Brak zdjęcia głównego Przodka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam, poszukuję zdjęcie naszego głównego przodka
mój prapradziadek:
Karol Krajewski
ur. 23.10.1861 Balcerów
ślub 30.06.1889 Pszczonów
zm. 07.05.1949 Balcerów
w albumach Rodzinnych nikt nie posiada zdjęcia w/w przodka
gdzie ew możemy jeszcze szukać ?
mój prapradziadek:
Karol Krajewski
ur. 23.10.1861 Balcerów
ślub 30.06.1889 Pszczonów
zm. 07.05.1949 Balcerów
w albumach Rodzinnych nikt nie posiada zdjęcia w/w przodka
gdzie ew możemy jeszcze szukać ?
-
Magdalena_Dąbrowska

Poszukaj watku o zdjęciach, o kopertach dowodowych itp. Na forum jest wiele wiedzy. Wystarczy poświęcić chwilę i poszukać. Zanim zadasz pytanie poszukaj czy juz jej tu nie ma. Jesli nie ma tu to może FORGEN albo GENPOL.
No i podpisz post... taka tu zasada jest inaczej możesz nie znaleść chętnych do pomocy.
pozdrawiam
Magda
No i podpisz post... taka tu zasada jest inaczej możesz nie znaleść chętnych do pomocy.
pozdrawiam
Magda
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
Wtrące się nie na temat, ale na temat trochę bezsensownych pytań i in. :
1. I Magda, i ja zwracaliśmy Ci uwagę o podpisywanie postówKRYSTIANIE, czy to taki wielki problem? Jeśli Ci się nie chce dodaj imię do stopki i po problemie. Jeśli ktoś nie chce nawet imienia podać to skąd mamy wiedzieć, że nas wszystkich w konia nie zrobi, my mu pomożemy, a potem wszystkie zawdzięczy sobie. Więc apeluje : podaj przy KAŻDYM poście swoje imię, nie nick - imię!
2. Dlaczego zadaszej pytania, które lekko pozbawione są sensu. Nie wynika to z Twojej niewiedzy, a tylko i wyłącznie z lenistwa. Pytanie dot. rodzeństwa - wystarczyło poszukać na kilku stronach i tematu by nie było "ale lepiej zapytać, bo po co mam się męczyć"; pytanie o obóz NKWD - problem stanowiło wpisanie frazy w google - lepiej zapytać; no i teraz znowu Ci się nie chciało przejrzeć czy to forgenu czy genpolu, czy tego forum. Na wszystkich forach jest opcja szukaj - dam sobie rękę uciąć, że taki lub podobny temat jest i to na wszystkich trzech forach. Zanim zapytasz poszukaj czy ktoś już o to nie pytał i jaką dostał odpowiedź - nie ma tego czego szukasz? - pytaj. Póki co radzę przeczytać to: http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-main.html
Co do tematu - poczytaj to http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... t-90.phtml ... ale reszty szukać za Ciebie nie będę
1. I Magda, i ja zwracaliśmy Ci uwagę o podpisywanie postówKRYSTIANIE, czy to taki wielki problem? Jeśli Ci się nie chce dodaj imię do stopki i po problemie. Jeśli ktoś nie chce nawet imienia podać to skąd mamy wiedzieć, że nas wszystkich w konia nie zrobi, my mu pomożemy, a potem wszystkie zawdzięczy sobie. Więc apeluje : podaj przy KAŻDYM poście swoje imię, nie nick - imię!
2. Dlaczego zadaszej pytania, które lekko pozbawione są sensu. Nie wynika to z Twojej niewiedzy, a tylko i wyłącznie z lenistwa. Pytanie dot. rodzeństwa - wystarczyło poszukać na kilku stronach i tematu by nie było "ale lepiej zapytać, bo po co mam się męczyć"; pytanie o obóz NKWD - problem stanowiło wpisanie frazy w google - lepiej zapytać; no i teraz znowu Ci się nie chciało przejrzeć czy to forgenu czy genpolu, czy tego forum. Na wszystkich forach jest opcja szukaj - dam sobie rękę uciąć, że taki lub podobny temat jest i to na wszystkich trzech forach. Zanim zapytasz poszukaj czy ktoś już o to nie pytał i jaką dostał odpowiedź - nie ma tego czego szukasz? - pytaj. Póki co radzę przeczytać to: http://www.genpol.com/Poradnik-GenPol-main.html
Co do tematu - poczytaj to http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... t-90.phtml ... ale reszty szukać za Ciebie nie będę
-
Sawicki_Julian

