Gdzie szukać ksiąg z Archidiecezji Lwowskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
właśnie jestem po wizycie w Archiwum Baziaka.
Powinny się tam teoretycznie znajdować księgi metrykalne z parafii Stare Sioło (dekanat Świrz), jednak ta wieś w ogóle nie figuruje w ich indeksie.
Gdzie dalej szukać ksiąg metrykalnych lub ksiąg stanu cywilnego z lat 1900-1945, wieś Stare Sioło (lub Steresioło) pow. Bóbrka?
Według bazy Pradziad w AGAD znajdują się pojedyncze księgi, jednak najnowsze dokumenty to rok 1903.
Proszę o radę
Piotr Sułek
właśnie jestem po wizycie w Archiwum Baziaka.
Powinny się tam teoretycznie znajdować księgi metrykalne z parafii Stare Sioło (dekanat Świrz), jednak ta wieś w ogóle nie figuruje w ich indeksie.
Gdzie dalej szukać ksiąg metrykalnych lub ksiąg stanu cywilnego z lat 1900-1945, wieś Stare Sioło (lub Steresioło) pow. Bóbrka?
Według bazy Pradziad w AGAD znajdują się pojedyncze księgi, jednak najnowsze dokumenty to rok 1903.
Proszę o radę
Piotr Sułek
A w Archiwum Archidiecezjalnym w Przemyslu sprawdzałeś?
Pozdrawiam,
Ola Erbert
Pozdrawiam,
Ola Erbert
Ostatnio zmieniony wt 16 gru 2008, 20:28 przez aerbert, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mączka_Arkadiusz

Na pewno są w archiwum we Lwowie:
Centralne Historyczne
Archiwum Państwowe Ukrainy we Lwowie
Pl. Soborny 3 a, UA 79000 Lwów
Dyr. Diana Pelc
fax.: + 380 322 72 35 08
tel.: + 380 322 72 30 63
e-mail: archives(at)cl.lv.ukrtel.net
Możesz pisać i dzwonić po polsku.
pozdrawiam
Arek Mączka
Centralne Historyczne
Pl. Soborny 3 a, UA 79000 Lwów
Dyr. Diana Pelc
fax.: + 380 322 72 35 08
tel.: + 380 322 72 30 63
e-mail: archives(at)cl.lv.ukrtel.net
Możesz pisać i dzwonić po polsku.
pozdrawiam
Arek Mączka
- Pieniążek_Stanisław

Stanisławie, czy istnieje jakiś indeks Akt Zabużańskich w warszawskim USC?
W ogóle, to przydała by się jakaś strona z możliwie dużą liczbą linków do katalogów, indeksów itp genealogicznych zasobów sieciowych. Od kilku tygodni intensywnie przeglądam internet w poszukiwaniu takich zbiorów i co chwila trafiam na jakieś nowe indeksy - może istnieje jakaś strona, gdzie byłyby one spisane i posortowane?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
W ogóle, to przydała by się jakaś strona z możliwie dużą liczbą linków do katalogów, indeksów itp genealogicznych zasobów sieciowych. Od kilku tygodni intensywnie przeglądam internet w poszukiwaniu takich zbiorów i co chwila trafiam na jakieś nowe indeksy - może istnieje jakaś strona, gdzie byłyby one spisane i posortowane?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
Polecam stronę p. Ewy Kamińskiej http://www.kami.net.pl/kresy/index.php?action=main. Odnośnie parafii Stare Sioło jest tam wykaz prawie wszystkich ksiąg z XIX w., są one przechowywane w w/w archiwum lwowskim, został zmikrofilmowane przez mormonów (numery mikrofilmów są podane na stronie p. Kamińskiej)
Mariusz
Mariusz
Ostatnio zmieniony wt 16 gru 2008, 21:44 przez sciurek, łącznie zmieniany 1 raz.
- MariaŁopaciuk

Re: Gdzie szukać ksiąg z Archidiecezji Lwowskiej
Istnieje możliwość osobistego skorzystania z zasobów akt metrykalnych znajdujących się w Archiwum Historycznym we Lwowie.Mączka_Arkadiusz pisze:Na pewno są w archiwum we Lwowie:
Centralne Historyczne
Jaki jest zasób tego archiwum możemy sprawdzić dzięki prezentacji przez Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne w Bibliotece Cyfrowej
" Konsystorz - indeks ksiąg metrykalnych Archiwum Lwowskiego - 1998 "
http://www.mtg-malopolska.org.pl/images ... storz.djvu
Drugą ważną informacją jest wiadomość, iż cały zasób AHL został zmikrofilmowany przez mormonów w latach 2005-2006.
