Geneteka - nasze wspólne dzieło
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Ukryte księgi w Poczekalni
Andrzeju,
kilka lat zgonow z Grabowa k. Leczycy jest w jednej z ksiag z Gieczna.
Sprawdz indeksy z poznych zgonow z Grabowa, w Uwagach jest wszystko napisane.
Pozdrawiam,
Marta
kilka lat zgonow z Grabowa k. Leczycy jest w jednej z ksiag z Gieczna.
Sprawdz indeksy z poznych zgonow z Grabowa, w Uwagach jest wszystko napisane.
Pozdrawiam,
Marta
Mam. Dziękuję.
Jak mozna było do tego dopuścić, że dwóch indeksujacych robiło te sama prafię??? Wysłałam Łęgonice (opoczyńskie) do geneteki, ale okazuje się, że dokładnie to samo już ktoś zrobił dla metryk. Po co się przypisuje materialy do konkretnych ludzi, żeby potem były takie kwiatki... Wysłałam dokładnie zindeksowane materiały (kilkaset sztuk) z imionami ojców i matek, uwagami itd. Wiele tygodni pracy poszło na marne... Brak słów.
Ola
Ola
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Olu,
Być może ktoś zrobił indeksy nie zgłaszając tego do administratorów. Niestety jest to dość częsta praktyka. Są wtedy one wstawiane do serwisu jeśli nie zostały wykonane jeszcze przez inną osobę.
Pretensje można mieć tylko do osoby która zrobiła to na własną rękę.
Niestety administratorom często obrywa się za innych.
Jeśli faktycznie ktoś zrobił indeksy na własną rękę to zapewne Twoje indeksy zostaną mimo wszystko wstawione.
Przy tej samej jakości indeksów pierwszeństwo mają te wykonane przez osobę która oficjalnie zgłosiła się do indeksacji.
Być może ktoś zrobił indeksy nie zgłaszając tego do administratorów. Niestety jest to dość częsta praktyka. Są wtedy one wstawiane do serwisu jeśli nie zostały wykonane jeszcze przez inną osobę.
Pretensje można mieć tylko do osoby która zrobiła to na własną rękę.
Niestety administratorom często obrywa się za innych.
Jeśli faktycznie ktoś zrobił indeksy na własną rękę to zapewne Twoje indeksy zostaną mimo wszystko wstawione.
Przy tej samej jakości indeksów pierwszeństwo mają te wykonane przez osobę która oficjalnie zgłosiła się do indeksacji.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sebastian Gąsiorek
A to na pewno są te same Łęgonice i pokrywające się roczniki?
W metrykach są Łęgonice przysuskie, ty piszesz o opoczyńskich, a są jeszcze rawskie.
Maja
W metrykach są Łęgonice przysuskie, ty piszesz o opoczyńskich, a są jeszcze rawskie.
Maja
Samo przesłanie indeksów i zamieszczenie ich w bazie jest tożsame ze zgłoszeniem ich administratorowi. Trzeba mnie było poinformować, że to jest zrobione, że ktos to przesłał. Przeciez macie listę, kto co robi i jego dane kontaktowe.
Nie jest dla mnie żadnym pocieszeniem wstawianie drugi raz tego samego. Nie interesuje mnie tez kto miał pierwszeństwo. Równie dobrze możecie w ogóle tego nie zamieszczać. Po prostu szkoda mojej pracy. Mogłam zindeksowac cos zupełnie innego w tym samym czasie. Ktos powinien nad tym czuwać. Po to jest lista zasobów w trakcie indeksacji, żeby ją weryfikować i aktualniać. Wiele razy było tak, że sama prosiłam, żeby usuwać z listy zindeksowane materiały, bo mimo, że już dawno były zamieszczone w bazie, to dalej wisiały na tapecie.
Maju
Oczywiscie, że to sa te same Łęgonice, bo sprawdzałam ze swoimi skanami i tymi z Metryk. Sa Łegonice rawskie i opoczyńskie (przysuskie jak tam napisali) i ja właśnie te drugie miałam indeksować. Zresztą spis mój i tej drugiej osoby jest taki sam.
