Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie płacz kupię Ci chechłacz. ;-)
Zmiany są jak najbardziej zdrowe.
Dotychczasowy podział frustrował i dezorientował sporo osób, w dodatku pokazywał katalogi do których i tak dostępu nie było co powodowało lawinę pytań na które nie było odpowiedzi.
Obecny jest bardzo funkcjonalny. Skoro udostępnione są zasoby 4 diecezji (plus diecezja tarnowska indeksy bez zdjęć) to najbardziej oczywistym jest by wyświetlało się 5 zasobów.
Tu masz wszystko (a nawet więcej niż wcześniej) na jednym www:
https://www.familysearch.org/search/col ... Id=1927187
Kiedy następne zmiany? Pewnie wkrótce. Ci, którzy śledzą serwer mormoński od dłuższego czasu wiedzą, że ciągle coś jest dodawane, zmieniane modyfikowane. Na szczęście linki do konkretnych zdjęć się nie zmieniają. Zmieniają się jedynie adresy katalogów i podkatalogów. Na pewno sporo zmian musi nastąpić bo sporo materiału jest błędnie przyporządkowane. Może i te zakładki (słynne prowincje) zostaną zaktualizowane do współczesnych województw?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

I to ostatnie zdanie byłoby zbawienne :D
A wiesz może Darku, czy będą dodawane jakieś materiały z południowego Mazowsza na północ od Pilicy?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Nie mam "twardych" informacji. Mogę co najwyżej spekulować po zanalizowaniu informacji i wiedzy z różnych źródeł.
Na północ od Pilicy, to diecezja łowicka i archidiecezja warszawska. O tej pierwszej nic nie wiem, a druga ma zdaje się własne archiwum cyfrowe, działające, choć niedostępne via internet. I tu widzę pewien szkopuł. Wszelkie materiały mormońskie bazują na aktach z AP lub kościelnych, aby je opublikować w sieci muszą mieć na to zgodę dysponentów oryginałów. Może się mylę ale jakoś nie widzę by AAD Warszawa miało potrzebę współpracować z mormonami. Radom i Lublin nie poszły w kierunku tworzenia własnego cyfrowego archiwum i zdały się na mormonów którzy zrobili zdjęcia, publikują je w sieci i prowadzą projekty indeksacyjne. Diecezje warszawskie zdecydowały się zrobić takie cyfrowe archiwa, co trochę kosztuje i teraz można u nich zamawiać zdjęcia za drobną opłatą, co pozwala takie archiwa utrzymywać, pozwolenie mormonom, czy komukolwiek na opublikowanie zdjęć, oznaczałoby w zasadzie zamknięcie takiego archiwum, bo kto by się za próg ruszał, czy płacił parę złotych za akt jak w wszystko ma za free w internecie?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ad Mazowsze na północ od Pilicy trochę wyjaśniając i korygując:

kościelne (czyli raczej lewy brzeg Wisły) - archidiecezja warszawska obecna w metryki.genealodzy.pl
AP - obecne w szwa (teraz plus plany na I półrocze 2013) oraz metryki.genealodzy.pl

nad upublicznieniem (wielotorowo) posiadanych przez FS zasobów toczą się prace, moim zdaniem z bardzo dużą szansą (historia dyskusji i mojego zdania "czy można APowskie przez FS czy nie można" na forum można zobaczyć, zdania nie zmieniłem - można/można zrobić, żeby było można:)
widać za to wielkie zmiany w chęciach - co bardzo dobrze rokuje
i to w niedalekiej przyszłości
moim zdaniem:)

PS są też takie kwiatki jak "upublicznienie kopii wareckich" http://www.matkaboza-warka.pl/galeria,11,9,0
i inne decyzje na "nie" - zasoby rozproszone, AAW nie ma większości
ale są z tych rozproszonych także opublikowane - także w metryki
wręcz z najdłuższą historią i najbardziej reprezentowane

więc argumenty o merkantylnym podejściu zupełnie nie pasują do sytuacji na północ od Pilicy i po lewo od Wisły
wręcz odwrotnie - długo nie było takiego rejonu jak region archidiecezji warszawskiej jeśli chodzi o zakres, chęć i wyniki

czy się znalazł do tej pory? dyskusyjne, ale niewykluczone
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Albo się źle czuję, albo nie mogę zrozumieć tego co piszesz. To prawda, cześć koscielnych jest jedna pomyślałam, że moze i Mormoni coś mają i większa szansa na pokrycie całego obszaru parafii. Co to jest "szwa"?
To fajnie, ze trwają pracę.
Co do Warki się nie wypowiadam. A ja pytałam nie o całości udostępnień ale konkretnie o udostepnienie na FS ;)

Darku, bardzo dziękuję za odpowiedź.Włodku Tobie też dziękuję, ale nie wszystko ogarnęłam ;)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

DominikaS. pisze:Albo się źle czuję, albo nie mogę zrozumieć tego co piszesz. To prawda, cześć koscielnych jest jedna pomyślałam, że moze i Mormoni coś mają i większa szansa na pokrycie całego obszaru parafii. Co to jest "szwa"?
Przypuszczam, że duuuuuży skrót dla „Szukaj w archiwach” ale może się mylę.