Można więc mikrofilmy zawierające akta metrykalne będące w zasobie AHL sprowadzić sobie z siedziby mormoonów w Salt Lake City w stanie Utah, bądż do siedziby mormonów w Warszawie, bądż we Wrocławiu płacąc 14 zł za mikrofilm.
Jest on tam do dyspozycji przez 3 mieiące.
http://www.familysearch.org/eng/Library ... t_fhlc.asp
Wzsystkie te zależności - dawne miejscowości kresowe - Archiwum Historyczne we Lwowie - mormoni ( baza mikrofilmów) wspaniale, w przystępny sposób zebrała i prezentuje Ewa Kamińska na portalu Genealogia Kresowa:
http://www.kami.net.pl/kresy/
Ja obecnie z takiej możliwości korzystam i radość z osobistego przeszukiwania mam przeogromną ! ! !
Jest tylko problem dojazdów dla osób mieszkających poza Warszawą lub Wrocławiem.
Pozdrawiam
Maria
Witam ponownie
i bardzo dziękuję Marii oraz Mariuszowi za informacje i linki.
Po przejrzeniu powyższych pojawił się u mnie cień nadziei, ale i drobna wątpliwość, czy to aby na pewno to Stare Sioło, którego szukam?
Co prawda na stronie http://www.kami.net.pl/kresy/ Stare Sioło jest wymieniane w powiecie Bóbrka, to jednak w Konsystorzu z 1998r (str 169) jest przypisane do powiatu Brzeżany, a ten o ile mi wiadomo nie sięga (i nie sięgał nigdy) Starego Sioła leżącego pomiędzy Bóbrką a Lwowem.
Kto więc się pomylił sporządzając swój indeks?
Przy okazji: gdzie można zamówić mikroflimy i które numery trzeba podać, żeby przesłali tę konkretną rolkę a nie całe pudełko? (ile mniej więcej trzeba czekać na przesłanie klisz do Polski?)
Druga sprawa -
Dostałem odpowiedź z Wydziału Archiwum Urzędu Stanu Cywilnego m.st. Warszawy, że w ich zasobach nie ma nic ze Starego Sioła i wg ich informacji akta te zaginęły podczas II wojny światowej.
Czy istnieje we Lwowie odpowiednik naszego USC, który przechowywałby księgi z XXw? A jeśli tak, to czy ktoś z Państwa wie jak wygląda dostęp do tych materiałów lub możliwość zamówienia kwerendy albo konkretnej kserokopii?
Pozdrawiam świątecznie
Piotr Sułek
i bardzo dziękuję Marii oraz Mariuszowi za informacje i linki.
Po przejrzeniu powyższych pojawił się u mnie cień nadziei, ale i drobna wątpliwość, czy to aby na pewno to Stare Sioło, którego szukam?
Co prawda na stronie http://www.kami.net.pl/kresy/ Stare Sioło jest wymieniane w powiecie Bóbrka, to jednak w Konsystorzu z 1998r (str 169) jest przypisane do powiatu Brzeżany, a ten o ile mi wiadomo nie sięga (i nie sięgał nigdy) Starego Sioła leżącego pomiędzy Bóbrką a Lwowem.
Kto więc się pomylił sporządzając swój indeks?
Przy okazji: gdzie można zamówić mikroflimy i które numery trzeba podać, żeby przesłali tę konkretną rolkę a nie całe pudełko? (ile mniej więcej trzeba czekać na przesłanie klisz do Polski?)
Druga sprawa -
Dostałem odpowiedź z Wydziału Archiwum Urzędu Stanu Cywilnego m.st. Warszawy, że w ich zasobach nie ma nic ze Starego Sioła i wg ich informacji akta te zaginęły podczas II wojny światowej.
Czy istnieje we Lwowie odpowiednik naszego USC, który przechowywałby księgi z XXw? A jeśli tak, to czy ktoś z Państwa wie jak wygląda dostęp do tych materiałów lub możliwość zamówienia kwerendy albo konkretnej kserokopii?
Pozdrawiam świątecznie
Piotr Sułek
- MariaŁopaciuk

Gdzie można zamówić mikroflimy ?
