Brzychcy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

beat

Brzychcy

Post autor: beat »

Postanowiłam poszukać swoich korzeni , proszę o kontakt osoby o nazwisku Brzychcy
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Brzychcy

Post autor: Młochowski_Jacek »

W Słowniku Rymuta jest 549 osób o tym nazwisku z czego ponad 150 w dawnym poznańskim (91 w powiecie tureckim)

Napisz skąd pochodzą Twoi Brzychcy.
beat

Brzychcy

Post autor: beat »

Nasz dziadek urodził się w Namysłowie, potem mieszkali w Strzemieszycach koło Dąbrowy Górniczej woj. Sląskie
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

RE: Brzychcy

Post autor: Młochowski_Jacek »

Wejdź na stronę http://ksiazka-telefoniczna.com/index.php Wybierz województwo Śląskie, jako miasto wpisz znak % a jako nazwisko Brzychcy. Odnajdziesz w ten sposób ok 20 telefonów (częśc z nich jest aktualna) w tym kilka do Dąbrowy Górniczej. Zadzwoń, wyjaśnij o co chodzi, poproś o adres do korespondencji lub mailowy. Jeśli uda Ci się coś odnaleźć, napisz o tym na naszym forum.
Awatar użytkownika
Grochowicki_Andrzej

Sympatyk

RE: Brzychcy

Post autor: Grochowicki_Andrzej »

Witam,

nie dołożę się do Twoich poszukiwań, ale chcę przytoczyć jeden z wielu moich przypadków. Otóż, "wiele lat temu" odnalazłem w książce telefonicznej osoby, które nosiły takie samo nazwisko jak ja. Ponieważ dzieląca nas odległość nie była duża [około 60 km], spotkaliśmy się. Pierwsze spotkanie było raczej badawcze, ciężko się rozmawiało. Nikt nie chciał opowiadać o konkretach, których ja zresztą wówczas nie znałem.
Spotkaliśmy się ponownie po 10 latach !!! tyle trwało moje poszukiwanie naszego wspólnego przodka. Nasz wspólny przodek urodził się w 1811 roku. To spotkanie było już ciepłe, rozmowa płynna i nie mogliśmy "nagadać się" o rodzinie i jej historiach.
Podobnych historii miałem jeszcze kilka i to w różnych miejscach w Polsce, we Francji i Niemczech.
Myślę, że każdy z nas ma podobne.

Kiedyś stanąłem przed Andrzejem Grochowickim z Turska. Gdy przedstawiałem się on myślał, że się z niego wyśmiewam i musiałem się wylegitymować [ja wiedziałem dokładnie kim jest, bo przygotowałem się na to]. Historia zakończyła się bardzo sympatycznie :D

Pozdrawiam serdecznie
Andrzej-Maciej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”