23 listopada - Spotkanie z Naczelnym Dyrektorem AP
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Nowik_Andrzej

Re: 23 listopada - Spotkanie z Naczelnym Dyrektorem AP
Od podpisania porozumienia z AGAD mijają już dwa miesiące, kiedy na stronie internetowej PTG zostaną opublikowane zdjęcia (jeśli w ogóle zostały wykonane)?
Andrzej Marek Nowik
Andrzej Marek Nowik
- Popkowicz_Bronisław

Andrzeju,
chyba jestem jedynym uczestnikiem tego spotkania, który swoim malutkim Sony zrobił kilka zdjęć. Skontaktuję się z Tobą na priva w tej sprawie.
Pozdrawiam
Bronisław
chyba jestem jedynym uczestnikiem tego spotkania, który swoim malutkim Sony zrobił kilka zdjęć. Skontaktuję się z Tobą na priva w tej sprawie.
Pozdrawiam
Bronisław
- Nowik_Andrzej

Bronku!Popkowicz_Bronisław pisze:Andrzeju,
chyba jestem jedynym uczestnikiem tego spotkania, który swoim malutkim Sony zrobił kilka zdjęć.
Chodziło mi o zdjęcia wykonane w ramach porozumienia z AGAD, a nie o zdjęcia ze spotkania.
Andrzej Marek Nowik
- Nowik_Andrzej

Jeśli się nie mylę, w Wielkanoc wygasa porozumienie z AGAD...
Andrzej Marek Nowik
Andrzej Marek Nowik
-
Sroczyński_Włodzimierz

z cyklu "pokłosie spotkania"
nowe zasady udostępniania - obowiązują od 15 lutego, spore zmiany w zgłoszeniu użytkownika, kopiowaniu, ogólnie dostępie
Warto chyba z tej okazji nowy wątek z próbą analizy i oceny. Część decyzji -w ręce dyrektorów, więc nie wszędzie w tym samym tempie się zmieni.
Jakie jest Wasze zdanie o tym dokumencie?
link:
http://archiwa.gov.pl/images/stories/za ... nr%204.pdf
nowe zasady udostępniania - obowiązują od 15 lutego, spore zmiany w zgłoszeniu użytkownika, kopiowaniu, ogólnie dostępie
Warto chyba z tej okazji nowy wątek z próbą analizy i oceny. Część decyzji -w ręce dyrektorów, więc nie wszędzie w tym samym tempie się zmieni.
link:
http://archiwa.gov.pl/images/stories/za ... nr%204.pdf
- Nowik_Andrzej

...porozumienie z AGAD wygasa za niecałe dwa miesiące...
Andrzej Marek Nowik
Andrzej Marek Nowik
Jakie zmiany?Sroczyński_Włodzimierz pisze:z cyklu "pokłosie spotkania"
Jak określić jakość zdjęć które darmo będzie można wykonać?????
Do tej pory robiłem darmo i bez ograniczeń jakościowych!
Zmiany w zgłoszeniu? Jakie? To że jedno słówko "genealogia" jest w tej chwili fakultatywne a nie obowiązkowe? Druk pozostaje ten sam.
Czy zamawiane do tej pory skany drogą mailową były/są/będą traktowane jako "udostępnianie" i/czy w związku z tym droga ta zniknie?
Co się zmieni za rok? Czym mają być te serwisy internetowe? Jak mają działać? Co będzie tam dostępne? Coś wiadomo?
Napisz coś więcej - co uzgodniono?
Sam dokument jest tak niejednoznaczny jak to tylko możliwe!!!
O czym więc tu dyskutować jak nic nie wiadomo
Hubert
-
Sroczyński_Włodzimierz

