Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

PawelD

Sympatyk

Post autor: PawelD »

Witam, mam kilka pytań, być moze niektorym wydadzą sie smieszne, ale kto pyta nie błądzi więc proszę mnie nie "bić" :wink:
Na jakiej zasadzie były fotografowane ksiegi obecnie dostępne na stronie FS, czy były to tylko te będące w AP, AD, czy też te które tylko znajdują sie na plebaniach? Dlaczego w niektórych parafiach są przerwy w latach w poszczególnych księgach mimimo ze są one dostępne w AP w komplecie od 1810 r., konkretnie chodzi mi tu o Tarłów w Świetokrzyskim, czy Piotrawin w lubelskim? Dlaczego niektórych parafii w ogóle nie ma np. Ożarów w kieleckim (wiem ze szczątkowo jest w Genbazie, ale liczyłem ze mormoni będą mieli coś więcej :wink: )? Czy proces fotografowania jest już zakończony, czy cały czas trwa?
To by było na tyle, liczę ze ktoś sie do tego ustosunkuje :)
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
Petrax

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Petrax »

Dla zainteresowanych - pojawiła się możliwość przeglądania zdjęć ksiąg z katalogu Lublin.
Pozdrawiam Daniel
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Po pierwsze Pawle odrobina spostrzegawczości, czy w AP znajdziesz księgi z lat II wojny światowej?
Nie, USC odsyłają swoje księgi dopiero po stu latach od wytworzenia, więc w AP młodszych ksiąg nie uświadczysz, a u mormonów są, co wskazuje na źródło kościelne. Druga rzecz, inaczej nieco wyglądają księgi parafialne (unikaty), inaczej księgi z których korzystają USC i trafiające do AP (duplikaty) - inny układ danych.
Po trzecie w przypadku diecezji lubelskiej i radomskiej archiwa diecezjalne nie przechowują starych ksiąg parafialnych, te są na parafiach. Co nie oznacza, że na parafiach były fotografowane. Zwykle zwożono księgi z kolejnych parafii do AD tam robiono zdjęcia i odsyłano z powrotem do parafii.
Dlaczego nie ma starszych lat nie mam pojęcia, może ostatnie akcje fotografowania były od razu w postaci cyfrowej, a starsze lata robiono w latach 60/70 na mikrofilmach i teraz musiałyby one być zdigitalizowane, ale to tylko mój domysł. W przypadku Lublina są to po prostu parafie i lata przeznaczone do indeksacji w najbliższym czasie.
Akcja fotografowania w diecezji lubelskiej zakończyła się już dawno temu, to jest raczej kwestia obróbki i publikacji zdjęć niż ich wykonania. Księgi kościelne potrafią sięgać i XVI wieku więc nie ma co porównywać z AP.

Co do Ożarowa, to mormoni nie mają z niego mikrofilmów w bazie, (sprawdzałeś w ogóle taki szczegół ;-) ) a ostatnio nie fotografowali Sandomierza tylko Radom i to diecezja radomska jest odblokowana, więc nawet gdyby coś było, to i tak nie byłoby opublikowane.

[edit]
Jeśli już Danielu, to wszystkie 4 wzmiankowane przez Radosława diecezje, czyli oprócz radomskiej i lubelskiej są dostępne również częstochowska i gliwicka. W każdym razie udało mi się otworzyć skany z tych miast.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Darku, ja troszkę odbiegnę może od głównego wątku, ale czym się różnił układ w unikatach i duplikatach? Da się to rozpoznać na tzw. pierwszy rzut oka? A co z brudnopisami bo wiem, że i takie się często ponoć zachowały?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie wiem, czy nazwiesz to pierwszym rzutem oka.
Chodzi o to, że unikaty to księgi z reguły wieloletnie zawierające w danym tomie tylko jeden rodzaj aktów, np. urodzenia 1869-1875, a duplikaty to księgi jednoroczne i dana księga zawiera wszystkie akty z danego roku czyli urodzenia, małżeństwa i zgony. Wystarczy więc sprawdzić, czy po urodzeniach z danego roku następują urodzenia z kolejnego roku, czy może są małżeństwa z tego samego roku. W duplikatach zostawało całkiem sporo pustych kartek trudno nawet znaleźć aby na jednym zdjęciu była np. końcówka urodzeń i początek małżeństw. Tymczasem unikaty spisywano od deski do deski i takie sytuacje że jeden rok urodzeń styka się z kolejnym rokiem jest nagminna. Ba, rocznik może się skończyć np. na akcie nr 15, bo skończyły się wolne kartki, a akt 16 jest spisany już w następnej księdze.
Dodam jeszcze, że w tym wątku była mowa o udostępnianiu zdjęć z kolejnych ośrodków w zależności od zgody poszczególnych decydentów diecezjalnych, a jak wiadomo biskupi nie kierują AP. Po prostu wystarczy czytać wątek. Rozumiem ciekawość, czy zdjęcia pochodzą z parafii, czy z AD, bo w różnych diecezjach jest to różnie rozwiązane, jedne zbierają stare księgi z parafii, bo mają odpowiednio wyposażone archiwum, a inne nie. Dlatego wypowiadałem się o diecezji lubelskiej i radomskiej, a w przypadku Częstochowy i Gliwic nie wiem jak sobie rozwiązały te sprawy. W dodatku Gliwice to inny zabór inne prawo i tu uwagi o unikatach i duplikatach się nie odnoszą.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Z tego co widzę w parafii św. Jana w Radomiu to unikaty są zapisane na drukach (druki często po łacinie), każdy wpis zajmuje kilka linijek na dwóch sąsiadujących stronach i jest tam więcej szczegółów niż w dupilkacie (np. przyczyna zgonu). Duplikaty to starannie przepisane dane z unikatów, ubrane w formę "opowiastki" do jakiej jesteśmy zazwyczaj przyzwyczajeni.
Inna różnica: unikaty są zapisane różnymi charakterami pisma (z wpisu na wpis) a duplikaty jedną ręką przez wiele stron.
Pozdrawiam
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Hmy więc ja na przykładzie Łęczeszyc, których nie ma w tym katalogu. Mam dostęp do ksiąg z AP Grodzisk, bo pomagam indeksować, ale mam też ksiegi z parafii i te w parafii są po 4-5 na stronie a te z archiwum po 2-3 góra na stronie jeśli chodzi o urodzenia. Ślub z AP są za to gigantyczną właśnie opowiastką :) i to mi się bardzo podoba. Dużo danych zawierają.
Ale na drukach to właśnie tam nie widziałam ksiąg, może wpływ ma na to fakt, że to parafia Paulińska?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
kkurys