___
Krystyna
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

szwa- szukaj w archiwach.
Mormoni mają zdjęcia z dwóch źródeł. Wizyt w parafii i wizyt w archiwach. Nawet jak kartki są brakujące w parafii to i u mormonów ich raczej będzie także brakować.
Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

Uwaga !
Zainteresowani parafią Bęczkowice - Łódzkie :
po tych wszystkich ostatnich zmianach pokazała się mała gratka. Księga , w której miały być urodzenia za lata 1829-1831 w rzeczywistości zawiera urodzenia za lata 1929-1931 . Niby niewiele , a jednak łyknąłem 2 akty, i to osób które żyją ! Ale fuks.
pozdrawiam wszystkich szperaczy
Bogdan
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Dziękuję za info!
Już zgłaszam do wyłączenia :)

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Ja zapytam tak z ciekawości dlaczego tutaj: https://familysearch.org/search/collect ... Id=1927187 możliwość przeglądania zasobów się zmienia? Albo ja mam takie wrazenie albo czasem niektóre foldery mają opcję przeglądania a niektóre jej nie mają i tak na zmianę
Nie wiem czy nie powinnam napisać też "w pogoni za Kielcami" ;) czemu są w aż trzech folderach?
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1867931
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D2115410
Pozdrawiam
Dominika

Gadecki.Bogusław

Członek PTG
Legenda

Post autor: Gadecki.Bogusław »

radicalman pisze:Dziękuję za info!
Już zgłaszam do wyłączenia :)

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Panie Radku
i tu byłem ciekaw ,czy ktoś od Was zareaguje,
przy całej sympatii dla Pana to muszę to z siebie wyrzucić : kilka miesiecy temu - gdy parafia Bęczkowice była w necie niedostepna dla niemormonów -napisalem do Pana maila, do dzisiaj nie dostalem odpowiedzi , sprawa na dzisiaj jest nieaktualna, ale szkoda ,
pozdrawiam
Bogdan
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Panie Bogdanie.

Jeżeli zaistniała pomyłka i ją Pan ogłasza na forum, moim zadaniem jest przekazać sprawę moim kolegom, żeby ją usunęli. To chyba "oczywista oczywistość".

Na Pana prywatną wiadomość wysłaną na początku grudnia przez portal genealodzy.pl faktycznie nie odpowiedziałem. Podobnych próśb miałem co najmniej kilkanaście i niestety mimo mojej szczerej chęci pomagania innym widocznie nie byłem w stanie tego uczynić. Nie widzę podstaw do czynienia mi z tego powodu publicznych zarzutów. Mając na głowie trójkę dzieci, pracę zawodową, studia, Centrum Historii Rodziny i inne obowiązki czasem po prostu nie jestem w stanie czegoś zrobić. Gdyby zlecił mi Pan kwerendę i za to zapłacił a ja bym Pana zignorował to miałby Pan pełne prawo do publicznego ocenienia mnie. Jeżeli zaś opiera się Pan na tym, że robię coś w imię wyższych idei - jako wolontariusz - nie powinien Pan oczekiwać mojego zobligowania.

Pozdrawiam,
Radosław Zań
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 3 times
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

mam pytanie do osób, które korzystają z programu FastFilm do ściągania skanów FS:
http://students.cs.byu.edu/~jbejaran/FastFilm/

Czy jest jakiś sposób na podzielenie dużych zespołów np. powyżej 400 skanów przy ściąganiu. Czasem, w trakcie pracy, zawiesza mi się internet, komputer czy cokolwiek innego, co powoduje całkowite zatrzymanie pracy.
Efekt jest taki, że wszystko muszę wykonywać od nowa, czyli rozpoczynać od skanu nr 1.
Dziś np. z 600 skanów udało mi się ściągnąć 150. Próbowałam połączyć się na nowo, ale praca nie była kontynuowana od skanu 151 tylko od początku.
Czy jest jakiś sposób, by temu zaradzić?
Dodam, że ściągam interesujące mnie zespoły z internetu mobilnego (modem).

Pozdrawiam
Aneta
Sułkowski_Jacek

Sympatyk
Adept

Post autor: Sułkowski_Jacek »

Aneto
U mnie ściąga od tego momentu który wskaże.
Otwierasz FS na tej stronie od której chcesz zacząć, kopiujesz link i dopiero otwierasz FastFilm - zaczyna ściągać o tej strony.
pozdr
Jacek
Awatar użytkownika
Kantor_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Kantor_Tomasz »

Dzień dobry
chodzi mi o metryki dostępne w
Ukraine, Western Ukraine Catholic Church Book Duplicates, 1600-1937
interesuje mnie wieś Żółtańce czy tam są tylko dokumenty grekokatolickie ?
czy ktoś ma dostęp do tych zasobów ?

pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek

Szukam nazwisk:
Kantor, Zajączkowski, Tarnawski, Kucharski, Gliński, Nycz, Czerwiński, Bugno,
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”