Witam ponownie. Otóż sprawa ma się tak. Klikam na daną stronę i .....czekam....czekam i nic sięnie otwiera. Dopiero jak kliknę pobierz zdjęcie,następuje pobranie,zapisuje mi się to na kompie i po otworzeniu okazuje się że to mnie nie dotyczy. Gdybym znała nr aktów oki. Mam kilku przodków do odszukania,gdyż ślad po nich zaginął i jedyna metoda to przeszukać spisy roczne lub jak ich brak przejrzeć,akt po akcie. Okienko Narzędzia wiem że jest i jak z niego korzystać,ale jak podejrzeć akt żeby go nie ściągać ?? Czarna magia .
Ula.
Problem tkwi moim zdaniem w twojej przeglądarce internetowej. Spróbuj uaktualnić ją do najnowszej wersji + uaktualnij wszystkie wtyczki (java, adobeAIR, adobeFlashPlayer, AdobeShockwavePlayer)
Nie ma bata żeby nie poszło.
Nie wiem co dokładnie potrzebuje przeglądarka na stronie genbazy - ale jeśli są problemy, to generalnie chodzi o którąś w wtyczek.
adobe masz tu: https://www.adobe.com/pl/downloads/ z prawej strony
java: http://www.java.com/pl/download/
Ale najpierw uaktualnij przeglądarkę.
Beata
mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Jezeli masz program skype to jest wyjscie abys stosunkowo szybko doszla do tego co Ciebie interesuje.
W skype jest mozliwosc udostepnienia ekranu, nie wiem czy to znasz ...
W kazdym bac razie ja dosyc szybko otwieram te katalogi i skany (fotografie), moj ekran bedziesz mogla ogladac
a w nim moze to co chcesz.
Do piatku jestem na chorobowym i mam czas przed poludniem.
Witam, ja mam prosty sposób i dotąd nie zawodny z kopiowaniem metryk ;
1- ustawiam metrykę na ekranie z naddatkiem by potem obciąć niepotrzebne poza metryką zapisy
2- naciskam prawym na myszce i wybieram ; zapisz obraz jako - i to naciskam ponownie lewym na myszce
3 - w ramce nazwa pliku ( w moich dokumentach) zapisuje coś co w metryce np. imię ( lewym )
4 - wyskakuje kontynuuj, naciskam lewym i się samo zapisuje do moich dokumentów taki obraz jaki ustawiłem
Potem można obciąć co zbywa na skanerze i jeszcze wyostrzyć lub w kolorze zrobić metrykę, albo na małym Pincie ( program ) tylko obciąć przesuwając tak by zostało to co chcemy, tak mnie nauczył wnuczek i daję sobie rade ; pozdrawiam Julian
Ja połączenie mam, ale widzę ubytki. Jeszcze wczoraj w AP Łódź przeglądałam Brzeziny skany i akta ślubów z II połowy XIX wieku ioraz Grocholice, a teraz tych dwóch parafii nie ma. Czy zostały usunięte z Bazy czy to jakaś usterka techniczna?
Pozdrawiam
Dorota
Czy folder AAD_Warszawa jest widoczny tylko dla wybranych użytkowników w GenBazie? Swego czasu (przed zmianami) chyba go tam widziałem, jednak teraz mam dostęp jedynie do AD_Kielce, AP_Grodzisk, AP_Kielce, AP_Koszalin, AP_Pułtusk, AP_Sandomierz, AP_Łódź.
Danielu,
ja również nie widzę tego folderu, ale Genbaza cały czas się zmienia (jeśli przeczytasz wcześniejsze wpisy), więc może wkrótce znów się pojawi. Może znajdziesz to czego szukasz tutaj, w zakładce Poczekalnia, tam są pewne bazy warszawskie, możesz sprawdzić: http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/
Pozdrawiam,
Anetta.