Ola
Nie jest dla mnie żadnym pocieszeniem wstawianie drugi raz tego samego. Nie interesuje mnie tez kto miał pierwszeństwo. Równie dobrze możecie w ogóle tego nie zamieszczać. Po prostu szkoda mojej pracy. Mogłam zindeksowac cos zupełnie innego w tym samym czasie. Ktos powinien nad tym czuwać. Po to jest lista zasobów w trakcie indeksacji, żeby ją weryfikować i aktualniać. Wiele razy było tak, że sama prosiłam, żeby usuwać z listy zindeksowane materiały, bo mimo, że już dawno były zamieszczone w bazie, to dalej wisiały na tapecie.
Maju
Oczywiscie, że to sa te same Łęgonice, bo sprawdzałam ze swoimi skanami i tymi z Metryk. Sa Łegonice rawskie i opoczyńskie (przysuskie jak tam napisali) i ja właśnie te drugie miałam indeksować. Zresztą spis mój i tej drugiej osoby jest taki sam.
Ola
-
sebastian_gasiorek

- Kontakt:
Rozumiem Twoje zdenerwowanie Olu.
Zapewne gdzieś tutaj pojawił się błąd w "procedurze".
Niestety... musimy się z tym liczyć przy tak dużym projekcie.
Nikt nie jest nieomylny i czasem mogą się zdarzyć wpadki takie jak teraz.
Wszyscy robią co w ich mocy żeby było ich jak najmniej.
Zapewne gdzieś tutaj pojawił się błąd w "procedurze".
Niestety... musimy się z tym liczyć przy tak dużym projekcie.
Nikt nie jest nieomylny i czasem mogą się zdarzyć wpadki takie jak teraz.
Wszyscy robią co w ich mocy żeby było ich jak najmniej.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek
Sebastian Gąsiorek
Nie jest przypadkiem tak, że to są po prostu indeksy Oli, tylko że umieszczone w Metrykach?
W końcu formatka ta sama, więc skoro są skany i indeksy, to nie stoi nic na przeszkodzie, by umieścić w metrykach.
Druga sprawa, jeśli to nie to samo, nie wiem, czy zarządzający bazami (w końcu to dwie odrębne bazy) wymieniają się informacjami, kto co robi i dla której bazy, więc mogło być tak, że dla geneteki nikt nie robił i dlatego byłaś pierwsza, a metryki ktoś zrobił dla metryk, nie dla geneteki.
Podejrzewam jednak, że to po prostu twoje indeksy, skoro piszesz:
"Zresztą spis mój i tej drugiej osoby jest taki sam."
I to byłby rzeczywisty powód do uśmiechu, bo żadnego czasu nie zmarnowałaś a twój spis trafił dodatkowo do bazy metryk i tyle.
A ta rzeczona druga osoba nigdy nie istniała.
W końcu formatka ta sama, więc skoro są skany i indeksy, to nie stoi nic na przeszkodzie, by umieścić w metrykach.
Druga sprawa, jeśli to nie to samo, nie wiem, czy zarządzający bazami (w końcu to dwie odrębne bazy) wymieniają się informacjami, kto co robi i dla której bazy, więc mogło być tak, że dla geneteki nikt nie robił i dlatego byłaś pierwsza, a metryki ktoś zrobił dla metryk, nie dla geneteki.
Podejrzewam jednak, że to po prostu twoje indeksy, skoro piszesz:
"Zresztą spis mój i tej drugiej osoby jest taki sam."
I to byłby rzeczywisty powód do uśmiechu, bo żadnego czasu nie zmarnowałaś a twój spis trafił dodatkowo do bazy metryk i tyle.
A ta rzeczona druga osoba nigdy nie istniała.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
No to rzeczywiście przykra sprawa, całe szczęście nie indeksuję w projektach PTG,
więc takie atrakcje jak znikanie indeksów mnie omijają, aż ręce opadają.
