Nazwisko: Pac

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14675&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
helman.beata

Sympatyk

Post autor: helman.beata »

Dzień dobry, mam w rodzinie Paców, niestety raczej nie szlachta. Moi są właśnie z podlaskiego - Drozdowo, Piątnica, Krzewo, Kosaki.
W katalogu szlachty co prawda figuruje mój jeden Pac, ale zupełnie nie wiem dlaczego.
Nie pomogłam, ale jakby Pan miał pytania, proszę o kontakt.
Beata
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Moja prapra babcia (Franciszka Wyszyńska) z domu jest Pac, ale nie mam pojęcia z jakiego regionu.
Szukam w okolicach Pułtuska, gdzie jak zauwazyłem mieszkało wielu Paców i Wyszyńskich i gdzie urodził się mój pradziadek i jego młodszy brat, a prawdopodobnie również pozostałe rodzeństwo. Niestety, jak do tej pory nie znalazłem ani aktu urodzenia ani aktu slubu 2xpra babci ze Szczepanem Wyszyńskim vel Wyszeńskim.

Według przekazu rodzinnego Szczepan miał pochodzić z Podlasia. Jeśli tam są również Pacowie, to kto wie czy oboje z stamtąd nie pochodzili??
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Wg.książki prof.Ludwika Krzywickiego,,Artykuły i rozprawy 1892.Kurpie" nazwisko Pac,Paczak,Paczyński prawdopodobnie pochodzi z Prus,gdzie
istniały miejscowości Paczewo,Paczkowo,Pacułtowo '
Dodam ,że występuje często w b.pasie nadgranicznym Chorzele,Myszyniec,Kolno ,a także po drugiej stronie b.granicy.
Potwierdza to tezę prof.Krzywickiego.
Pozdrawiam
Waldemar
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”