Jakie zmiany?
Dzisiejsze zgłoszenie wygląda tak (przykład z APW)
http://warszawa.ap.gov.pl/pub/ZUZA/zglo ... _-_APW.pdf
od połowy miesiąca będzie obowiązywało opisane, czyli to co paragraf 4 wymienia
inne oświadczenie
i przede wszystkim - NDAP nie wymaga wypisania na zgłoszeniu zasobów! Żaden z dyrektorów APów, czy pracowników APu nie może powiedzieć "proszę wpisać co do jednostki (kilka dni temu kazano wpisać mi wręcz numer aktu!) bo NDAP wymaga". Nie wymaga! Jeśli pojawi się obowiązek określenia w zgłoszeniu zespołów, jednostek, a nawet bardziej precyzyjnie - to na skutek decyzji lokalnej
Druk nie pozostaje ten sam. Nie pozostaje zasada kiedy jest wypełniany (aktualizować trzeba, gdy się dane zmieniły ew. gdy Cię przez 12 miesięcy w danym APie nie było - vs czasami spotykane "za kazdym razem nowy papierek"). Zmienia się, że można aktualizować (dopisać do już złożonego)
Co mam pisać więcej?
jest tekst podlinkowany, to jest m.ibn. wynik uzgodnień. Jeśli jest informacja ścisła, akt prawny to mam pisać o jakiś rozmowach? Jest ich efekt, to może warto przeczytać zanim się napisze "nie ma zmian".
PS to samo dotyczy kwestii zdjęć - był oddzielny druk, ograniczenie do 75% etc. Nie ma. Skwotować "jakie zmiany????" nic nie wiadomo" eee
ale oki: napiszę więcej tj przeczytam i pokażę palcem, choć dziwię się, że to ja mam robić.
par. 6
nie zdarzyło się "nie możemy udostępnić bo inwentarza nie ma"? To masz szczęście:) Teraz jest wyraźnie: nawet jak nie ma inwentarza czy ewidencji spełniającej wymogi naukowe, metodyczne - a jest tylko np spis zdawczo-odbiorczy - to użytkownik materiał dostanie.
i dalej: (wręcz komicznie brzmi, ale widac była potrzeba)
5 dni w tygodni minimum 6 godzin dziennie ma być możliwość (poza miesiącem dopuszczalnej przerwy letniej)
nie ma "pracownia naukowa otwarta pon., śr. 11-15)
plus - jak dotychczas fakultatywnie poza godzinami pracy archiwum tj popołudnia, wieczory i sugerowane soboty
"fotografowanie" - par. 8
literalnie zapisu o statywie nie widzę...wręcz odwrotnie;) świato, statyw jeśli dostarczone przez archoiwum - do wykorzystania
tak i możliwość (coraz częściej nie tylko czysto teoretyczna) skorzystania bezpłatnie do samodzielnego kopiowania ze sprzętu archiwum
oddzielnego zgłoszenia - brak
udostępniania - ewidencja (nie tylko inwentarze!) - nieudostępnienie wyjątkowo w trybie odmowy (nie powiedzą "nie możemy" - napiszą i mozna się odwołać) dotyczy kazdej ewidencji, nie tylko inwentarzy
protokołów, materiałów roboczych, spisów, nie tylko "inwentarz po zatwierdzeniu przez komisję - dla użytkownika)
i ma być podstawa (wyraźna! nie "bo nie wiadomo, czy nie narusza to czyjegoś hipotetycznego....) odmowy udostępnienia
czyli jeśli starsze niż 30 lat, bez klauzul i zasób własny (tj nie powierziny/zdeponowany z ograniczeniami) to nie Ty masz wykazać, że możesz, ale jeśli ktoś odmawia to ma obowiązek napisac dlaczego odmawia
etc
PS i mam podstawy(tzn miałbym po 14 lutego), aby wykonaną kopię przesłać osobie "pozostającej w stosunku towarzyskim":))) tj jeśli ktoś zrobi zdjęcie na prośbę "pozostającego w stosunku towarzyskim" z wykonawcą forumowicza, to ma silne podstawy odetchnąć, że może owo zdjęcie przesłać z literą i duchem prawa;)
Dzisiejsze zgłoszenie wygląda tak (przykład z APW)
http://warszawa.ap.gov.pl/pub/ZUZA/zglo ... _-_APW.pdf
od połowy miesiąca będzie obowiązywało opisane, czyli to co paragraf 4 wymienia
inne oświadczenie
i przede wszystkim - NDAP nie wymaga wypisania na zgłoszeniu zasobów! Żaden z dyrektorów APów, czy pracowników APu nie może powiedzieć "proszę wpisać co do jednostki (kilka dni temu kazano wpisać mi wręcz numer aktu!) bo NDAP wymaga". Nie wymaga! Jeśli pojawi się obowiązek określenia w zgłoszeniu zespołów, jednostek, a nawet bardziej precyzyjnie - to na skutek decyzji lokalnej
