Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

na stronie geneteki niektóre z nich są palcem pokazane:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jack_Daniels

Sympatyk

Post autor: Jack_Daniels »

DominikaS. pisze:Oj mnie chodzi o to, czy gdzieś w sieci poza geneteką są jakies inne bazy ogólnie dostępnie ;)
Jak dla mnie najlepsza baza:
http://regestry.lubgens.eu/news.php
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

to jak już odbiegamy od informacji (czy to indeksów, czy o innych bazach) zawartych w genetece, to najpełniejszym zbiorem miejsc gromadzenia indeksów jest chyba nadal http://www.ksiegi-parafialne.pl/
jak się wydaje- kwerendziście nie chodzi o ilość, jakość , jeno o konkretny, jego interesujący zakres
najlepszą - bez względu ile i jak zrobionych indeksów - dla poszukujących na Pomorzu nie będzie lubelska i na odwrót typu nawet uboga (relatywnie) ale posiadająca dane z powiedzmy Kresów i Syberii będzie najlepsza, jeśli jedyna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Przyznam, że na księgi-parafialne.pl to widziałam owszem spis jakie księgi są i jakie są zindeksowane i odesłania do geneteki (błędne) oraz jakiś innych zbiorów... Mnie chodzi o konkretne indeksy wypisane z metryk. Tam też je znajdę? Jeśli tak to gdzie i sorry za offtop
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"jakiś innych zbiorów" - to o tych "jakiś innych zbiorach" przecież mówimy
a jak powstały, na jakich danych są oparte te inne - różnie
tak jak i w genetece nie musisz spotkac danych spisanych z metryk bezpośrednio (w odróżnieniu od metryki.genealodzy.pl i pewnie kilku innych projektów)
elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: elżbieta »

Witam wszystkich serdecznie
Czy można by zrobić listę linków baz w rodzaju Geneteki jakie znajdują się w sieci.
Część moich przodków wędrowała po kraju. Dzieci rodziły się w różnych miejscowościach.
Zebranie linków w jednym miejscu pomogło by wszystkim osobom z moim kłopotem.
Pozdrawiam
Elżbieta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

wydawałoby się, że odpowiedź prosta - można. I na tym (przekonaniu, że można) bazował Kuba Cheręża proponując księgi-parafialne.pl
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: gumisiek »

Witajcie,
jako że jestem stosunkowo nowym użytkownikiem forum i otrzymałam od Was bezcenną pomoc m.in. w tłumaczeniu aktów chciałabym się odwdzięczyć w formie indeksowania i poszerzenia zasobów geneteki. W związku z tym mam kilka pytań, na które odpowiedzi nie znalazłam (lub nie umiem znaleźć).
Proszę osoby zorientowane w temacie o odpowiedzi:

1. Czy można indeksować na podstawie ksiąg udostępnionych przez Mormonów?
2. Do jakiego pliku wpisywać dane? (wiem, że w excellu, pobrałam na próbę już gotowy szablon - tyle, że tam np. wymagane jest nazwisko panieńskie matki, a w indeksach ksiąg nie jest podane , więc co wpisać? To samo dotyczy numeru aktu - nie we wszystkich księgach akty były numerowane..)
3. Czy jest określony czas realizacji? (obecnie mam sporo wolnego czasu, ale już niedługo mam nadzieję znajdę pracę i ilość czasu, który mogłabym przeznaczyć na indeksację, znacząco spadnie).

I pewnie mam jeszcze kilka pytań, o których w tym momencie nie pamiętam. Sporo osób z mojej rodziny pochodzi z parafii Mierzyn i Kodrąb więc z chęcią zajęłabym się tymi księgami aczkolwiek nie jest to konieczne i inne parafie również "wchodzą w grę".

Pozdrawiam serdecznie,
Gosia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ad1 można
ad2 nie jest wymagane, jest zalecane, ale indeksujemy - jeśli są dostępne -z ksiąg czyli z aktów, indeksy (rejestry na końcu rocznika) nie mają więc z tym zagadnieniem wiele wspólnego -nie kojarzę, aby FS publikowało jedynie owe rejestry. numer aktu można (tj istnieje taka możliwość) zastąpić innym identyfikatorem - najprościej nadawać kolejne, są tez inne możliwości (powiązanie z numerem karty/strony, datą)
ad3 lepiej nie rezerwować jeśli nie ma szansy na skończenie w rozsądnym terminie
a w ogóle to polecam wdrożenie się poprzez udział w działającej już grupie - otrzymasz indywidualną pomoc
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście rozumiem, że indeksacja nie powinna trwać 10 lat, a terminy powinny być rozsądne. Chodziło mi raczej o sztywne ramy, których trzeba się bezwarunkowo trzymać - np. wyznaczone trzy miesiące. Dodatkowym problemem jest u mnie język rosyjski - po prostu go nie znam, więc wolałabym się póki co trzymać języka polskiego.
Jeszcze jedno pytanie (wybacz, że staję się denerwująca i trzeba mi wszystko palcem pokazać) gdzie znajdę wykaz działających grup?

Pozdrawiam,
Gosia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

no ale odpowiedz sobie sama na pytanie czy rozsądnym jest pisać, deklarować "zrobię w ciągu 10 lat" ? Ktoś, kto ew. może zrobić wcześniej nie zrobi - bo będzie zarezerwowane.
Nie lepiej mniejsze porcje deklarować np w dwumiesięcznych okresach działać?
wykaz nie jest mi znany, deklaracja wsparcia początkujących/nabór znajdziesz na forum , najszybciej w wątkach dotyczących digitalizacji i indeksacji danego zasobu (najczęściej APu)
gumisiek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

To było stwierdzenie, że jest to logiczne i ja to doskonale rozumiem. Chodzi mi o sztywno wyznaczone ramy, wręcz narzucone, że proces indeksacji ma trwać tyle i tyle i ani dnia dłużej. Z resztą, już pojęłam (mam nadzieję), że każdy robi w swoim tempie ale rozsądnym.

Dziękuję,
Gosia
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witaj Gosiu.
Zapraszam na naukę do naszej grupy.
Kontakt wchorazewicz/antyspam)gmail.com
Pozdrawiam
Waldek
Rozynski_Pawel

Sympatyk
Adept

Post autor: Rozynski_Pawel »

Mogę szczerze polecić "naukę u Waldka"...przede wszystkim świetny i sprawny kontakt oraz duża cierpliwość do ucznia :)
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Zgadzam się w 100 %... INDEKSOWANIE POD PATRONATEM Waldka sama frajda i satysfakcja... dłubie łuktę właśnie

POzdrawiam
Magda
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”