Tylko i wyłącznie w Centrum Historii Rodziny w Warszawie lub Wrocławiu
(opłate wnosić na konto bankowe )
1) * osobiście na miejscu
Centrum Historii Rodziny
ul. Wolska 142
01-258 Warszawa - Wola
godziny otwarcia:
wtorek - piątek: 10-20
sobota: 10-16
niedziela, poniedziałek: nieczynne
2 ) * telefonicznie ( j. angielski ) - tel. 022 836 19 39
3) * e-mailem :
genealogia@mormoni.pl
genealogia@kosciol-jezusa-chrystusa.pl lub
phparsons2003@yahoo.com
Które numery trzeba podać, żeby przesłali tę konkretną rolkę a nie całe pudełko ?
numery mikrofilmu przypisane do konkretnej parafii podaje
Ewa Kamińska na portalu Genealogia Kresowa:
Ile mniej więcej trzeba czekać na przesłanie klisz do Polski ?
A to różnie - od 2-ch tygodni do 9-ciu miesięcy - w zależności czy sprowadzany jest z Berlina ( europejski magazyn mikrofilmów ) czy z siedziby mormoonów w Salt Lake City w stanie Utah oraz czy mikrofilm jest w danej chwili wolny czy użytkowany przez kogoś innego
http://www.forgen.pl/viewtopic.php?f=18 ... y&start=10
Pozdrawiam
Maria
Tylko i wyłącznie w Centrum Historii Rodziny w Warszawie lub Wrocławiu
(opłate wnosić na konto bankowe )
1) * osobiście na miejscu
Centrum Historii Rodziny
ul. Wolska 142
01-258 Warszawa - Wola
godziny otwarcia:
wtorek - piątek: 10-20
sobota: 10-16
niedziela, poniedziałek: nieczynne
2 ) * telefonicznie ( j. angielski ) - tel. 022 836 19 39
3) * e-mailem :
genealogia@mormoni.pl
genealogia@kosciol-jezusa-chrystusa.pl lub
phparsons2003@yahoo.com
Które numery trzeba podać, żeby przesłali tę konkretną rolkę a nie całe pudełko ?
numery mikrofilmu przypisane do konkretnej parafii podaje
Ile mniej więcej trzeba czekać na przesłanie klisz do Polski ?
A to różnie - od 2-ch tygodni do 9-ciu miesięcy - w zależności czy sprowadzany jest z Berlina ( europejski magazyn mikrofilmów ) czy z siedziby mormoonów w Salt Lake City w stanie Utah oraz czy mikrofilm jest w danej chwili wolny czy użytkowany przez kogoś innego
http://www.forgen.pl/viewtopic.php?f=18 ... y&start=10
Pozdrawiam
Maria
Czy wystarczy w takim razie podać numer np: 2205344?MariaŁopaciuk pisze: numery mikrofilmu przypisane do konkretnej parafii podaje
Gdy klikam link ukryty pod tym numerem (ze strony Genealogia Kresowa), otwiera się strona z danymi:
Film/fiche search results :
Metrical books, 1600-1948 Roman Catholic Consistory. L′viv
czy to ogólna informacja o zbiorze, do którego ten film należy, czy też trzeba jakoś doprecyzować numer rolki?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
USC Lwów
Czy we Lwowie istnieje odpowiednik naszego USC i czy jest szansa, by miał w zbiorach przedwojenne akty z powiatów woj. Lwowskiego?
Może ktoś już próbował odnaleźć takie dokumenty?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
Może ktoś już próbował odnaleźć takie dokumenty?
Pozdrawiam
Piotr Sułek
USC Lwów
Istnieje. Oto adres:
Archiw ZAGS, wul. Getmana Doroszenko 23, 79001 Lwów.
Posiadają tam dokumenty od powstania których nie minęło jeszcze 100 lat.
Piotr
Posiadają tam dokumenty od powstania których nie minęło jeszcze 100 lat.
Piotr
USC Lwów
Piotrze, jesteś pewien tego okresu 100 lat?
Gdzieś przemknęła mi informacja, że ich zbiór rozpoczyna się dopiero od 1945 roku.
Szukam metryki z 1922 roku i szczerze mówiąc nie wiem do której instytucji pisać.
Pozdrawiam,
Filip
Gdzieś przemknęła mi informacja, że ich zbiór rozpoczyna się dopiero od 1945 roku.
Szukam metryki z 1922 roku i szczerze mówiąc nie wiem do której instytucji pisać.
Pozdrawiam,
Filip
USC Lwów
Pewny nie jestem, ale taką odpowiedź uzyskałem z AGAD-u:
Księgi, od sporządzenia których nie minęło jeszcze 100 lat, mogą znajdować się w archiwum ZAGS (odpowiednik naszego USC).
Proszę zapytać pisemnie pod adresem:
Pozdrawiam
Piotr
Księgi, od sporządzenia których nie minęło jeszcze 100 lat, mogą znajdować się w archiwum ZAGS (odpowiednik naszego USC).
Proszę zapytać pisemnie pod adresem:
Pozdrawiam
Piotr