Indeksacja a metryki (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=240&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Również dostałam prośbę o wysłanie skanów co prawda tylko jedno nazwisko, ale jet tego około 60 wpisów na przestrzeni wielu lat. To jest praca na którą trzeba poświęcić wiele czasu aby odnaleść na której to jest płycie, a poten poszczególne wpisy ich obróbka. Jest to uciążliwe. W tym czasie mogłabym zindeksować jakąś parafię.
Jednak jestem w tym wypadku rozdwojona. Ja osobiście chciałabym otrzymać taką informację dotyczącą mojej rodziny.
Jeśli chodzi o Pomorze to oczywiste jest, że nie mogę podać żadnych skanów ponieważ jak wielu indeksujących podpisałam stosowne Oświadczenie i nie mam prawa udostępniać tego innym osobom.
Pozdrawiam Bożena
Serdeczności Bożena Balawender
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Witam!

Może Pani przesłać pojedyńcze wpisy, jeśli ktoś poprosi. Nie może Pani wysyłać całych lat z ksiąg i oczywiście całych parafii.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fronczak_Waldemar

Członek PTG

Post autor: Fronczak_Waldemar »

Popieram całkowicie Staszka i Bożenę. Nie można obarczać dodatkowo ludzi, którzy poświęcają swój czas dla dobra wspólnego. To bardzo egoistyczne podejście. Wielkim ułatwieniem jest już zdobycie informacji, gdzie znajduje się dany akt. To połowa sukcesu, bo czasami właśnie brak tej informacji zatrzymuje poszukiwacza na długie lata.
Pomijam tu aspekt moralny i prawny, bo prosząc o skan metryki, stawiamy osoby indeksujące w nader kłopotliwej sytuacji.
Z jednej strony chcieliby pomóc, ale z drugiej dali słowo i przyjęli warunki gry. Złamanie słowa i warunków umowy, może pociągnąć za sobą skutki odczuwalne dla wszystkich - zawieszenie udostępniania metryk przez archiwum. Proszę to zrozumieć i nie namawiać do grzechu.
Ze Staszkiem przyjaźnię się od lat, ale do głowy by mi nie przyszło zwracać się z taką prośbą. Ale to już kwestia priorytetów. Dobro moje, czy dobro wspólne?

Staszku jeszcze tylko małe sprostowanie do Twojego artykułu.
Sympatyczna Koleżanka, o której piszesz była z Genealogów.pl
Na Forgen trafiła dopiero po Waszej wymianie listów i otrzymała identyczną odpowiedź :)
Pozdrawiam serdecznie
Waldemar Fronczak
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Oczywiście,ma pan absolutną rację.Mnie także irytują zamieszczane na forum wręcz żądania,by
odszukać ,wszystko opowiedzieć i może jeszcze dostarczyć do domu dokument.Od tego są płatne
kwerendy.Tutaj możemy wymieniać się informacjami,wskazówkami ,poradami,ale nie można oczeki-
wać,że ktoś z forum wykona za kogoś robotę.Poza tym ,radość ze znalezienia starej metryki można
porównać chyba tylko z radością archeologa,który odkrył właśnie prehistoryczny grobowiec!
grabkk

Sympatyk
Adept

Post autor: grabkk »

Pani Ewo!
Z Pani postu przemawia egoizm w najczystszej postaci...Jestem tu już o dłuższego czasu, i naprawdę nie zauważyłem na forum żadnych żądań.Są tylko co najwyżej prośby,a to jest wielka różnica.Mnie również bardzo pomogło wielu forumowiczów,z własnej nieprzymuszonej woli( Pani sugeruje inaczej) i jestem im bardzo za to wdzięczny.Ja też staram się pomagać w miarę swoich możliwości ,i sprawia mi to satysfakcję że mogę podzielić się moją skromną wiedzą z innymi.To forum istnieje chyba po to żeby sobie wzajemnie pomagać,bo jeśli nie po to ,to jaki by miało sens?
Serdecznie pozdrawiam
Ryszard Koronkiewicz
Awatar użytkownika
Janusz_Stankiewicz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Janusz_Stankiewicz »

.
Niejednokrotnie zdarzało mi się otrzymywać maile z „żądaniem” udostępnienia informacji – nawet tego nie komentuję, bowiem wszystko zależy jednak od osoby interlokutora, który posiada lub nie posiada odpowiedni poziom inteligencji i kultury osobistej ...

Wiadomo jest, że praca przy indeksowaniu jest trudna i nużąca – chwała wszystkim, którzy się tym zajmują dla dobra ogółu... ale nie możemy się także dziwić niektórym z „ogółu”, że nie potrafią po znalezieniu zapisu np. w genetece, pójść dalej i sami odszukać – zamówić w AP – interesujących metryk.

Pozostańmy przy tym jak to robimy do chwili obecnej, a na „zaczepki” i „żądania” kierujmy „petentów” po prostu do właściwego archiwum...

Podane na tacy nic w dzisiejszych czasach nie leży ....

Janusz Stankiewicz
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Re: Indeksacja a metryki (komentarz)

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

grabkk pisze:Pani Ewo!
Z Pani postu przemawia egoizm w najczystszej postaci...Jestem tu już o dłuższego czasu, i naprawdę nie zauważyłem na forum żadnych żądań.Są tylko co najwyżej prośby,a to jest wielka różnica.Mnie również bardzo pomogło wielu forumowiczów,z własnej nieprzymuszonej woli( Pani sugeruje inaczej) i jestem im bardzo za to wdzięczny.
Ryszard Koronkiewicz
Pani Ewa chyba się przesłowiła. Nie chodzi chyba o forum a o prywatne listy mailowe, które otrzymują indeksujący. Ryszardzie. Należy odróżnić pomoc i przesłanie jednej dwóch metryk osobie, która mieszka na drugim końcu Polski, od wykonania za kogoś "pańszczyzny" i przeprowadzenia mu normalnej kwerendy za którą przecież archiwa biorą niezłą sumkę. Chodzi tu przede wszystkim o czas, który trzeba by poświęcić komuś kto siedząc w domu i nie ruszając t...a chciałby budować swoją genealogię. O to chodziło w moim artykule i Pani Ewa nie wykroczyła nic poza sens tego artykułu.
Stanisław Pieniążek
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Stanisław to dobrze ,że potrzymujesz ten temat. Indeksujemy kilka parafii i ostatnio zaskoczył nas pewien młody człowiek żądając, abyśmy poszukali jego 3x pradziadków. Napisał,że szuka juz od roku....Tylko proszę szybko....itd. Cała strona A4 z wymienionymi nazwiskami/bez żadnej daty/.Na ostatnim naszym spotkaniu zastanawialiśmy się jak mu pomóc. Są pewne ustalenia,ale przecież nie możemy mu wysłać zdjęć metryk!
Kornelia Major
Awatar użytkownika
Dorota_Dąbrowska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Dorota_Dąbrowska »

A ja chciałabym w tym miejscu podziękować tym wszystkim,którzy poświęcają swój czas i dzielą się swoją wiedzą z nami laikami :) Oczywiście nasze prośby powinny być rozsądne...
Muszę też przyznać,że nie ruszając się z domu ,znalazłam na tych stronach bardzo pomocne ,wręcz kluczowe dla mnie informacje.
Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję , szczególnie ,,indeksowiczom":)
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Ja jestem szczęśliwy, gdyż jak do tej pory nie napisał do mnie jakiś Kowalski czy Nowak, który szuka korzeni. Najśmieszniejsze są prośby typu "Mój dziadek to Jan Kowalski, szukam jego przodków i proszę o pomoc"...

Pozdrawiam
M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”