Sympatyk
Adept

Post autor: kkurys »

Zdjęcia ksiąg publikowane na stronach Mormonów zostały zrobione tylko z ksiąg parafialnych po uzyskaniu zgody władz danej diecezji.

Księgi U.S.C. przechowywane są w A.P.. i tam również trwa skanowanie
i udosępnianie ksiąg na stronie http://szukajwarchiwach.pl/

Pozdrawiam
Krzysztof
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Akcja fotografowania w diecezji lubelskiej zakończyła się już dawno temu, to jest raczej kwestia obróbki i publikacji zdjęć niż ich wykonania. Księgi kościelne potrafią sięgać i XVI wieku więc nie ma co porównywać z AP.

Czy rzeczywiście była jakaś akcja fotografowania ksiąg w diecezji lubelskiej? Mnie szczególnie interesuje ziemia chełmska, tam w parafiach również trafiają się księgi z XVII, XVIII wieku.

Pozdrowienia

Wiktor
kkurys

Sympatyk
Adept

W chwili obecnej indeksowane i udostępniane są Księgi diecezji lubelskiej które były fotografowane
w technice cyfrowej na przełomie XX i XXI w.
głównie księgi z lat 1850-1950, te które wcześniej nie były fotografowane.

W latach 70 i ub. wieku kiedy Mormoni po raz pierwszy przeprowadzili akcję fotografowania ksiąg,
zdjęcia robiono w innej technice i udostępniane są w archiwach w postaci mikrofilmów.
By udostępnić je w internecie muszą być przekonwertowane do postaci cyfrowej.
Kiedy to nastąpi nie wiem.

Pozdrawiam
Krzysztof
Wiktor_Witek

Sympatyk

"Akcja fotografowania w diecezji lubelskiej zakończyła się już dawno temu"

Dziękuję za odpowiedź. Czy chodzi o księgi Z diecezji lubelskiej, wtóropisy przechowywane w archiwach państwowych czy W diecezji lubelskiej unikaty. Mnie chodziło o księgi z XVII-XVIII w., które są w parafiach - czy one były fotografowane?

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
kkurys

Sympatyk
Adept

W latach 70 i 80 fotografowano księgi przechowywane w A.P.
parafialne i U.S.C.

Ostatnio tylko parafialne, wszystkie jakie udostępniły parafie.
Niestety nie mam wykazu co zostało sfotografowane.

Krzysztof
Wiktor_Witek

Sympatyk

Rozumiem, bardzo dziękuję za informacje! Bardzo jestem ciekaw, które parafie zostały objęte fotografowaniem, pewno na stronie lubgens można jeszcze spytać.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Witam
Jest sposób na ściąganie całych katalogów?
Andrzej
justan12

Sympatyk

Post autor: justan12 »

Eder pisze:Witam
Jest sposób na ściąganie całych katalogów?
Andrzej
Jest.
http://students.cs.byu.edu/~jbejaran/FastFilm/
Ostatnio zmieniony pt 08 lut 2013, 10:18 przez justan12, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuje Aktu Małżeństwa Józefa Białkowskiego z Franciszką Górską (przed 1860) i/lub aktu urodzenia Józefa Białkowskiego (ok. 1815) parafia Ostrzeszów.
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”