Witam, pomijając wszystko, ( daje szansę na naukę ), zdjęcie musi być w dowodzie osobistym, a takie ze zdjęciami były już przed wojną, były obowiązkowe, kiedy ktoś zmarł po wojnie, zdjęcie oddawano rodzinie z dowodu, a dowód zabierano po śmierci np. w gminie, ale dwa zdjęcia są w aktach na pewno ( w powiatowym archiwum lub w księgach wieczystych przy Sądzie - koperty dowodowe ) ; pozdrawiam ; Julian
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
a propos nauka:)
" zdjęcie musi być w dowodzie osobistym, a takie ze zdjęciami były już przed wojną, były obowiązkowe,"
dowody osobiste przed II wojną światową nie były obowiązkowe
"kiedy ktoś zmarł po wojnie, zdjęcie oddawano rodzinie z dowodu, a dowód zabierano po śmierci "
przedwojenne dowody podlegały wymianie/traciły ważność , ni ebyło procedury "oddać przedwojenny po śmierci"
"dwa zdjęcia są w aktach na pewno ( w powiatowym archiwum lub w księgach wieczystych przy Sądzie - koperty dowodowe )"
na pewno to Kopernik...
koperty dowodowe - wątek (albo i dwa) nt temat kopert dowodywych rozwija temat "na pewno". W skrócie - były niszczoen zgodnie z prawem. Bywały nie niszczone
" ; pozdrawiam ; Julian"
i ja pozdrawiam:)
" zdjęcie musi być w dowodzie osobistym, a takie ze zdjęciami były już przed wojną, były obowiązkowe,"
dowody osobiste przed II wojną światową nie były obowiązkowe
"kiedy ktoś zmarł po wojnie, zdjęcie oddawano rodzinie z dowodu, a dowód zabierano po śmierci "
przedwojenne dowody podlegały wymianie/traciły ważność , ni ebyło procedury "oddać przedwojenny po śmierci"
"dwa zdjęcia są w aktach na pewno ( w powiatowym archiwum lub w księgach wieczystych przy Sądzie - koperty dowodowe )"
na pewno to Kopernik...
" ; pozdrawiam ; Julian"
i ja pozdrawiam:)
-
Sawicki_Julian

-
Sroczyński_Włodzimierz

a skąd:)
ani (nawet jeśli ktoś miał dowód przed wojną, choć nie musiał) zdjęcie dowodowe sprzed wojny w żadnym archiwum (APie, państwowym) nie musi być
ani z dokumentów okupacyjnych (obowiązkowych, zdawanych po 1945, zdarzających się w teczkach dowodowych)
ani powojennych
w żadnym z tym przypadków nie było obowiązku trzymania dokumentów
jedyny wyjątek - dla całkiem świeżych - tj zmarłych w latach 80: dla tych teczek dowodowych "zgodnie z prawem powinny być, bo wpierw na podstawie 20(25? do sprawdzenia) okresu przechowywania, teraz - wieczyście)
o fragment z księgami wieczystymi przy Sądzie się nie "czepiam tj nie koryguję, bo nie zrozumiałem
o podpisie nie dyskutuję, choć jeśli mam się poczuć wywołany , to proszę: wolę niepodpisany sensowny post, niż odwrotnie:)
ani (nawet jeśli ktoś miał dowód przed wojną, choć nie musiał) zdjęcie dowodowe sprzed wojny w żadnym archiwum (APie, państwowym) nie musi być
ani z dokumentów okupacyjnych (obowiązkowych, zdawanych po 1945, zdarzających się w teczkach dowodowych)
ani powojennych
w żadnym z tym przypadków nie było obowiązku trzymania dokumentów
jedyny wyjątek - dla całkiem świeżych - tj zmarłych w latach 80: dla tych teczek dowodowych "zgodnie z prawem powinny być, bo wpierw na podstawie 20(25? do sprawdzenia) okresu przechowywania, teraz - wieczyście)
o fragment z księgami wieczystymi przy Sądzie się nie "czepiam tj nie koryguję, bo nie zrozumiałem
o podpisie nie dyskutuję, choć jeśli mam się poczuć wywołany , to proszę: wolę niepodpisany sensowny post, niż odwrotnie:)
-
Sawicki_Julian

