Dziewit poszukuję nazwiska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam,
poszukuję dla celów genealogicznych informacji, aktów związanych z nazwiskiem: Dziewit,
Według ustnych przekazów rodzinnych pochodzili z okolic Sandomierza, znad Wisły.
W poszukiwaniu lepszych warunków życia, w końcu 19 wieku rodzina wywędrowała
do Galicji i osiadła w powiecie Kałusz województwa stanisławowskiego.
Chcąc wyjaśnić rodzinne wątki, w aktach metrykalnych dwóch parafii Sandomierza i parafii Trześń znalazłem symbolicznie nazwisko Dziewit...jednak bez powiązania z rodzeństwem o imionach: Tomasz, Maria, Agnieszka ur.1897, Anna ur. 1895, Karolina.
poszukuję dla celów genealogicznych informacji, aktów związanych z nazwiskiem: Dziewit,
Według ustnych przekazów rodzinnych pochodzili z okolic Sandomierza, znad Wisły.
W poszukiwaniu lepszych warunków życia, w końcu 19 wieku rodzina wywędrowała
do Galicji i osiadła w powiecie Kałusz województwa stanisławowskiego.
Chcąc wyjaśnić rodzinne wątki, w aktach metrykalnych dwóch parafii Sandomierza i parafii Trześń znalazłem symbolicznie nazwisko Dziewit...jednak bez powiązania z rodzeństwem o imionach: Tomasz, Maria, Agnieszka ur.1897, Anna ur. 1895, Karolina.
Pozdrawiam,
Wojciech
Wojciech
W 1972 roku znałam w Tarnobrzegu chłopaka o nazwisku Dziewit. Jacek Dziewit. Miał około 20 lat. Może spróbuj szukać w Tarnobrzegu.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Właśnie przeglądam parafię Końskowola na FS https://familysearch.org/ w 1901r znalazłam
1901_M38 Dziewit andrzej +Franciszka Koza (str23) link do aktu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n853606476
może coś pomogę?
Pozdrawiam
Krystyna
1901_M38 Dziewit andrzej +Franciszka Koza (str23) link do aktu:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n853606476
może coś pomogę?
Pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
i Jolu, i Krysiu,
dziękuję za potraktowanie z sympatią moich poszukiwań...
dziękuję za potraktowanie z sympatią moich poszukiwań...
Pozdrawiam,
Wojciech
Wojciech
-
Krzysztof_Gruszka

Nazwisko Dziewit występuje dość licznie w miejscowościach Malinie i Chorzelów k/Mielca może to jest jakaś gałąż poszukiwanej rodziny powodzenia!
-
Iwa_Wiśniewska

Znalazłam rodzinę Dziwitów o którą pytasz.
Mieli więcej dzieci, imiona są zgodne, rocznik urodzin np Anny się zgadza, okolice także.
Niestety wśród nich nie ma Walerii Dziewit, której szukam ja.
Mieli więcej dzieci, imiona są zgodne, rocznik urodzin np Anny się zgadza, okolice także.
Niestety wśród nich nie ma Walerii Dziewit, której szukam ja.