Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię i nazwisko
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- kwroblewska

-
Sroczyński_Włodzimierz

oki
a ja uważam, że pyta w temacie "jak zapisać przy indeksacji" jak wypełnić pole nazwisko matki , i uważam, że świadome pominięcie dostępnych danych jest błędem, a jedyna rada bez głębszej analizy (być może aktu urodzenia matki) może być jedna: wpisać oba rozdzielone spacja, tak jak zasady indeksacji nakazują
zresztą...poświęcanie czasu na analizę jest średnio dobrym wyborem;)
a ja uważam, że pyta w temacie "jak zapisać przy indeksacji" jak wypełnić pole nazwisko matki , i uważam, że świadome pominięcie dostępnych danych jest błędem, a jedyna rada bez głębszej analizy (być może aktu urodzenia matki) może być jedna: wpisać oba rozdzielone spacja, tak jak zasady indeksacji nakazują
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Aftanas_Jerzy

Święta prawda ... AmenSroczyński_Włodzimierz pisze:oki
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Tomek_Wojtaszek

Skoro wolisz bez uśmiechu...Aftanas_Jerzy pisze: wielebni, poza wyjątkami, byli ludźmi dobrze wykształconymi (bez uśmiechu).
Nie kwestionuję faktu, że osoby spisujące księgi miały być, niejako ex definitione, dobrze wykształcone. I, bez najmniejszej ironii, podziwiam ich i jestem wdzięczny za pracę, wykonywaną przez nich w ciągu stuleci. Ale nawet przyjmując Twoją idealistyczną wizję świata i ludzi:
1) nie ma gwarancji, że w tym konkretnym przypadku nie mamy do czynienia z wspomnianym przez Ciebie "wyjątkiem", co potwierdziła Magdalena, która widziała wpisy z tej akurat księgi, prowadzonej przez tego akurat księdza i "miała czelność" wypowiedzieć się krytycznie w tym temacie;
2) "dobre wykształcenie" jest pojęciem względnym i fakt jego posiadania nie wyklucza dysortografii czy całej masy innych dysfunkcji, wynalezionych przez współczesnych psychologów; obaj wiemy, że nawet na tym Forum są Osoby wykształcone, które nie odważą się wysłać postu, nie przepuszczając go uprzednio przez "Łorda" czy inny moduł do sprawdzania pisowni (zwłaszcza jeśli są piewcami czystości języka polskiego i uważają się za asów retoryki i mistrzów erystyki);
3) swój napisany z przymrużeniem oka komentarz, który w sposób jawny wywołał Twoje oburzenie, opieram na podstawie doświadczenia z dziesiątkami tysięcy dziewiętnastowiecznych akt, pisanych przez dziesiątki "wielebnych" (lub - jak słusznie zauważyła Magdalena - organistów, pisarzy i innych "zleceniobiorców", PRZEpisujących księgi), których znajomość rosyjskiego jestem w stanie ocenić dzięki własnemu (dobremu?) wykształceniu.
Dlatego śmieszy mnie, jeśli do podparcia swojej (przypadkiem?) słusznej tezy podpierasz się quasi-naukową teorią, która w odniesieniu do czasu i miejsca nie ma najmniejszego zastosowania. Osoba, sporządzająca akt, spod przysłanego przez Magdalenę linku, nie miała pojęcia o odmianie nazwisk w języku rosyjskim. A Ciebie, z całym szacunkiem, też nie podejrzewam o znajomość tych zasad, czemu dałeś wyraz w swoim wczorajszym poście z godziny 20:02.
Z mojej strony EOT
(-) Tomek Wojtaszek
- magda_lena

-
Sroczyński_Włodzimierz

najlepiej pytając załączać link do kopii
teoretycznie - tj nie widząc aktu
zawierając ślub, który indeksujesz nosi nazwisko
Tomaszewska (lub Tomaszewska vel Polańska)
więc Tomaszewska w polu nazwisko, w polu "vel" Linart[spacja]Polańska, w polu uwagi "domo Linart"
chyba, że z domu jest Linart Tomaszewska wtedy uwagi inne (ale to mniej prawdopodobne)
teoretycznie - tj nie widząc aktu
zawierając ślub, który indeksujesz nosi nazwisko
Tomaszewska (lub Tomaszewska vel Polańska)
więc Tomaszewska w polu nazwisko, w polu "vel" Linart[spacja]Polańska, w polu uwagi "domo Linart"
chyba, że z domu jest Linart Tomaszewska wtedy uwagi inne (ale to mniej prawdopodobne)
- magda_lena

Ona się chyba nazywa z domu Linart, a z pierwszego męża Tomaszewska vel Polańska. Tak wnioskuję z zapisu nazwisk przy numerze aktu. Akt nr 18.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =15-18.jpg
Ale jak już wcześniej pisałam, pisarze/księża w tej parafii byli specyficzni
Dziękuję, Włodku
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =15-18.jpg
Ale jak już wcześniej pisałam, pisarze/księża w tej parafii byli specyficzni
Dziękuję, Włodku
Pozdrawiam, Magdalena
- Skrzypczak_Bogumiła

