Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Marekcoi

Sympatyk

Post autor: Marekcoi »

Witam,

Interesuje mnie par. Gołonóg (Dąbrowa Górnicza). Okazało się, że figuruje ona w katalogu na familysearch.org. Niestety, wydaje mi się, że jest źle podlinkowana, i zdjęcia nie wyświetlają się.A może księgi nie są zdygitalizowane i link wprowadzaja w błąd (tzn. daje złudną nadzieję). Jak jest w rzeczywistości?

https://familysearch.org/search/catalog ... %2F1937380

Pozdrawiam,
Marek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 2 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Worwąg_Sławomir pisze:Dokładnie tak. Patrz Łódź->Kruszyna - dostępne są księgi do 1912 roku. Pewnie nie miał kto tego zrobić. Familysearch, jak by nie bylo, to sa olbrzymie zbiory (i trzeba masę ludzi do samego administrowania zasobami. Fizycznie na serwerze księga jest dostępna, tylko trzeba ją podlinkować.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie - pozostaje uzbroić się w cierpliwość :)

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

Rafal_Poneta06 pisze:Witam mam pytanie .Chodzi mi o parafie Wolanow ,Wierzbica . Mniszek ,okolice Radomia
Pozdrawiam Rafal
Rozumiem, że poszukujesz ich? Sprawdź w katalogu Łódź - Wierzbica tam jest na pewno bo ją przeglądałam.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Wolanowa nie ma bo i ja tego szukam...
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Witam,
na FamilySerach.org brakuje skanów aktów nr 33-44 z parafii w Pławnie (AP Łódź) dotyczących urodzin w roku 1861. Zależy mi na akcie nr 34 dotyczącym Marianny Chybalskiej. Jeśli by ktoś miał dostęp do tego aktu to poproszę o sprawdzenie, czy była to córka Wojciecha Chybalskiego i Marianny z Żarków. Jeżeli tak, to poproszę o linka/kopię aktu na maila. Dziękuję.
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Dostęp do skanów z Kresów wschodnich jest możliwy w CHR Wrocław.

Pozdrawiam,

Radosław Zań
CHR Wrocław
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Udostępnione księgi z parafii katolickiej Pawłów na Lubelszczyźnie zawierają w istocie dwa zbiory urodzeń, jedne parafii grecko - katolickiej a drugie rzymsko - katolickiej, te unickie nie wiem jak się im udało dotrwać do 1879 roku.

Ciekawe znalezisko...
Paweł Jurewicz
Awatar użytkownika
zolwik1397

Sympatyk

Post autor: zolwik1397 »

Witam! Czy będą udostępniane dalsze lata z parafii Wielgomłyny? (Łódź) Na familysearch chrzty skończyły się na 1907 roku a śluby na 1870. Pozdrawiam.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

zolwik1397 pisze:Witam! Czy będą udostępniane dalsze lata z parafii Wielgomłyny? (Łódź) Na familysearch chrzty skończyły się na 1907 roku a śluby na 1870. Pozdrawiam.
Patrz Poznań->Młyny Wielkie ;)
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
zolwik1397

Sympatyk

Post autor: zolwik1397 »

Wow świetnie! Ale będzie szukania... :) Dziękuję panie Sławomirze.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

kasia_wróbel pisze:Witam,
na FamilySerach.org brakuje skanów aktów nr 33-44 z parafii w Pławnie (AP Łódź) dotyczących urodzin w roku 1861. Zależy mi na akcie nr 34 dotyczącym Marianny Chybalskiej. Jeśli by ktoś miał dostęp do tego aktu to poproszę o sprawdzenie, czy była to córka Wojciecha Chybalskiego i Marianny z Żarków. Jeżeli tak, to poproszę o linka/kopię aktu na maila. Dziękuję.
Kasia
Jest na familysearch księga łacińska chrztow z tego okresu. Można tam sprawdzic samemu (że nie była córką Wojciecha). A niedługo powinny być w genbazie duplikaty z AP Łódź.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kasia_wróbel »

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Kasia
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Chciałem obejrzeć skany z Częstochowy, ale po kliknieciu
Poland, Roman Catholic Church Books, 1600-1950ŁódźCzęstochowaMarriages (Akta małżeństw) 1826-1839

Wyświetlają się skany mikrofilmu parafii Chełmo 1913 -1923, co dziwniejsze czołówka mikrofilmu ma tenże właśnie opis " par Chełmo, Czestochowa 1913-1923.
Czy skany z a XIXw istnieją i zostały pomyłkowo gdzies indziej wrzucone?
Paweł jurewicz
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Pawel_Jurewicz pisze:Udostępnione księgi z parafii katolickiej Pawłów na Lubelszczyźnie zawierają w istocie dwa zbiory urodzeń, jedne parafii grecko - katolickiej a drugie rzymsko - katolickiej, te unickie nie wiem jak się im udało dotrwać do 1879 roku.

Ciekawe znalezisko...
Paweł Jurewicz

Dzięki za informację! Na pierwszy rzut oka to jest księga cerkwi greckokatolickiej a potem prawosławnej z Pawłowa. Ważne, że są te metryki! :)

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Parafia Wydrzyn w katalogu Kielce, to jest ta sama parafia Wydrzyn co w katalogu Łódz. W katalogu Kielce jest znacznie więcej, a foldery "dokumenty różne", to akta urodzeń i małżeństw.
Bogusława Marczak
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”