Rubieżewicze i Kojdanów

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

m_gry

Sympatyk
Ekspert

Rubieżewicze i Kojdanów

Post autor: m_gry »

T: "Parafie Rubieżewicze i Kojdanów"

Witam!
Czy ktoś może interesował się osobiście księgami parafialnymi z tych parafii z dawnego woj. nowogrodzkiego?
Brałem jedynie odpisy z Ksiąg Zabużańskich z USC w Waszawie. Część akt jest jeszcze w AD w Drohiczynie i w archiwum w Mińsku. Poszukuję jakiejś możliwości dostępu do tych ksiąg. Może ma ktoś kontakt na Białorusi, bo obecnie dla mnie zarówno Drohiczyn jak i Mińsk jest niezbyt osiągalny?
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Parafie Rubieżewicze i Kojdanów

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Tu tylko mogą pomóc koledzy z Mińska, proszę się zwrócić za pośrednictwem strony np vgd.ru, http://forum.vgd.ru/, prawdopodobnie ktoś Ci pomoże, choć zwykle droga jest powolna i z niezbyt gwarantowanym rezultatem.
Innym sposobem jest prośba o kwerendę w Narodowym historycznym Archiwie Białorusi w Mińsku, ale to przedsięwzięcie bardziej kosztowne i długotrwałe.
ozdrawiam
Paweł J.
Awatar użytkownika
smogory

Re: Rubieżewicze i Kojdanów

Post autor: smogory »

m_gry pisze:T: "Parafie Rubieżewicze i Kojdanów"

Witam!
Czy ktoś może interesował się osobiście księgami parafialnymi z tych parafii z dawnego woj. nowogrodzkiego?
Brałem jedynie odpisy z Ksiąg Zabużańskich z USC w Waszawie. Część akt jest jeszcze w AD w Drohiczynie i w archiwum w Mińsku. Poszukuję jakiejś możliwości dostępu do tych ksiąg. Może ma ktoś kontakt na Białorusi, bo obecnie dla mnie zarówno Drohiczyn jak i Mińsk jest niezbyt osiągalny?
Z góry dziękuję za pomoc,
Michał
Przegladałem księgi metrykalne w Archiwum Historycznym w Mińsku i USC w Stołpcach(tam jest część z Rubieżewicz). Polecam, bo to ciekawa kopalnia wiedzy, tylko warunki przeglądania dosyć męczące.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”