Parafia Zambski - śluby - panna młoda Ewa Chodyna - panna , córka Józefa i Heleny Mróz małżonków Chorchosów - mam dylemat jak zapisać w indeksie, wiem ,że nazwisko młodej jest błędne,bo jej ojciec jest bratem mojego pradziadka,mam wszystkie akta dotyczące tej rodziny. Wpisując Chodyna wprowadzę w błąd szukających.Poradźcie proszę jak zapisać.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
hm,, skąd się wzięła ta ,,Chodyna"', skoro ona panna, a jej ojciec miał na nazwisko Chorchos?
ja bym wpisał w pole dodatkowe (alternatyne, alias/vel itp) właściwe nazwisko i w komenarzu/uwagach coś dopisał
pozdr WM
PS
jeśli takiego pola nie ma TO NALEŻY spowodować aby bylo -- jest ono NIEZBEDNE, przy każdym nazwisku z wielu powodów (błędy jak wyżej, możliwość alternatywnego odczytania danych -- sam miałem dwie rodziny Berczowscy i Berezowscy -- nie do rozstrzygnięcia ,,e' ' czy ,,c'', trzebaby prześledzić całą historię, numey domów itp, czyli poszukiwać znacznie dalej niż wymagany zakres przy indeksacji, czy nawet ,,przeklapeniu'' danych
ja bym wpisał w pole dodatkowe (alternatyne, alias/vel itp) właściwe nazwisko i w komenarzu/uwagach coś dopisał
pozdr WM
PS
jeśli takiego pola nie ma TO NALEŻY spowodować aby bylo -- jest ono NIEZBEDNE, przy każdym nazwisku z wielu powodów (błędy jak wyżej, możliwość alternatywnego odczytania danych -- sam miałem dwie rodziny Berczowscy i Berezowscy -- nie do rozstrzygnięcia ,,e' ' czy ,,c'', trzebaby prześledzić całą historię, numey domów itp, czyli poszukiwać znacznie dalej niż wymagany zakres przy indeksacji, czy nawet ,,przeklapeniu'' danych
- Skrzypczak_Bogumiła

jest to dość popularne nazwisko w tej parafii - urodzenia dzieci tej pary mają już prawidłowe nazwisko panieńskie matki.
Wpisałam nazwisko Chorchos a w uwagach,że Chodyna jest pomyłkowe - ale czekam na jakieś pomysły.
Wpisałam nazwisko Chorchos a w uwagach,że Chodyna jest pomyłkowe - ale czekam na jakieś pomysły.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
-
Słomińska_Dominika

Ja spotkałam podobny numer w Łęczeszycach, traf chciał, że trafiło na moją praprababkę.
Z domu jest wg akt jej rodziców z innej parafii Zygańczak vel Zygnańczak, w akcie ślubu ma wpisane Żygańska, w większości aktów urodzeń dzieci domo to Zygmańska a w jednym akcie urodzenia ma Jedlińska.
Na 100% jest to ta sama osoba i teraz, której wersji się trzymać? Pochowana podobno została jako de domo Zygmańska i taki był przekaz rodzinny od dziesięcioleci a ja odkryłam taką niespodziankę w tym tygodniu.
Której wersji lepiej się trzymać i ile właściwie może być tych vel? Dodam, że oczywiście to współindeksuję...
Z domu jest wg akt jej rodziców z innej parafii Zygańczak vel Zygnańczak, w akcie ślubu ma wpisane Żygańska, w większości aktów urodzeń dzieci domo to Zygmańska a w jednym akcie urodzenia ma Jedlińska.
Na 100% jest to ta sama osoba i teraz, której wersji się trzymać? Pochowana podobno została jako de domo Zygmańska i taki był przekaz rodzinny od dziesięcioleci a ja odkryłam taką niespodziankę w tym tygodniu.
Której wersji lepiej się trzymać i ile właściwie może być tych vel? Dodam, że oczywiście to współindeksuję...
Pozdrawiam
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Dominika
Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Witam,
do wpisywania nazwisk alternatywnych służy kolumna "vel".
W kolumnie "nazwisko" wpisujemy nazwisko podane w akcie a w kolumnie "vel" alternatywne, jeśli jest więcej niż jedno, oddzielamy je spacją. W kolumnie "uwagi" wpisujemy odpowiednie adnotacje.
Na przykładzie Bogusi - w kolumnie "nazwisko" Chorchos, w kolumnie "vel" Chodyna, w "uwagach" - adnotacja o pomyłce. Wyszukiwarka nie sprawdza kolumny "uwagi", więc poprawne nazwisko Chodyna byłoby pominięte jeśli tylko tam o nim wspomnisz.
Pozdrawiam,
Ola
do wpisywania nazwisk alternatywnych służy kolumna "vel".
W kolumnie "nazwisko" wpisujemy nazwisko podane w akcie a w kolumnie "vel" alternatywne, jeśli jest więcej niż jedno, oddzielamy je spacją. W kolumnie "uwagi" wpisujemy odpowiednie adnotacje.
Na przykładzie Bogusi - w kolumnie "nazwisko" Chorchos, w kolumnie "vel" Chodyna, w "uwagach" - adnotacja o pomyłce. Wyszukiwarka nie sprawdza kolumny "uwagi", więc poprawne nazwisko Chodyna byłoby pominięte jeśli tylko tam o nim wspomnisz.
Pozdrawiam,
Ola
- Skrzypczak_Bogumiła

Tak właśnie wpisałam mając pełną świadomość,że nazwisko jest pomyłkowo wpisane co zaznaczyłam w uwagach.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
- AndrzejOsiński

Witam Was, indeksuję parafię Leoncin, zaczynam gadać sam do siebie pomagając tym samym w odczytywaniu "zawijasów" i kleksów w księgach metrykalnych, rodzina podejrzliwie mi się przypatruje ale ja to zdzierżę:) Proszę o podpowiedż doświadczonych koleżanek i kolegów co mam wpisać: w metryce nadano imię Marcjanna a w skorowidzu Marianna. Uważam że Metryka a właściewie księga metrykalna jest ważniejsza od skorowidzu ale... skorowidz jest w księdze:)
Andrzej Osiński - syn Mieczysława, syna Pawła, syna Piotra.