A ja tam wiem Włodek swoje, nie z książek, ani wpisów tu na forum, tylko z mojej pamięci i uszperanych dokumentów, ze dziadki bo dwóch i ojciec do dowodu po wojnie dawali zdjęcia, mam też ksero z dowodów przed wojennych, są ze zdjęciami w całości. Druga sprawa, chyba nie mnie trzeba radzić gdzie są zdjęcia i jak mam sensownie pisać, tylko osoby pytającej, a co do ukrywania się z nazwiskiem, w genealogi to czysta głupota, nie bardzo wiem po której jesteś stronie ; Julian
-
Sroczyński_Włodzimierz

jakiej stronie? niepotrzebnie poczułem się wywołany, nie nalegaj abym wyszukał strony i opowiadał się po którejś:) naprawdę nie chcę kontynuować bardzo pobocznego tematu
ad rem tj wracając do zdjęć i dokumentów:
z pamięci to możesz zaświadczyć o zaistnieniu faktu, nie o powszechności zjawiska
czyli "mogą być w archiwach" (w dalszym ciągu z dużym znakiem zapytania nt ksiąg wieczystych i zdjęć dowodowych) nie "muszą być" "są" "powinny być",
istnienie przedwojennego dowodu nie świadczy o tym, że były obowiązkowe - jak zdarzyło Ci się poinformować szukającego informacji, chyba, że źle Cię zrozumiałem.
nie informuję Ciebie, gdzie muszą być dokumenty (tzn owszem, ale nie jako głównego odbiorcę) ale koryguję informacje podane, bo oceniam (i podtrzymuję ocenę), że były nieprawidłowe
pozdrawiam
ad rem tj wracając do zdjęć i dokumentów:
z pamięci to możesz zaświadczyć o zaistnieniu faktu, nie o powszechności zjawiska
czyli "mogą być w archiwach" (w dalszym ciągu z dużym znakiem zapytania nt ksiąg wieczystych i zdjęć dowodowych) nie "muszą być" "są" "powinny być",
istnienie przedwojennego dowodu nie świadczy o tym, że były obowiązkowe - jak zdarzyło Ci się poinformować szukającego informacji, chyba, że źle Cię zrozumiałem.
nie informuję Ciebie, gdzie muszą być dokumenty (tzn owszem, ale nie jako głównego odbiorcę) ale koryguję informacje podane, bo oceniam (i podtrzymuję ocenę), że były nieprawidłowe
pozdrawiam
-
Sawicki_Julian

Tak to jest Włodek na tym forum, nie potrzebnie sobie wyszukujemy boczny temat, ale moim zdaniem jak bym nic nie napisał, to nieraz wątek spada bez odpowiedzi, czasem bardzo łatwej. A tak to dopisze coś kto inny i prawie każdy odpowiedź otrzyma, a przy okazji się sami uczymy. Nie mam zamiaru Włodek stawać się stroną do utarczki, tyko wymieniam swe poglądy, zawsze byłem po Twojej stronie i także zdania nie zmieniam, stare pisaniny wszystkie pamiętam ; Julian
- Kostkowski

Jako ciekawostkę podam, że Ostrowcu Świętokrzyskim koperty dowodowe zostały zniszczone około dwa lata temu (powiedziała mi o tym urzędniczka, która przyznała, że osobiście je paliła), natomiast w Opatowie koperty dowodowe są odkąd zaczęto wydawać dowody.
Władysław
Władysław
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Władysław Edward Kostkowski
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 7 times