Mam nadzieję, że Grzymałkowa w Metrykach nie będzie to dotyczyć
więc takie atrakcje jak znikanie indeksów mnie omijają, aż ręce opadają.
Mam nadzieję, że Grzymałkowa w Metrykach nie będzie to dotyczyć
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
mmaziarski

Aby nie było dublowania indeksacji,to może dawać informacje przy parafi o tym,że została ona zindeksowana i w jakim zakresie
i przez kogo.Można też podać informację,że ktoś już ją indeksuje.W razie czego wiadomo do kogo można się zwrócić o informacje
dotyczące interesującego aktu metrykalnego.
Mieczysław
i przez kogo.Można też podać informację,że ktoś już ją indeksuje.W razie czego wiadomo do kogo można się zwrócić o informacje
dotyczące interesującego aktu metrykalnego.
Mieczysław
MMaziarski
Wystarczy wejść do bazy geneteki albo do bazy metryk, by się przekonać co jest zindeksowane, obie bazy mają też strony, gdzie można sprawdzić, co jest w trakcie indeksacji. Aby sprawdzić czy indeksy są zrobione gdzieś indziej, poza PTG można zerknąć do strony http://www.ksiegi-parafialne.pl po co robić kolejną bazę, skoro w tej chwili nie ma komu aktualizować istniejącej?
Po co robić, skoro z istniejącej mało komu chce się korzystać?
Odnośnie zagadnień:
Kto indeksuje
zwrócić się o informację do indeksującego
- w tym środowisku to mrzonka, połowa indeksuje anonimowo po to by nikt ich o nic nie pytał, druga połowa narzeka, że ktoś im gitarę zawraca, chyba tu niewykonalne przy takim nastawieniu, choć oczywiście w genetece masz w uwagach każdego rekordu, kto go indeksował, czyli nie bardzo wiem czego się domagasz.
Po co robić, skoro z istniejącej mało komu chce się korzystać?
Odnośnie zagadnień:
Kto indeksuje
- w tym środowisku to mrzonka, połowa indeksuje anonimowo po to by nikt ich o nic nie pytał, druga połowa narzeka, że ktoś im gitarę zawraca, chyba tu niewykonalne przy takim nastawieniu, choć oczywiście w genetece masz w uwagach każdego rekordu, kto go indeksował, czyli nie bardzo wiem czego się domagasz.
-
Piotr_Juszczyk

Do Darka
"Kto indeksuje
- w tym środowisku to mrzonka, połowa indeksuje anonimowo po to by nikt ich o nic nie pytał, druga połowa narzeka, że ktoś im gitarę zawraca, chyba tu niewykonalne przy takim nastawieniu, choć oczywiście w genetece masz w uwagach każdego rekordu, kto go indeksował, czyli nie bardzo wiem czego się domagasz.[/quote]"
Prosze nie generalizuj ,indeksuje od dosc dawna i nie zaliczam sie ani do jednej ani do drugiej polowy i znam wiele osob indeksujacych ,ktore chetnie rowniez pomagaja...wiec nie wykluczaj nas wg.wlasnej miary-bo my istniejemy . Pozdrawiam Ania Bernat Osinska
"Kto indeksuje
- w tym środowisku to mrzonka, połowa indeksuje anonimowo po to by nikt ich o nic nie pytał, druga połowa narzeka, że ktoś im gitarę zawraca, chyba tu niewykonalne przy takim nastawieniu, choć oczywiście w genetece masz w uwagach każdego rekordu, kto go indeksował, czyli nie bardzo wiem czego się domagasz.[/quote]"
Prosze nie generalizuj ,indeksuje od dosc dawna i nie zaliczam sie ani do jednej ani do drugiej polowy i znam wiele osob indeksujacych ,ktore chetnie rowniez pomagaja...wiec nie wykluczaj nas wg.wlasnej miary-bo my istniejemy . Pozdrawiam Ania Bernat Osinska
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia