Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Re: Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: joanna23 »

Urszula_Pogoń pisze:Jeśli w odpowiedziach znajduje się informacja nt. osoby, o którą ktoś pytał później niż ja to oznacza, że o "moich" nic nie ma?
... to znaczy, że do danego nazwiska wpisywane są < na zasadzie aktualizacji > znalezione imiona ...
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Agnieszka_Wójcik

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Agnieszka_Wójcik »

Witam :)
Poszukuje wiadomości o Jakubie Kasprzak lub Kacprzak (urok1858 lub 1868 r) od jego wnuka a mojeg wójka wiem że przez okres ok 8 lat był w carskim wojsku i służył jako adiutant bądź ordynans do kraju wrócił ok 1890 -93 ) jeśli można bardzo proszę o sprawdzenie tego nazwiska .
Agnieszka W.
pozdrawiam
Agnieszka Wójcik
Awatar użytkownika
ewelina12

Post autor: ewelina12 »

Witaj Krzysztofie
Bronislaw Lesiak jest rodzonym bratem mojego dziadka Józefa Lesiaka, który mieszkał w Napoleonowie. Są do siebie bardzo podobni.
Pozdrawiam Ewa
robbi89

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: robbi89 »

Witam,
poszukuje informacji o Nikołaju Notowiczu ur. w 1858 na Krymie w żydowskie rodziniej (być może frankistów). W czasie wojny rosyjsko-tureckiej 1877-78 służył jako oficer kawalerii.
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Awatar użytkownika
halinakulig

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: halinakulig »

Mój dziadek, Stanisław Urbański z Zakroczymia, służył w carskiej armii prawdopodobnie z przyrodnim bratem), urodził się w 1890 r. Musiało to być od ok. 1910, kilka lat, podobno byli na Syberii. Po powrocie ożenił się w 1919r., potem został powołany do wojsk Piłsudskiego, na pewno w 1920r. był w wojsku polskim. Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać? W Wykazie nie ma ani Stanisława, ani Józefa Urbańskiego. Byłabym wdzięczna za informacje.
Halina Kulig
Wiktor_Witek

Sympatyk

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .

Post autor: Wiktor_Witek »

Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Wiktor_Witek pisze:Na stronie www.vgd.ru jest rozdział, gdzie są specjaliści rozpoznający mundury rosyjskie.

Pozdrowienia

Wiktor
... myślę, że nie w tym temacie wpisałeś informację ...
Joanna z d. Sawicka

Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"

Może zaszło nieporozumienie, ja odpowiedziałem na powyższą część pytania.

Serdecznie pozdrawiam

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Wiktor_Witek pisze:"Brat prawdopodobnie miał na imię Józef, mam zdjęcie dziadka z bratem w carskich mundurach, gdzie mogę wysłać?"

Może zaszło nieporozumienie, ja odpowiedziałem na powyższą część pytania.

Serdecznie pozdrawiam

Wiktor
jak odpowiadasz na konkretne pytanie to powinieneś wziąć to w cytat ...
tak jak ja teraz Twoją odpowiedź ... :wink:
Joanna z d. Sawicka

kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Witam! Oprócz podanych wcześniej przeze mnie nazwisk proszę o sprawdzenie kolejnych dwóch:
- Salamon,
- Gwizdka,
Chodzi mi głównie o osoby: Józef Gwizdka (1799-1851), marynarz pochodzący z Dąbrowic i Andrzej Salamon (1867-1892), żołnierz pochodzący z Pędziwiatrów, gm. Godynice.

Pozdrawiam:
Filip
Terluk

Sympatyk
Ekspert

Dziadek w Armi Carskiej

Post autor: Terluk »

Szukam informacji o moim dziadku Piotrze Łukasik ur. 10.09.1875r w Mierzęcice - Niwiska syn Franciszka Łukasik i Józefy zd. Parzoch. Dziadek był w wojsku Carskim i miał mundur i odznaczenia. Był tez na wojnie rosyjsko - japońskiej.
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
halinakulig

Post autor: halinakulig »

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi, dopiero zaczynam poszukiwania i każda pomoc jest na wagę złota.
Halina Kulig
Grzegorz_Wojcik

Post autor: Grzegorz_Wojcik »

Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Wrzesiński. Szukam informacji na temat pradziadka, Jana Wrzesińskiego, który służył w armii carskiej zapewne w latach 1914-18 (mam jego zdjęcia w mundurze podporucznika, zrobione w Połocku w 1916 r.; podobno przez jakiś czas przebywał też w Niżnym Nowgorodzie.
Pozdrawiam
Grzegorz Wójcik
AsiaMaria

Post autor: AsiaMaria »

Bardzo proszę o sprawdzenie osoby: Piotr Sitek ur.1877, rodzice: Szymon Sitek i Antonina zd. Paduch

Z góry dziękuję za pomoc, Asia
Mazurkiewicz_Tadeusz

Post autor: Mazurkiewicz_Tadeusz »

Witam!
Poszukuję informacji o służbie u cara mojego pradziadka Wincentego Miśkiewicza.Jego syn, a mój dziadek dziadek urodził sie w 1877 roku, po powrocie ojca z wojny tureckiej. Dziadek zapamiętał jego czapkę futrzaną z czerwonym denkiem i złotym haftowanym na nim krzyżem oraz odznaczenia.
Uprzejmie proszę o sprawdzenie w zasobach lub o informacje, gdzie tego szukać. T. Mazurkiewicz
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”