyn
Mierzyce
Mierzyn
Milejów
Mileszki filia Chojny
Mileszki
Mnich
Mokrsko
Moszczenica
Naramice
Nieborów
Niedośpielin
Niemysłów
Niesułków
Niewiesz
Nowe Miasto
Nowe
Nowasolna ew.
Oporów
Orłów
Osjaków
Oszkowice
Ozorków ew.
Pabianice ew.
Parzno
Pątnów
Pieczew
Piotrków praw.
Plecka Dąbrowa
Pławno
Poddębice ew.
Pożdżenice
Pożdżenice ew.
Praszka
Raczyn
Radomsko
w pliku zamieściłam dokładne lata
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
Chciałabym powiadomić,że skany po przenumerowaniu do formatu metryk zostaną umieszczone w bazach.
Musieliśmy podjąć taką decyzję ponieważ skany muszą być sprawdzone a tylko w trakcie numeracji i indeksacji można wychwycić błędy.
Skany do czasu sprawdzenia będą dostępne tylko dla osób zmieniających numerację i indeksujących.
W tym tygodniu w Łodzi zrobiłam zdjęcia kilku ksiąg z Parafii Św.Krzyża oraz Parafię Nieborów i Dąbrowice oraz Cieszęcin.
Parafia Nieborów już jest numerowana i będzie indeksował Arkadiusz Lipiec.
Parafia Dąbrowice też jest już oddana do indeksacji wzięła Danuta Danecka.
Ostatnio pisałam,że sprawą priorytetową jest fotografowanie parafii z Łodzi a są to bardzo duże parafie w przerwach aby mieć troszkę urozmaicenia będę fotografować inne parafie ale tylko pod kątem osób indeksujących.
Z góry przepraszam osoby,które nie będą zadowolone z takiego rozwiązanie.
Poszukujemy bardzo pilnie osób do zmiany numeracji zdjęć
Po dłuższej przerwie przeniosłam się do Ap w Łodzi co prawda w Łowiczu fotografowanie nie zostało jeszcze skończone ale ze względu na złe warunki pogodowe postanowiłam zrobić przerwę.
Z Archiwum w Łodzi otrzymaliśmy kolejną porcję skanów :
Bełchów
Chełm
Cielądz
Cielętniki
Czastary
Dąbrowa Zielona
Lutomiersk
Łask
Łask ew.
Łaznów
Łowicz praw.
Maluszyn
Małyń
Marzenin
Mąkolice
Męka
Mieleszyn
Mierzyce
Mierzyn
Milejów
Mileszki filia Chojny
Mileszki
Mnich
Mokrsko
Moszczenica
Naramice
Nieborów
Niedośpielin
Niemysłów
Niesułków
Niewiesz
Nowe Miasto
Nowe
Nowasolna ew.
Oporów
Orłów
Osjaków
Oszkowice
Ozorków ew.
Pabianice ew.
Parzno
Pątnów
Pieczew
Piotrków praw.
Plecka Dąbrowa
Pławno
Poddębice ew.
Pożdżenice
Pożdżenice ew.
Praszka
Raczyn
Radomsko
w pliku zamieściłam dokładne lata
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
Chciałabym powiadomić,że skany po przenumerowaniu do formatu metryk zostaną umieszczone w bazach.
Musieliśmy podjąć taką decyzję ponieważ skany muszą być sprawdzone a tylko w trakcie numeracji i indeksacji można wychwycić błędy.
Skany do czasu sprawdzenia będą dostępne tylko dla osób zmieniających numerację i indeksujących.
W tym tygodniu w Łodzi zrobiłam zdjęcia kilku ksiąg z Parafii Św.Krzyża oraz Parafię Nieborów i Dąbrowice oraz Cieszęcin.
Parafia Nieborów już jest numerowana i będzie indeksował Arkadiusz Lipiec.
Parafia Dąbrowice też jest już oddana do indeksacji wzięła Danuta Danecka.
Ostatnio pisałam,że sprawą priorytetową jest fotografowanie parafii z Łodzi a są to bardzo duże parafie w przerwach aby mieć troszkę urozmaicenia będę fotografować inne parafie ale tylko pod kątem osób indeksujących.
Z góry przepraszam osoby,które nie będą zadowolone z takiego rozwiązanie.
Poszukujemy bardzo pilnie osób do zmiany numeracji zdjęć
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
-
Marynicz_Marcin

Tak trochę humorystycznie:
trzeba być mną, żeby mieć wszystkie parafie przodków w AP Łódź, których nazwy zaczynają się na litery po R, czyli dalsze niż otrzymane skany z AP Łódź
A tak na poważnie - chciałbym tutaj podziękować Pani Elizie za tą przeogromną pracę, którą wykonuje dla nas wszystkich.
trzeba być mną, żeby mieć wszystkie parafie przodków w AP Łódź, których nazwy zaczynają się na litery po R, czyli dalsze niż otrzymane skany z AP Łódź
A tak na poważnie - chciałbym tutaj podziękować Pani Elizie za tą przeogromną pracę, którą wykonuje dla nas wszystkich.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Tak. Eliza wykonuje taką pracę jaką mało komu by się chciało i by był w stanie zrobić... 
