... to znaczy, że do danego nazwiska wpisywane są < na zasadzie aktualizacji > znalezione imiona ...Urszula_Pogoń pisze:Jeśli w odpowiedziach znajduje się informacja nt. osoby, o którą ktoś pytał później niż ja to oznacza, że o "moich" nic nie ma?
Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
- Agnieszka_Wójcik

Witam
Poszukuje wiadomości o Jakubie Kasprzak lub Kacprzak (urok1858 lub 1868 r) od jego wnuka a mojeg wójka wiem że przez okres ok 8 lat był w carskim wojsku i służył jako adiutant bądź ordynans do kraju wrócił ok 1890 -93 ) jeśli można bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska .
Agnieszka W.
Poszukuje wiadomości o Jakubie Kasprzak lub Kacprzak (urok1858 lub 1868 r) od jego wnuka a mojeg wójka wiem że przez okres ok 8 lat był w carskim wojsku i służył jako adiutant bądź ordynans do kraju wrócił ok 1890 -93 ) jeśli można bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska .
Agnieszka W.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Agnieszka Wójcik
- halinakulig
Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Mój dziadek, Stanisław Urbański z Zakroczymia, służył w carskiej armii prawdopodobnie z przyrodnim bratem), urodził się w 1890 r. Musiało to być od ok. 1910, kilka lat, podobno byli na Syberii. Po powrocie ożenił się w 1919r., potem został powołany do wojsk Piłsudskiego, na pewno w 1920r. był w wojsku polskim. Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać? W Wykazie nie ma ani Stanisława, ani Józefa Urbańskiego. Byłabym wdzięczna za informacje.
Halina Kulig
Halina Kulig
-
Wiktor_Witek

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.
Pozdrowienia
Wiktor
Pozdrowienia
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
... myślę, że nie w tym temacie wpisałeś informację ...Wiktor_Witek pisze:Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.
Pozdrowienia
Wiktor
Joanna z d. Sawicka
-
Wiktor_Witek

"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"
Może zaszło nieporozumienie, ja odpowiedziałem na powyższą część pytania.
Serdecznie pozdrawiam
Wiktor
Serdecznie pozdrawiam
Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
jak odpowiadasz na konkretne pytanie to powinieneś wziąć to w cytat ...Wiktor_Witek pisze:"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"
Serdecznie pozdrawiam
Wiktor
tak jak ja teraz Twoją odpowiedź ...
Joanna z d. Sawicka
Dziadek w Armi Carskiej
Szukam informacji o moim dziadku Piotrze Łukasik ur. 10.09.1875r w Mierzęcice - Niwiska syn Franciszka Łukasik i Józefy zd. Parzoch. Dziadek był w wojsku Carskim i miał mundur i odznaczenia. Był tez na wojnie rosyjsko - japońskiej.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- halinakulig
-
Grzegorz_Wojcik
Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wrzesiński. Szukam informacji na temat pradziadka, Jana Wrzesińskiego, który służył w armii carskiej zapewne w latach 1914-18 (mam jego zdjęcia w mundurze podporucznika, zrobione w Połocku w 1916 r.; podobno przez jakiś czas przebywał też w Niżnym Nowgorodzie.
Pozdrawiam
Grzegorz Wójcik
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wrzesiński. Szukam informacji na temat pradziadka, Jana Wrzesińskiego, który służył w armii carskiej zapewne w latach 1914-18 (mam jego zdjęcia w mundurze podporucznika, zrobione w Połocku w 1916 r.; podobno przez jakiś czas przebywał też w Niżnym Nowgorodzie.
Pozdrawiam
Grzegorz Wójcik
-
Mazurkiewicz_Tadeusz
Witam!
Poszukuję informacji o służbie u cara mojego pradziadka Wincentego Miśkiewicza.Jego syn, a mój dziadek dziadek urodził sie w 1877 roku, po powrocie ojca z wojny tureckiej. Dziadek zapamiętał jego czapkę futrzaną z czerwonym denkiem i złotym haftowanym na nim krzyżem oraz odznaczenia.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w zasobach lub o informacje, gdzie tego szukać. T. Mazurkiewicz
Poszukuję informacji o służbie u cara mojego pradziadka Wincentego Miśkiewicza.Jego syn, a mój dziadek dziadek urodził sie w 1877 roku, po powrocie ojca z wojny tureckiej. Dziadek zapamiętał jego czapkę futrzaną z czerwonym denkiem i złotym haftowanym na nim krzyżem oraz odznaczenia.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w zasobach lub o informacje, gdzie tego szukać. T. Mazurkiewicz