Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Rogalski_Piotr
Ponowiona prośba
Witam.
Pozwalam sobie ponowić zapytanie dotyczące osoby Panfił (lub Teofil) Pankratow Chudow.
Pozdrawiam:
Jarek
Pozwalam sobie ponowić zapytanie dotyczące osoby Panfił (lub Teofil) Pankratow Chudow.
Pozdrawiam:
Jarek
-
Lichtblau_Dariusz

Ponowiona prośba
Witam,
Proszę o sprawdzenie nazwiska Owczarek
Proszę o sprawdzenie nazwiska Owczarek
-
Joanna_Lewicka

- Sianin_1948

Re: Ponowiona prośba
Nie ma potrzeby ponawiania zapytania. Panfił (Teofil) Pankratow Chudow został dopisany do listy. Proszę od czasu do czasu sprawdzać 'Wykaz nazwisk w wojsku carskim' pod adresemJaroo pisze:Witam.
Pozdrawiam:
Jarek
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-17221.phtml
Pozdrawiam, Stefan
Joanno ...JoannaL pisze:A może jest informacja o Czesławie Małyszewiczu, który walczył po Cuszimą w wojnie japońsko-rosyjskiej jako członek załogi "Aurory"? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam-
Joanna
posiadam informację
mam nadzieję, że to o niego chodzi ...
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
Joanna_Lewicka

Joanno,
dziękuję za Czesława Małyszewicza, którego właśnie umieściłaś w wątku z wykazem nazwisk.
To mój "prawuj" (pozwalam sobie na neologizm, ale w razie potrzeby dokładnie wyjaśnię koligację).
W pierwszej chwili zawahałam się, widząc imię ojca: "Fiedor", ale inne dane się zgadzają. Otóż ojcem Czesława był Teodor Małyszewicz, powstaniec styczniowy z Wileńszczyzny. Nasz Teodor to po rosyjsku "Fiodor", a stąd już niedaleko do "Fiedora". W imieniu wuja Teodora bardzo uprzejmie proszę o przywrócenie mu imienia w życiorysie syna
Dodam jeszcze, że Czesław Małyszewicz miał na drugie imię Tymoteusz i, że ożenił się za Szwedką, Edytą Ingebork-Małyszewicz, która ostatecznie wyemigrowała do USA i tam umarła w roku 1974.
Jeszcze raz dziękuję, czekam na kolejne dopiski i pozdrawiam serdecznie-
Joanna
dziękuję za Czesława Małyszewicza, którego właśnie umieściłaś w wątku z wykazem nazwisk.
To mój "prawuj" (pozwalam sobie na neologizm, ale w razie potrzeby dokładnie wyjaśnię koligację).
W pierwszej chwili zawahałam się, widząc imię ojca: "Fiedor", ale inne dane się zgadzają. Otóż ojcem Czesława był Teodor Małyszewicz, powstaniec styczniowy z Wileńszczyzny. Nasz Teodor to po rosyjsku "Fiodor", a stąd już niedaleko do "Fiedora". W imieniu wuja Teodora bardzo uprzejmie proszę o przywrócenie mu imienia w życiorysie syna
Dodam jeszcze, że Czesław Małyszewicz miał na drugie imię Tymoteusz i, że ożenił się za Szwedką, Edytą Ingebork-Małyszewicz, która ostatecznie wyemigrowała do USA i tam umarła w roku 1974.
Joanna
Joanno... wpisuję imiona takie jak widnieją w danej księdze < rosyjskiej !!! )JoannaL pisze:Joanno,
dziękuję za Czesława Małyszewicza, którego właśnie umieściłaś w wątku z wykazem nazwisk.![]()
W pierwszej chwili zawahałam się, widząc imię ojca: "Fiedor", ale inne dane się zgadzają. Otóż ojcem Czesława był Teodor Małyszewicz, powstaniec styczniowy z Wileńszczyzny. Nasz Teodor to po rosyjsku "Fiodor", a stąd już niedaleko do "Fiedora". W imieniu wuja Teodora bardzo uprzejmie proszę o przywrócenie mu imienia w życiorysie syna![]()
Joanna
... czasami wpisuję dwa imiona ( jak nie zapomnę ) np. Anton/Antoni ... wiadomo, że Fiodor,Fiedor to Teodor ...
dlaczego tak robię... niektórzy potem szukają dalej ... np. w archiwach rosyjskich i gdyby szukali typowo polskiego imienia... nie uzyskaliby odpowiedzi ...
Joanna z d. Sawicka
-
Joanna_Lewicka

Joanno, rozumiem Twoje racje, a Ty zrozumiałaś moje i teraz są dwa imiona - ok.
Pozdrawiam-
Joanna
PS. Z jakiego źródła pochodzą informacje o emigracji do Francji? Z tego, co wiem, Czesław pływał na statkach rosyjskich, a po odzyskaniu niepodległości wrócił do Polski i pracował w naszej gospodarce morskiej.
J.
Pozdrawiam-
Joanna
PS. Z jakiego źródła pochodzą informacje o emigracji do Francji? Z tego, co wiem, Czesław pływał na statkach rosyjskich, a po odzyskaniu niepodległości wrócił do Polski i pracował w naszej gospodarce morskiej.
-
Kociołek_Andrzej

Joanno ... w nawiasie podaję zawsze tytuł księgi ... ta akurat jest z 2004 rokuJoannaL pisze:Joanno, rozumiem Twoje racje, a Ty zrozumiałaś moje i teraz są dwa imiona - ok.
Pozdrawiam-
Joanna
J.
Joanna z d. Sawicka
-
Pańkowski_Mirosław

Re: Ponowiona prośba
Nie ma potrzeby ponawiania zapytania. Panfił (Teofil) Pankratow Chudow został dopisany do listy. Proszę od czasu do czasu sprawdzać 'Wykaz nazwisk w wojsku carskim' pod adresem
Pozdrawiam, Stefan[/quote]
Sprawdzam wykaz nazwisk zamieszczonych pod podanym linkiem. Osoba o którą pytam nie została tam zamieszczona.
Pozdrawiam:
Jarek
Pozdrawiam, Stefan[/quote]
Sprawdzam wykaz nazwisk zamieszczonych pod podanym linkiem. Osoba o którą pytam nie została tam zamieszczona.
Pozdrawiam:
Jarek