Nazwisko: Szmidt

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, Galinski_Wojciech, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=6600&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Post autor: Malgosia776 »

Witaj Grzegorz ,ktora linia Schmidtow dysponujesz z Wa-wy?
Moj obszar zainteresowan to KoLo ..Mokotow..
po Rozalii Graumann z domu Bekker (becker) i Schmidt Antoni -zamieszkiwali Wa-we do ok (potem Katowice-tylko Rozalia z dziecmi)1919r...cala rodzina Bekkerow i Schmidtow pozostala w Warszawie..b.liczna..kolonisci z Prus Wsch.jesli masz cos to napisz na e maila.Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Fedorczyk

Sympatyk

Post autor: Fedorczyk »

Witaj Małgosiu!
Moja rodzina Guttmanów jest właśnie powiązana z rodziną Schmidtów z Prus Wschodnich a konkretnie z rodziną Schmidtów z Wąbrzeźna.
Rodzina to wywodzi sie od Jana i Wiktorii Grzybowskiej i ur. syna Jana z 1837r.
Pozdrawiam Zbyszek
Awatar użytkownika
Malgosia776

Sympatyk

Post autor: Malgosia776 »

Witam Grzegorzu
dziekuje za odpowiedz.Moja rodzina z tego co wiem napewno wywodzi sie od Franciszka i Klary gdzies z Prus sie wywodzacych i ich syna Augusta Schmidta ur ok 1832r.Jestem obecnie w trakcie poszukiwan w szczegolnosci jesli chodzi o rodzine Schmidtow ,to probuje zidentyfikowac miejscowosc z jakiej wyemigrowali przodkowie do Wa-wy z tego co wiem to napewno byl to kierunek z N z Prus w jednym z aktow metrykalnych dotycz.Augusta schmidta syna Franciszka mam zapis ,ze zamieszkiwal w Wa-wie a urodzil sie
wg tlumaczenia jednej z osob na forum Cesarzowo w carstwie niemieckim..jak tylko natrafie na cos co mogloby dotyczyc twoich przodkow napewno dam znac .POzdrawiam.
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Gałczyński »

Moją praprababcią była Alma Schmidt po mężu Biller, córka Martina (Marcin) i Pauliny z d. Helm. Miała rodzeństwo:
- Lindę po mężu Konopka
- Edmunda pisanego Szmidt (http://db.yadvashem.org/righteous/right ... Id=4412088)
- Martę
- Rudolfa
- Selme
- Wandę po mężu Ziembinska

Dzieci rodziły się w Łodzi, potem przeprowadzili się do Warszawy.
Rodzice i Edmund pochowani są w jednym grobie na cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie pod nazwiskiem Szmidt.
Linda i Alma na tym samym cmentarzu w innym grobie pod nazwiskami mężów, ale de domo też występują jako Szmidt. Mam jednak oryginalny akt urodzenia Almy, gdzie występuje Schmidt, a ojciec podpisuje się Martin Schmidt, a nie jak jest pochowany i występuje w odpisie aktu stanu cywilnego Marcin Szmidt.

Jeśli ktoś wiedziałby coś więcej na temat tych osób, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”