Zacząłem przenumerowywać to co przyszło z AP Łódź. Wygląda na to jednak, że liczba braków (metryk których nie ma zdigitalizowanych) jest dość duża. Na tyle duża, że trzeba będzie dodatkowej pracy aby je uzupełnić (zrobić z oryginalnych metryk)
Dla porównania, zdjęcia robione przez Elizę w zasadzie były IDEALNE. Nawet tuż po zrobieniu wszystkie parametry były w porządku - zdjęcia nadawały się do natychmiastowej publikacji. Żadnych braków, brak zastanawiania się co jest nie tak (nawet w przypadku roczników rosyjskich, z którymi większość ludzi ma problem). Teraz zacząłem indeksować Oszkowice co przyszło (już skończyłem) z 10 lat i na dzień dobry wyszło 7 czy 8 braków. Więc ktoś będzie musiał je uzupełnić albo zostaną opublikowane z brakami. Ale zaletą jest to, że mamy materiał, na którym można pracować...
Przymierzam się do napisania poradnika jak numerować zdjęcia, w takiej postaci, która by pozwalała człowiekowi nie będącemu w temacie na wsparcie z marszu prac w zakresie publikacji. Temat szczątkowo poruszyłem na wątku AP Łowicz ale skoro nie było odpowiedzi to sam coś zaproponuję, a naczalstwo albo się ustosunkuje albo nie. Ja wychodzę z założenia, że lepiej coś zrobić samemu niż czekać aż ktoś zrobi to za nas. Szkoda czasu i życia.
Archiwa publiczne za pieniądze publiczne nie są w stanie w rozsądnym czasie zrobić tego co "banda" wolontariuszy zrobi we własnym zakresie....
Zacząłem przenumerowywać to co przyszło z AP Łódź. Wygląda na to jednak, że liczba braków (metryk których nie ma zdigitalizowanych) jest dość duża. Na tyle duża, że trzeba będzie dodatkowej pracy aby je uzupełnić (zrobić z oryginalnych metryk)
Dla porównania, zdjęcia robione przez Elizę w zasadzie były IDEALNE. Nawet tuż po zrobieniu wszystkie parametry były w porządku - zdjęcia nadawały się do natychmiastowej publikacji. Żadnych braków, brak zastanawiania się co jest nie tak (nawet w przypadku roczników rosyjskich, z którymi większość ludzi ma problem). Teraz zacząłem indeksować Oszkowice co przyszło (już skończyłem) z 10 lat i na dzień dobry wyszło 7 czy 8 braków. Więc ktoś będzie musiał je uzupełnić albo zostaną opublikowane z brakami. Ale zaletą jest to, że mamy materiał, na którym można pracować...
Przymierzam się do napisania poradnika jak numerować zdjęcia, w takiej postaci, która by pozwalała człowiekowi nie będącemu w temacie na wsparcie z marszu prac w zakresie publikacji. Temat szczątkowo poruszyłem na wątku AP Łowicz ale skoro nie było odpowiedzi to sam coś zaproponuję, a naczalstwo albo się ustosunkuje albo nie. Ja wychodzę z założenia, że lepiej coś zrobić samemu niż czekać aż ktoś zrobi to za nas. Szkoda czasu i życia.
Archiwa publiczne za pieniądze publiczne nie są w stanie w rozsądnym czasie zrobić tego co "banda" wolontariuszy zrobi we własnym zakresie....
===========
Arek
Arek
Akta z parafii Bolimów zostały przenumerowane. Wkrótce powinny pojawić się na serwerze metryk. Pełny zakres lat od 1809 do 1911.
Można sprawdzać sukcesywnie tu:
http://metryki.genealodzy.pl/pow-296
Także wkrótce powinny pojawić się na serwerze pełny przenumerowane pełne zasoby archiwalne z Nieborowa i Bąkowa.
Można sprawdzać sukcesywnie tu:
http://metryki.genealodzy.pl/pow-296
Także wkrótce powinny pojawić się na serwerze pełny przenumerowane pełne zasoby archiwalne z Nieborowa i Bąkowa.
===========
Arek
Arek
- Diabołek81

Witam
Czy zdjęcia z parafii Dąbrowice z lat 1811-1825 też niedługo będą w Metrykach?
Pozdrawiam
Piotrek
Czy zdjęcia z parafii Dąbrowice z lat 1811-1825 też niedługo będą w Metrykach?
