Witam. "metryki- genealodzy". Nie wiem czy ktoś już wskazywał na błędnie przypisane skany do numerów aktów - "Zespół: 61/D- Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Wiskitkach
Jednostka: 186 Księga 1886 r.
Katalog: Urodzenia" pliki od 664 do 693 mają zeskanowane blędnie karty. Pozdrawiam Kozłowska_Elżbieta
Mam takie pytanie. Skąd się biorą braki w skanach? Weźmy Imbramowice, metryki ślubów za lata 1746-1797. Na 49 nr kart (nr. według oryginału) w skanach brakuje skanów 4 kart - tj. kart nr. 6, 19, 26 i 41? Z analizy wynika, że karty w oryginalnej księdze są (analizuje się ciągłość dat i sprawdza czy nie ma luki spowodowanej np. wyrwaniem karty). Więc jak to jest? Skany z tych kart są czy może podczas fotografowania fotografujący po prostu zagapił się i przeleciał karty, opuszczając jakąś kartę w pośpiechu? Pytam, bo nie wiem czy można liczyć na uzupełnienie luk czy już nie i tak będzie na wieczność?
ps. zresztą nota bene akurat numeracja Imbramowic od nr 6 do 26 jest skopana (tzn. nry nie pokrywają się z nracją kart w oryginale)
Imbramowice to tylko jeden przykład. Właściwe takie "luki" są wszędzie (jak zauważyłem są już na Genbazie, a potem są przenoszone, mimo akcji przenumerowania, do metryk).
Roman KK
metryki.genealodzy.pl - Witam mam pytanie: dotyczy św. Aleksandra w Warszawie po wybraniu zgonów 1888 ale także innych katalogów otrzymuję komunikat " Zawartość katalogu jest niedostępna" - jakiś błąd serwera, czy skany są po prostu niedostępnne?
Ostatnio dodane skany akt z parafii Bałtów (świętokrzyskie) opisane są jako zbiór z lat 1810-1909, podczas gdy dostępne są tylko lata 1810-1840. Błąd w opisie czy brakuje skanów?
Urodzenia rok 1859 są powtórzone zdjęcia metryk z roku 1858, brak zdjęć z 1859 roku.
Gdyby był pod ręką akt urodzenia Waleria BURSA - 1859, to bardzo proszę w imieniu francuskiego genealoga.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Mam do własnego dzieła - parafia Dzierkowszczyzna, Białoruś - dwie duże autopoprawki oraz jedną małą, wynikające ze spływania do CHR kolejnych roczników ksiąg, jak i postępów w walce z "księdzem-bazgrołem":
- nazwisko, które zapisałem w czterech przesłanych rocznikach "Sadynicz" brzmi "Sabynicz" (we wszystkich 60 przypadkach)
- nazwisko, które zapisałem w czterech przesłanych rocznikach "Malec" brzmi "Malej" (we wszystkich 42 przypadkach)
- akt urodzenia 8/1861 1861 Maria Wojciechowicz - imiona rodziiców powinny brzmieć Jan i MARCJANNA Wojciechowicz
Bardzo przepraszam za te omyłki, ale "mój" ksiądz postanowił zapisać kilkadziesiąt aktów urodzenia na trzech stroniczkach, no i tak się właśnie miejscami marnie rozszyfrowuje.
Zespół: 1592/D- Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Mnichu woj łódzkie pow kutnowski rok 1874 małżeństwa. Link do zespołu http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... =1874&kt=2 trochę się pomieszały akta i tak
1) plik 08-09 należy skopiować do katalogu zgony z oznaczeniem 09-10 a w katalogu małżeństwa ew oznaczyć 08
2) plik 11 przenieść do katalogu zgony z oznaczeniem 11-12. ( ten skan już jest w zgonach z oznaczeniem 07-08 )