Błędy, skany w "metrykach" -metryki.genealodzy.pl

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jurekstefan »

sebastian_gasiorek pisze: Niestety w tym temacie nic nie wiem. Coś tam się rozjechało już przed wrzuceniem danych i nie ma ich na serwerze.
No to chyba lepiej 'zlikwidować' cały folder dubletu, niż wprowadzać w błąd, że jest coś, czego nie ma ?
My plsre :roll:
JKS
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

Apropos zgłoszenia dotyczącego Waliszewa. Dobrze jest zmienić lokalizację na mapie:

http://metryki.genealodzy.pl/gmapa.php

Nie jestem pewien ale także lokalizacja parafii Bednary-Wieś jest nieprawidłowa.
===========
Arek
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

105mak pisze:witam chce się dowiedzieć czy par.Bolimów nie będzie mieć skanów metryk.Jadwiga
skany z Bolimowa są ale do metryk trafią jak zostanie zmieniona numeracja
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Post autor: OlaH »

sebastian_gasiorek pisze:Olu i Oskarze,

Błędy zostały poprawione :)
Dziękuję Sebastianie za błyskawiczną reakcję.
Jak zwykle jesteś niezawodny.

:k:

Ola
alus

Sympatyk
Mistrz

Post autor: alus »

eliza1952 pisze:
105mak pisze:witam chce się dowiedzieć czy par.Bolimów nie będzie mieć skanów metryk.Jadwiga
skany z Bolimowa są ale do metryk trafią jak zostanie zmieniona numeracja
http://s6.genealodzy.pl/pliki/asc/aplodz.pdf
Wziąłem od Elizy Bolimów, spróbuję przenumerować jak tylko mi czas na to pozwoli. Za jakiś czas powinno być dostępne na metrykach.
===========
Arek
Awatar użytkownika
Kozłowska_Elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kozłowska_Elżbieta »

Witam. "metryki- genealodzy". Nie wiem czy ktoś już wskazywał na błędnie przypisane skany do numerów aktów - "Zespół: 61/D- Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Wiskitkach
Jednostka: 186 Księga 1886 r.
Katalog: Urodzenia" pliki od 664 do 693 mają zeskanowane blędnie karty. Pozdrawiam Kozłowska_Elżbieta
RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

Mam takie pytanie. Skąd się biorą braki w skanach? Weźmy Imbramowice, metryki ślubów za lata 1746-1797. Na 49 nr kart (nr. według oryginału) w skanach brakuje skanów 4 kart - tj. kart nr. 6, 19, 26 i 41? Z analizy wynika, że karty w oryginalnej księdze są (analizuje się ciągłość dat i sprawdza czy nie ma luki spowodowanej np. wyrwaniem karty). Więc jak to jest? Skany z tych kart są czy może podczas fotografowania fotografujący po prostu zagapił się i przeleciał karty, opuszczając jakąś kartę w pośpiechu? Pytam, bo nie wiem czy można liczyć na uzupełnienie luk czy już nie i tak będzie na wieczność?
ps. zresztą nota bene akurat numeracja Imbramowic od nr 6 do 26 jest skopana (tzn. nry nie pokrywają się z nracją kart w oryginale) :)
Imbramowice to tylko jeden przykład. Właściwe takie "luki" są wszędzie (jak zauważyłem są już na Genbazie, a potem są przenoszone, mimo akcji przenumerowania, do metryk).
Roman KK
Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

metryki.genealodzy.pl - Witam mam pytanie: dotyczy św. Aleksandra w Warszawie po wybraniu zgonów 1888 ale także innych katalogów otrzymuję komunikat " Zawartość katalogu jest niedostępna" - jakiś błąd serwera, czy skany są po prostu niedostępnne?

Pozdrawiam Ryszard
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz

W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Maj_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Maj_Paweł »

Ostatnio dodane skany akt z parafii Bałtów (świętokrzyskie) opisane są jako zbiór z lat 1810-1909, podczas gdy dostępne są tylko lata 1810-1840. Błąd w opisie czy brakuje skanów?
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

błąd w opisie
reszta jeszcze w numeracji - do 1899 skończę w przyszłym tygodniu
Pozdrawiam
Jarek
Maj_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Maj_Paweł »

Dziękuję
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 9d&sy=1859
Zespół: 1349/D- Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Jazgarzewie
Jednostka: 1859 ASC parafii Jazgarzew 1859 r.

Urodzenia rok 1859 są powtórzone zdjęcia metryk z roku 1858, brak zdjęć z 1859 roku.

Gdyby był pod ręką akt urodzenia Waleria BURSA - 1859, to bardzo proszę w imieniu francuskiego genealoga.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Akta stanu cywilnego gminy Mogielnica (grójeckie)

Urodzenia
jest:
-1809, Akt nr 67, Kacper Gulnia, Jan, Agnieszka, Rychtowska
powinno być:
-1809, Akt nr 67, Kacper Gulina, Jan, Agnieszka, Rychłowska

Zbyszek
Dylewski_Adam

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dylewski_Adam »

Mam do własnego dzieła - parafia Dzierkowszczyzna, Białoruś - dwie duże autopoprawki oraz jedną małą, wynikające ze spływania do CHR kolejnych roczników ksiąg, jak i postępów w walce z "księdzem-bazgrołem":
- nazwisko, które zapisałem w czterech przesłanych rocznikach "Sadynicz" brzmi "Sabynicz" (we wszystkich 60 przypadkach)
- nazwisko, które zapisałem w czterech przesłanych rocznikach "Malec" brzmi "Malej" (we wszystkich 42 przypadkach)
- akt urodzenia 8/1861 1861 Maria Wojciechowicz - imiona rodziiców powinny brzmieć Jan i MARCJANNA Wojciechowicz
Bardzo przepraszam za te omyłki, ale "mój" ksiądz postanowił zapisać kilkadziesiąt aktów urodzenia na trzech stroniczkach, no i tak się właśnie miejscami marnie rozszyfrowuje.
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Zespół: 1592/D- Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Mnichu woj łódzkie pow kutnowski rok 1874 małżeństwa. Link do zespołu http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1874&kt=2 trochę się pomieszały akta i tak
1) plik 08-09 należy skopiować do katalogu zgony z oznaczeniem 09-10 a w katalogu małżeństwa ew oznaczyć 08
2) plik 11 przenieść do katalogu zgony z oznaczeniem 11-12. ( ten skan już jest w zgonach z oznaczeniem 07-08 )
Pozdrawiam
Jurek
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”