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Witam
Ostatnio mało mam do zaoferowania dużo czasu pochłania sprawdzanie skanów jakie otrzymaliśmy aby mogły być dostępne.
Materiałów przybywa w bazach dziękuję wszystkim, którzy pomagają numerować i przy okazji wyłapywać błędy.
Z nowych zdjęć doszło niewiele ponieważ fotografuję w dalszym ciągu parafię Św.Krzyż .
Na prośbę osób indeksujących udało mi się zrobić zdjęcia Brodnia Glinno, Wolbórz, Cieszęcin i Krośniewice.
wszystko dokładnie opisuję w pliku http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
Zwracam się z prośbą do osób pomagających przy projekcie AP Łódź a nadsyłanie braków w skanach lub zdjęciach.
Serdeczne podziękowania wszystkim za okazaną pomoc
zapraszamy chętnych do numeracji i indeksacji
Ostatnio mało mam do zaoferowania dużo czasu pochłania sprawdzanie skanów jakie otrzymaliśmy aby mogły być dostępne.
Materiałów przybywa w bazach dziękuję wszystkim, którzy pomagają numerować i przy okazji wyłapywać błędy.
Z nowych zdjęć doszło niewiele ponieważ fotografuję w dalszym ciągu parafię Św.Krzyż .
Na prośbę osób indeksujących udało mi się zrobić zdjęcia Brodnia Glinno, Wolbórz, Cieszęcin i Krośniewice.
wszystko dokładnie opisuję w pliku http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
Zwracam się z prośbą do osób pomagających przy projekcie AP Łódź a nadsyłanie braków w skanach lub zdjęciach.
Serdeczne podziękowania wszystkim za okazaną pomoc
zapraszamy chętnych do numeracji i indeksacji
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Jak Ty Elizo nazywasz to nie wiele, te ponad 15 tysięcy nowych zdjęć tygodniowo, które mi przysyłasz do obróbki. I to wzorcowo i bardzo starannie wykonanych.eliza1952 pisze: Z nowych zdjęć doszło niewiele ponieważ fotografuję w dalszym ciągu parafię Św.Krzyż .
Na pewno więcej nie jesteśmy w stanie przerobić.
z podziękowaniami za tytaniczną pracę jaką dla nas wszystkich wykonujesz.
Leszek
Eliza niewątpliwie jest tytanem pracy.Ale Ty Leszku chyba nie doceniasz siebie.Nie tylko obrabiasz to co Eliza sfotografuje, to jeszcze sam często ruszasz w teren.
Dlatego pięknie dziękuję Elizie, ale i Tobie również, jak i tym wszystkim co przyczyniają się do powiększenia zasobów w Genetece ,Metrykach.
Osobiście jeszcze raz piękne Dziękuję!!!
Dzięki Wam odnalazłam wielu przodków bez ruszania się z domu.Mam nadzieję, że to nie koniec.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
Dlatego pięknie dziękuję Elizie, ale i Tobie również, jak i tym wszystkim co przyczyniają się do powiększenia zasobów w Genetece ,Metrykach.
Osobiście jeszcze raz piękne Dziękuję!!!
Dzięki Wam odnalazłam wielu przodków bez ruszania się z domu.Mam nadzieję, że to nie koniec.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
-
Janina_Tomczyk

Dzięki pracy PTG bardzo wiele osób uzyskało informacje o swoich przodkach i jest to dla nas wszystkich bezcenne! Jeśli chodzi o pracę Elizy to mam dla Niej ogromny szacunek i podziw za ogrom pracy jaką tu wykonała przy indeksowaniu, fotografowaniu i porządkowaniu zasobów bazy informacyjnej. Elizo jesteś wspaniała!!! Będę pomagać przy indeksowaniu łaciny. Serdecznie pozdrawiam
Janka Tomczyk
Janka Tomczyk
Witam,
w parafii Aleksandrów brakują skany od 1866 do 1892.
Także chodzi mi o wcześniejsze lata parafii Mikołajewice, Poddębice, Dakików, Dzierzbin do 1810r.
Bşdą może dostępme?
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź
Pozdrawiam
Edmunda
w parafii Aleksandrów brakują skany od 1866 do 1892.
Także chodzi mi o wcześniejsze lata parafii Mikołajewice, Poddębice, Dakików, Dzierzbin do 1810r.
Bşdą może dostępme?
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź
Pozdrawiam
Edmunda
Oferuję pomoc w j. czeskim /pw/
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829
Poszukuję aktu ur.Szczepan Stefan Dąbrowski ur. ok 1794-1803 Ujazd? Tur? Syn Piotra i Wiktorii.Akt ur : Maryanna Szczepanski ur.1813 -14 Znalazłam ich akt ślubu nr. 10
Łęczyca 10 II 1829