Księgi urodzeń

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Księgi urodzeń

Post autor: Irek.Klubczewski »

Mam pytanie. Być może odpowiedź na nie jest oczywista, ale ja jej nie znam.

Czy księgi parafialne wykonywane(pisane) były w więcej niż jednym egzemplarzu?

Irek Klubczewski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Księgi urodzeń

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, było takie prawo by księgi przepisywać i oryginał albo duplikat oddawać do Sądu Pokoju, ale od kiedy tak było, to znaczy czy wcześniej niż za czasów Napoleona i jego kodeksu od roku 1808, tego nie wiem. Były też spisy z ksiąg z pełnymi metrykami, imię i nazwisko plus rodzice np. przy chrztach już w latach po 1600 w niektórych parafiach ; pozdrawiam - Julian
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Księgi urodzeń

Post autor: Słomińska_Dominika »

A nie było tak, że jedna dla parafii, jedna dla urzędu, jedna dla diecezji? Często były też przecież tzw brudnopisy?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Księgi urodzeń

Przypomniałem sobie Dominiko ze były raptularze, czyli w skrócie zapis metryki i pełna metryka w innej księdze, jedną z nich pewnie oddawano do Biskupa, ale jeszcze przed kodeksem Napoleona tak bywało - Julian
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Księgi urodzeń

A czy przed kodeksem w ogóle coś było prowadzone? Patrząc po aktach np na FS to wychodzi, że albo nie było albo fotografujący nie lubili łaciny ;)
Pozdrawiam
Dominika

Sawicki_Julian

Sympatyk

Księgi urodzeń

To nie tak, jedna księga zostawała w parafii, a druga szła gdzieś tam i teraz jest w Archiwum, tylko z niej robią zdjęcia, a w parafii jest nadal inna, czasem nawet więcej ksiąg mają niż w Archiwum, obojętnie czy kościelnym, czy państwowym, ale ten zasób to dotyczy jednej parafii pod względem ilości ksiąg w porównaniu z archiwum ; Julian
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Księgi urodzeń

Hmy. Co do Boglewic chociażby podejrzewam, że jednak było ich trzy.
Co do większej liczby ksiąg to tak jest w Łęczeszycach. W archiwach są bodaj do 1809. Ja wiem, że istnieją od 1620. Było od 1520 lub w tych okolicach, ale spłonęły chyba na początku XIX wieku. Chodzi mi po głowie, że może kopie są w archiwum Paulinów, bo Parafia została im podarowana w pewnym momencie, ale kto to może wiedzieć.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Cyt:
"Obowiązek prowadzenia rejestrów ochrzczonych i małżeństw w Kościele Katolickim wprowadziły uchwały soboru trydenckiego w 1563 r., synod piotrkowski w 1607 r. raz jeszcze potwierdził ten obowiązek, wprowadzając też rejestry bierzmowanych i przyjmujących Najświętszy Sakrament na Wielkanoc. W 1631 r. kolejny synod nałożył obowiązek prowadzenia rejestrów zmarłych. Księgi metrykalne spisywane były po łacinie aż do 1808 r.
Na mocy artykułu 69 konstytucji Księstwa Warszawskiego z 22 VII 1807 r. i dekretu króla saskiego i księcia warszawskiego Fryderyka Augusta z 27 I 1808 r. wprowadzono Kodeks Napoleona, przewidujący powołanie do życia świeckich urzędów stanu cywilnego, które miały być prowadzone w każdej gminie Księstwa Warszawskiego dla wszystkich religii i wyznań łącznie. Mimo że zgodnie z założeniami na czele urzędów stanąć mieli urzędnicy świeccy, jednak w praktyce czynności rejestracji stanu cywilnego nadal wykonywali duchowni. Księgi stanu cywilnego spisywano od 1808 r. w języku polskim w dwóch egzemplarzach, tzw. unikacie i duplikacie. Sytuacja taka istniała do 1825 r., kiedy to wszedł w życie Kodeks Cywilny Królestwa Polskiego, który złączył akta stanu cywilnego z metrykami kościelnymi poszczególnych wyznań. Przełożony parafii danego wyznania pełnił jednocześnie funkcję urzędnika stanu cywilnego. Dla religii niechrześcijańskich (judaizm, islam) akta stanu cywilnego prowadzić mieli początkowo burmistrzowie lub zastępujący ich urzędnicy, a od 1830 r. rabini (dla wyznania mojżeszowego). Począwszy od 1 I 1868 r. do mniej więcej 1916 r. księgi prowadzono w języku rosyjskim, a następnie ponownie w języku polskim. System rejestracji stanu cywilnego wprowadzony w 1825 r. utrzymał się do 1945 r."

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... nki&word2=
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

BArdzo cenna informacja. A zatem jaki może być powód, że ocalało lub po prostu jest tak mało dostępnych ksiąg sprzed 1808 roku?
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Widzę, że przypadkiem poruszyłem dość ciekawy temat.
Moje pytanie zrodziło się kiedy porównałem skany z archiwum w Łodzi
z moimi fotografiami ksiąg parafialnych i dostrzegłem różnicę.
Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.

Pozdrawiam
Irek Klubczewski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dominiko, przez tyle wojen od wieków i ognia to i tak jest dużo ksiąg jeszcze w parafiach, w bibliotekach kościelnych np. w Sandomierzu, są od początku lat 1600, a nawet i wcześniejsze ; Julian
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: kwroblewska »

irekklub pisze:Widzę, że przypadkiem poruszyłem dość ciekawy temat.
Irek Klubczewski
Wydaje mi się, że mało precyzyjnie piszesz, skany z czego z mikrofilmów czy z ksiąg? ?
___
Krystyna
Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Już się poprawiam.
Mam na myśli mikrofilmy chyba z 1969 roku. Piszę 'chyba' bo wpis wyszukałem wyrywkowo bez strony głownej z opisem mikrofilmu, a księga urodzeń jest z roku 1846.
Na mikrofilm trafiłem niedawno (metryki.genbaza.pl), a zdjecia księgi parafialnej robiłem około 10 lat temu.
Mogę nawet wrzucić linki do zdjęc dla porównania jeśli to kogoś zainteresowało

IK
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

irekklub pisze:Widzę, że przypadkiem poruszyłem dość ciekawy temat.

Pozdrawiam
Irek Klubczewski
W sensie, że z kościelnych masz wiecej wpisów? ;) Też się spotkałam z tym na przykładzie parafii, którą nieśmiało pomagam indeksować. Mam akta z parafii, w których na marginesach jest sporo dopisów aktów a poza tym nawet treść aktów się różni, są np inne nazwiska lub imiona powpisywane, a w archiwalnych brakuje np imion matek, ojców czy dzieci.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Irek.Klubczewski

Sympatyk

Nie miałem do porównania zbyt wiele treści bo w parafii fotografowałem tylko metryki, które mnie interesowały.
Natomiast wpisy, które porównywałem zasadniczo nie różniły się co do treści, (ewentualnie trochę inna forma) ale np., wpis dotyczący nieślubnego dziecka miał na marginesie dopisek: "uznał za swoje" - pewnie chodziło o stawającego

Irek Klubczewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”