Druk nie pozostaje ten sam. Nie pozostaje zasada kiedy jest wypełniany (aktualizować trzeba, gdy się dane zmieniły ew. gdy Cię przez 12 miesięcy w danym APie nie było - vs czasami spotykane "za kazdym razem nowy papierek"). Zmienia się, że można aktualizować (dopisać do już złożonego)
Co mam pisać więcej?
jest tekst podlinkowany, to jest m.ibn. wynik uzgodnień. Jeśli jest informacja ścisła, akt prawny to mam pisać o jakiś rozmowach? Jest ich efekt, to może warto przeczytać zanim się napisze "nie ma zmian".
PS to samo dotyczy kwestii zdjęć - był oddzielny druk, ograniczenie do 75% etc. Nie ma. Skwotować "jakie zmiany????" nic nie wiadomo" eee
ale oki: napiszę więcej tj przeczytam i pokażę palcem, choć dziwię się, że to ja mam robić.
par. 6
nie zdarzyło się "nie możemy udostępnić bo inwentarza nie ma"? To masz szczęście:) Teraz jest wyraźnie: nawet jak nie ma inwentarza czy ewidencji spełniającej wymogi naukowe, metodyczne - a jest tylko np spis zdawczo-odbiorczy - to użytkownik materiał dostanie.
i dalej: (wręcz komicznie brzmi, ale widac była potrzeba)
5 dni w tygodni minimum 6 godzin dziennie ma być możliwość (poza miesiącem dopuszczalnej przerwy letniej)
nie ma "pracownia naukowa otwarta pon., śr. 11-15)
plus - jak dotychczas fakultatywnie poza godzinami pracy archiwum tj popołudnia, wieczory i sugerowane soboty
"fotografowanie" - par. 8
literalnie zapisu o statywie nie widzę...wręcz odwrotnie;) świato, statyw jeśli dostarczone przez archoiwum - do wykorzystania
tak i możliwość (coraz częściej nie tylko czysto teoretyczna) skorzystania bezpłatnie do samodzielnego kopiowania ze sprzętu archiwum
oddzielnego zgłoszenia - brak
udostępniania - ewidencja (nie tylko inwentarze!) - nieudostępnienie wyjątkowo w trybie odmowy (nie powiedzą "nie możemy" - napiszą i mozna się odwołać) dotyczy kazdej ewidencji, nie tylko inwentarzy
protokołów, materiałów roboczych, spisów, nie tylko "inwentarz po zatwierdzeniu przez komisję - dla użytkownika)
i ma być podstawa (wyraźna! nie "bo nie wiadomo, czy nie narusza to czyjegoś hipotetycznego....) odmowy udostępnienia
czyli jeśli starsze niż 30 lat, bez klauzul i zasób własny (tj nie powierziny/zdeponowany z ograniczeniami) to nie Ty masz wykazać, że możesz, ale jeśli ktoś odmawia to ma obowiązek napisac dlaczego odmawia
etc
PS i mam podstawy(tzn miałbym po 14 lutego), aby wykonaną kopię przesłać osobie "pozostającej w stosunku towarzyskim":))) tj jeśli ktoś zrobi zdjęcie na prośbę "pozostającego w stosunku towarzyskim" z wykonawcą forumowicza, to ma silne podstawy odetchnąć, że może owo zdjęcie przesłać z literą i duchem prawa;)
Ostatnio zmieniony śr 06 lut 2013, 14:00 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Czemu się dziwisz wszak łatwiej jest osobie zorientowanej (bywającej na spotkaniach) napisać, że zmiany:Sroczyński_Włodzimierz pisze:ale oki: napiszę więcej tj przeczytam i pokażę palcem, choć dziwię się, że to ja mam robić.
- wprowadzają minimalny 6-cio godzinny czas pracy pracowni naukowych (reszta to należy dążyć, można odstąpić ... gdy sporadycznie – czy to są konkrety? - może),
- likwidują w formularzu zgłoszeniowym rubryki "nazwy zespołów archiwalnych objętych zgłoszeniem" oraz "zawód i tytuł naukowy" oraz regują częstotliwość składania tegoż papieru,
- wprowadzają ograniczenie i regulują tryb odmów udostępnienia zasobu,
niźli wielu przekopywać się przez 9 stron prawniczego języka i domyślać się co kto miał na myśli pisząc tak a nie inaczej i jak to ma wyglądać w praktyce.
Co do fotografowania to niby bez formalności i za darmo ale pod warunkiem, że "nie ma na celu uzyskania reprodukcji o szczególnych cechach jakościowych, zwłaszcza do celów publicystycznych i wydawniczych ...".
Czy ten zapis cokolwiek zmieni w lokalnych praktykach: 75%, statyw, oświetlenie itp, itd?
W zarządzeniu nie ma słowa o odpłatnym udostępnianiu „skanów”. Czy takowe nie jest zaliczane do „udostępniania” i regulowane jest odrębnymi przepisami np o działalności usługowej archiwum?
Pozdrawiam
Hubert
-
Sroczyński_Włodzimierz

ale co ma spotkanie?
jest tekst opublikowany
nie chce się czytać? nie chce się pisać?
trudno, w tym to już żaden organizowacz spotkań użytkownika archoiwum nie zastąpi
lokalne praktyki (75%, statyw) wynikały z poprzedniego dokumentu i ograniczeń narzuconych przez NDAP (a teraz zdjętych jeśli chodzi o 75%)
PS więcej niż się dziwię - jestem poruszony, (na granicy oburzenia - z przymrużeniem oka;), że "się nie chce"
jest tekst opublikowany
trudno, w tym to już żaden organizowacz spotkań użytkownika archoiwum nie zastąpi
lokalne praktyki (75%, statyw) wynikały z poprzedniego dokumentu i ograniczeń narzuconych przez NDAP (a teraz zdjętych jeśli chodzi o 75%)
PS więcej niż się dziwię - jestem poruszony, (na granicy oburzenia - z przymrużeniem oka;), że "się nie chce"
- Mendyka_Grzegorz

- Kontakt:
WłodzimierzuSroczyński_Włodzimierz pisze:ale co ma spotkanie? jest tekst opublikowany
znowu coś ci nie wychodzi:
-jeśli jesteś łaskaw podawać ludziom info
-jeśli chcesz nawet extra-wątek zakładać dla dyskusji
to nie pyskuj co-sie-chce, co-sie-nie-chce [bardzo nieuprzejme !]
tylko spróbuj pytającemu wyjaśnić jak to rozumiesz, co wiesz więcej
albo podawszy goły link - zamilcz [taktownie]
I na wszelki wypadek proszę: nie pisz, że wzmagam konflikt.
Ja PROSZĘ w imieniu nie kumających Twojej pisaniny.
Gadasz zdecydowanie lepiej niż piszesz -
wszak wczoraj sam słyszałem
a fasolka była super
Grzegorz z Wrocławia
Śląskie Towarzystwo Genealogiczne [102/2001]
Kaliskie Towarzystwo Genealogiczne [ 16/2010]
http://genealodzy.wroclaw.pl/
http://gento.wroclaw.pl/
-
Sroczyński_Włodzimierz

hejhej
a skąd to założenie, że ja powinienem?
i znów -sekwencję chyba przypomnę - bo to zdaje się jedyny sposób
ja: wyjątki z 4-02-2013 23:05
"spore zmiany", link poniżej, jakie jest Wasze zdanie?
od 4-02-2013 do 06-02-2013 10:17 : cisza (w sumie...może faktycznie wypowiedź była mało zachęcająca)
6-02-2013 10:17 Andrzej "Balcerowicz musi odejść"
6-02-2013 11:08 Hubert "jakie zmiany?" "Napisz" "Co uzgodniono?" "O czym dyskutować"
ja mam się "kajać" i "zmienić na bardziej zrozumiały styl"
potraktuję jako żart w dobrej intencji;)
i znów -sekwencję chyba przypomnę - bo to zdaje się jedyny sposób
ja: wyjątki z 4-02-2013 23:05
"spore zmiany", link poniżej, jakie jest Wasze zdanie?
od 4-02-2013 do 06-02-2013 10:17 : cisza (w sumie...może faktycznie wypowiedź była mało zachęcająca)
6-02-2013 10:17 Andrzej "Balcerowicz musi odejść"
6-02-2013 11:08 Hubert "jakie zmiany?" "Napisz" "Co uzgodniono?" "O czym dyskutować"
ja mam się "kajać" i "zmienić na bardziej zrozumiały styl"
- Mendyka_Grzegorz

- Kontakt:
kto mówi, że powinieneś????!Sroczyński_Włodzimierz pisze:hejhej
...ja mam się "kajać" i "zmienić na bardziej zrozumiały styl"
kto każe się kajać?????!
ino
-jeśli jesteś łaskaw ....
-jeśli chcesz .....
to PROSIMY ....... i tylko tyle
i aż tyle
Grzegorz z Wrocławia
W moim wypadku stąd:Sroczyński_Włodzimierz pisze:hejhej
Sroczyński_Włodzimierz pisze:uwaga zmiana terminu
Spotkanie zostało przesunięte o dwa tygodnie - na 23 listopada.
Miejsce (NDAP, Rakowiecka), godzina (początek o 15:00) - bez zmian.
Zapraszam w imieniu;)
...
Sroczyński_Włodzimierz pisze:przypominajka
Sroczyński_Włodzimierz pisze:ostatnie (przynajmniej z mojej strony) przypomnienie
jutro, 15:00, Rakowiecka
Sroczyński_Włodzimierz pisze:Ci co mogli skorzystać z okazji, by się spotkać, posłuchać, powiedzieć, przemyśleć - chyba nie czują się zawiedzeni:)
Dla każdego coś miłego, niektóre z informacji chyba nawet wielką radosną niespodzianką można nazwać.
Nie wiem czy oficjalne komunikaty na stronie NDAPu obwieszczą szybko, a spotkanie nie było tajne przez poufne, więc warto zasygnalizować (może inni uczestnicy rozwiną, uzupełnią, napiszą o innych rzeczach, o swoich wrażeniach):
Sroczyński_Włodzimierz pisze:z cyklu "pokłosie spotkania"
..................................
Oooo wypraszam sobie. Proszę nie robić niedźwiedziej przysługi forumowiczom.Mendyka_Grzegorz pisze: albo podawszy goły link - zamilcz [taktownie]
Pozdrawiam
Hubert
-
Sroczyński_Włodzimierz

to jest czysta demagogia
fakty są takie, że jest powszechne jęczenie na obowiązują regulację w 2012 (i tak znacznie dalej idącą niż stan prawny w np 2010) -jako "wpół drogi" (w 75%:)
nikłe zainteresowanie uczestnictwem w zmianach
przyzerowe zainteresowanie (do teraz bicie piany nie w temacie) jak już zmiana jest
i wysuwasz argument "bo trzeba przeczytać parę stron tekstu"
równie dobrze mógłbyś zacytować "Warto chyba z tej okazji nowy wątek z próbą analizy i oceny" zamiast powoływać się, na fakt, że pytanie zadałem w wątku o tytule "spotkanie"
co nie umniejsza Twojej postawy - że w ogóle się odezwałeś w jakiś sposób nawiązując do tematu "co się zmieni 14 lutego" - jako jedyny:)
nie chciałem drążyć podstaw i banałów, bo jak traktować pytanie o to czy wykonywanie kopii jest udostępnianiem?
zamawiałeś kiedyś jakąś kopie? cennik w kazdym APie jest częścią regulaminu, zresztą sam w sobie określa
"usługi"
nie - nie jest udostępnianiem usługa, rzut oka na dowolny cennik, złożenie pierwszego zamówienia na usługę wykonania kopii to wyjaśnia
dlaczego powinienem to wyjaśniać? i to akurat przy okazji tej nie innej?
fakty są takie, że jest powszechne jęczenie na obowiązują regulację w 2012 (i tak znacznie dalej idącą niż stan prawny w np 2010) -jako "wpół drogi" (w 75%:)
nikłe zainteresowanie uczestnictwem w zmianach
przyzerowe zainteresowanie (do teraz bicie piany nie w temacie) jak już zmiana jest
i wysuwasz argument "bo trzeba przeczytać parę stron tekstu"
równie dobrze mógłbyś zacytować "Warto chyba z tej okazji nowy wątek z próbą analizy i oceny" zamiast powoływać się, na fakt, że pytanie zadałem w wątku o tytule "spotkanie"
co nie umniejsza Twojej postawy - że w ogóle się odezwałeś w jakiś sposób nawiązując do tematu "co się zmieni 14 lutego" - jako jedyny:)
nie chciałem drążyć podstaw i banałów, bo jak traktować pytanie o to czy wykonywanie kopii jest udostępnianiem?
zamawiałeś kiedyś jakąś kopie? cennik w kazdym APie jest częścią regulaminu, zresztą sam w sobie określa
"usługi"
nie - nie jest udostępnianiem usługa, rzut oka na dowolny cennik, złożenie pierwszego zamówienia na usługę wykonania kopii to wyjaśnia
dlaczego powinienem to wyjaśniać? i to akurat przy okazji tej nie innej?