Kolejarze -gdzie szukać wykazu pracowników

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rozynski_Pawel

Sympatyk
Adept

Post autor: Rozynski_Pawel »

Mam podobną sytuację co Magdalena. Ciężko mi będzie w podaniu wiarygodnie udowodnić pokrewieństwo. A na dodatek mam mało danych - tylko szacunkowy rok urodzin i śmierci oraz dane żony (imię i nazwisko) i imię jednego dziecka.

Ale spróbuję i wyślę podanie jeszcze w tym tygodniu. Wynikami się pochwalę.
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Witam!
Mnie z Muzeum Kolejnictwa odesłano do Głównej Biblioteki Komunikacyjnej. Czekam na informację.
Pozdrawiam-Julia.J.
Awatar użytkownika
azielik

Sympatyk

Post autor: azielik »

AP posiada akta pracowników CK Kolei Żelaznych w Galicji jako podjednostka którejś jednostki CK Ministerstwa. Trafiłem na to dość dawno i całkiem przypadkowo w miejscu w ogóle nie przystającym do tematyki. Słowa kluczowe jakie trzeba wpisać to "Ministerstwo" i "CK" potem ręcznie poszperać i przeglądnąć każde ministerstwo w poszukiwaniu tej podjednostki. Spróbuję to odnaleźć i jakby co podam link wprost do jednostki archiwalnej.

... mam http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... oly_id=310 miejsce w AP dobre, ale dziwne jest to że wpisując jako kryteria "C.K." oraz "ministerstwo" nie wchodzi jako wynik wyszukiwania. Dlatego moje wcześniejsze przebłyski o dziwnym miejscu. Ciekaw jestem ile jednostek archiwalnych jest tak ukrytych przed SEZAMEM. Mam nadzieję że link przydatny :)

Pozdrawiam,

Andrzej Zieliński
sovilo

archiwum PKP

Post autor: sovilo »

zentrale personalaktenstelle der bahn
zentralaktei osten
museumstrasse 39
22765 hamburg

akta pracownikow kolei
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

archiwum PKP

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wracając do tematu akt personalnych Targowa->Sosnowiec->Milanówek

zespół 3641 Centralna Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych w Warszawie
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... _id=109639
opisany w SEZAMIe "ogólnym" jw (tj datami 1954 - 1998), przechowywany w ekspozyturze APW w Milanówku zawiera również akta osobowe pracowników "kolejarzy warszawskich" (wymaga głębszego zbadania tematu) z lat 1918-1944 (tak mniej więcej)
a spis zdawczo -odbiorczy dostępny i Warszawie i w Milanówka zawiera alfabetyczny indeks osobowy tychże akt osobowych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

archiwum PKP

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

W nadchodzących dwóch tygodniach postaram się dotrzeć do części z ww. zespołu, w związku z tym i do ewidencji - mogę sprawdzić występowanie danego imienia i nazwiska w skorowidzu osobowym akt pracowniczych w zespole 3641. Jeśli się uda to ruszę sprawę publikacje tegoż skorowidza (co pośrednictwo uczyni zbędnym:) ale na wypadek gdyby nie, a ktoś chciałby uzyskać informację -proszę o wpisy tu lub założenie nowego wątku.
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Włodku,

gdybyś był tak uprzejmy, miał czas, ochotę i sposobność, rzuć okiem w poszukiwaniu Władysława Farcinkiewicza. Nie wiem czy ten zasób będzie odpowiedni, ale sam oceń i gdybyś sądził że trzeba szukać gdzie indziej - daj znać.

Moją prośbę motywuję tym ->

Obrazek

(niestety, jest to jedyna poszlaka jaką posiadam w temacie kolei)

Dzięki za pomoc
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
bozenna7

Sympatyk

Post autor: bozenna7 »

Drogi Panie Włodku,

poszukuję informacji o Napoleonie Swidzińskim (1872-1931; zm. w Wilnie), diziadku mojego męża Marka Świdzińskiego. Napoleon od początków XX wieku pracował na kolei jako naczelnik stacji:

(a) Wieljony (Vilani) na linii Moskwa-Rezekne-Ryga (1905-1910),
(b) Rzeżyca (Rezekne), węzeł na linii Moskwa-Ryga i Warszawa-St. Petersburg (1910-1918?),
(c) Białystok Fabryczny (1920-1924),
(4) Nowa Wilejka koło Wilna (1924-1931).

Niestety, żadne poszukiwania po stronach genealogicznych nie dały rezultatu. Wątek kolejowy wygląda obiecująco.

Bożena Świdzińska
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Witaj,
Będę zobowiązany za informacje czy może w indeksie są wyszczególniony:
Antoni Józef Smoliński 6 sierpnia - 24 kwietnia 1954
Z dat rozumiem, że nie będzie:
Karol Nikanor Smoliński 4 listopada 1852 - 4 października 1891
Róża (Rozalia) Smolińska 22 luty 1859 - 1946
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Bardzo proszę o sprawdzenie dwóch nazwisk

Cibiński Julian oraz Hozer/Hoser Jan, lekarz kolejowy 1935-1939
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
AsiaMaria

Post autor: AsiaMaria »

Ja również, bardzo bym prosiła o sprawdzenia osoby: Piotr Sitek ur. 1877, zwrotniczy kolejowy

Z góry bardzo dziękuję
Markus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Markus »

Panie Władku,

chciałbym uprzejmie poprosić o sprawdzenie trzech nazwisk: 1) Stanisław Cichocki ur. 1890, 2) Władysław Cichocki ur. 1872, 3) Józef Kaczmarek ur. 1862.

A tak w ogóle, to dotarł Pan do bardzo ciekawej informacji - mi nigdy by nie przyszlo do glowy, aby ten zespół sprawdzić (z powodu wyswietlanych przez Sezam dat skrajnych). W tym wypadku baza zwyczajnie wprowadza w bład.

Pozdrawiam serdecznie,
Markus
Szukam aktu urodzenia Augustyna Cichockiego, syna Jana i Brygidy - ur ok. 1757 - 1763 (najbardziej prawdopodobne: 1762/1763) w ??? oraz aktu małżeństwa Augustyna Cichockiego z ??? - przed 1802 rokiem, a także innych ASC dotyczących Augustyna Cichockiego.
Awatar użytkownika
arek354

Sympatyk

Post autor: arek354 »

Panie Włodzimierzu. Proszę, jeśli to możliwe, o sprawdzenie Józefa Mikołajczyka. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pn 18 mar 2013, 17:26 przez arek354, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Arkadiusz Mikołajczyk
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Witam,
Proszę o sprawdzenie nazwiska - Michał Nowicki, ur 03-08-1860 Gostolin koło Zakroczymia, zmarł 05-07-1938 Warszawa, obsługiwał połączenie kolejowe pasażerskie Warszawa - Zaleszczyki. W archiwum DOKP Warszawa brak dokumentów. Adam
Paola_

Sympatyk

Post autor: Paola_ »

Bardzo proszę, jeśli to możliwe, o sprawdzenie 2 osób:

1. Andrzej Jurek, ur. 1885r., był mistrzem/naczelnikiem kolei w Tarnowie, prawdopodobnie nadzorował remonty, nie wiem niestety kiedy dokładnie, ale na pewno po 1913r.

2. Julian Jurek, ur. 1913r., był księgowym na kolei w Tarnowie, posadę objął po II wojnie w 1945 lub 1946r.

Będę wdzięczna za jakąkolwiek informację.

Pozdrawiam
Sylwia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”