Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Z tego co pamiętam, to ktoś już wyjaśniał, że akta są przyporzadkowane wg archiwów? Czyli jeśli częśc akt była w kilku archiwach to jest w kilku folderach? Np Kielce i jego parafie okoliczne są w trzech bodaj miejscach? Dobrze kojarzę?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 13 times

Post autor: kwroblewska »

DominikaS. pisze:Z tego co pamiętam, to ktoś już wyjaśniał, że akta są przyporzadkowane wg archiwów? Czyli jeśli częśc akt była w kilku archiwach to jest w kilku folderach? Np Kielce i jego parafie okoliczne są w trzech bodaj miejscach? Dobrze kojarzę?
Z tego co widzę, to pod Łódź głównie są akta metrykalne/dokumenty pochodzące z Archiwum Archidiecezji w Częstochowie [z wyjątkiem 2-3 parafii], ale parafie są na terenie województwa łódzkiego. Przypuszczam, że przynależność wynika ze starego podziału na województwa, gdy Mormoni zaczęli fotografować dokumenty, w przypadku łódzkiego pewnie nic się nie zmieniło, ale woj. kieleckiego [Kielce] czy katowickiego [Katowice] to już nie ma.

___
Krystyna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

No to jak tak to może znajdziesz też teorię na wyjaśnienie czemu parafie z byłego radomskiego są w Kielcach :D a Kielce w Częstochowie, Lublinie i Radomiu. No i czemu Opole jest w Gliwicach A Lublin w Radomiu - patrz, że Kilece są w Lublinie :D:D
Na to chyba nie ma logicznych wytłumaczeń :D
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
opol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: opol »

DominikaS. pisze:No to jak tak to może znajdziesz też teorię na wyjaśnienie czemu parafie z byłego radomskiego są w Kielcach :D a Kielce w Częstochowie, Lublinie i Radomiu. No i czemu Opole jest w Gliwicach A Lublin w Radomiu - patrz, że Kilece są w Lublinie :D:D
Parafie z byłego radomskiego są w Kielcach bo "byłe radomskie" jeszcze wcześniej było w woj. Kieleckim. A że zasięg diecezji niekoniecznie pokrywał się z zasięgiem województw to części Diecezji Radomskiej wylądował w Łodzi i w Lublinie (bo sięgała na ówczesne województwa łódzkie i lubelskie).

Pozdrawiam
Olga
Marekcoi

Sympatyk

Post autor: Marekcoi »

To ja raz jeszcze chciałbym zasygnalizować kłopot z par. Gołonóg. Księgi w postaci cyfrowej niby są dostępne, jednak link prowadzi donikąd...
https://familysearch.org/search/catalog/1937380
Może to błąd wynikający ze złego podlinkowania, a może po prostu te księgi nie są jeszcze dostępne?
W każdym bądź razie zgłaszam problem

Pozdrawiam,
Marek Wieczorek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

To parafia z diecezji sosnowieckiej, ta diecezja nie jest udostępniona,
ktoś ją błędnie oznaczył jako diecezja częstochowska
ale wystarczy pomyśleć, gdzie Dąbrowa Górnicza, a gdzie Częstochowa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

opol pisze:
DominikaS. pisze:No to jak tak to może znajdziesz też teorię na wyjaśnienie czemu parafie z byłego radomskiego są w Kielcach :D a Kielce w Częstochowie, Lublinie i Radomiu. No i czemu Opole jest w Gliwicach A Lublin w Radomiu - patrz, że Kilece są w Lublinie :D:D
Parafie z byłego radomskiego są w Kielcach bo "byłe radomskie" jeszcze wcześniej było w woj. Kieleckim. A że zasięg diecezji niekoniecznie pokrywał się z zasięgiem województw to części Diecezji Radomskiej wylądował w Łodzi i w Lublinie (bo sięgała na ówczesne województwa łódzkie i lubelskie).

Pozdrawiam
Olga
a w jakiej epoce? Białobrzegi nad Pilicą były w kieleckim?
Pozdrawiam
Dominika

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Choćby w takim:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:PRL_1968_adm.png
Przepraszam, że mapa ale nie chce mi się tłumaczyć tego po raz kolejny, skoro po raz kolejny trafia się ktoś, komu nie chce się czytać wątków, w których się wypowiada.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Poprzedni wpis nieaktualny.
Uważam za słuszną uwagę mojego przedmówcy.

Odnośnie nieodpowiednich przypasowań zdjęć czy parafii - sądziłem, że ten wątek też temu służy (sam też "wskazałem" błędne przypisanie zdjęć do parafii, paradoks wśród zasobu par. Białobrzegi nad Pilicą :) )
Ostatnio zmieniony pt 22 lut 2013, 15:25 przez Rafael, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

DominikaS. pisze:
opol pisze:
Olga
a w jakiej epoce? Białobrzegi nad Pilicą były w kieleckim?
Nie wiem czy dokładnie tę parafię masz na myśli.

Wg Family- Parafia Białobrzegi - Mikrofilm zrobiony z rękopisów w Archiwum Państwowe w Warszawie i w Piotrkowie Trybunalskim.- Catholic parish register transcripts of baptisms, marriages and deaths for Białobrzegi (Białobrzegi), Kielce, Poland. - Salt Lake City, Utah : Mikrofilmowało The Genealogical Society of Utah, 1969, 1990
Jak widac Mormoni mikrofilmowali w 1969r

Natomiast wg
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82obrzegi

Białobrzegi – miasto w woj. mazowieckim, w powiecie białobrzeskim, siedziba władz miejsko-wiejskiej gminy Białobrzegi. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do woj. radomskiego, zaś przed 1975 r. do woj. kieleckiego.
Miasto położone jest na pograniczu Doliny Białobrzeskiej i Równiny Radomskiej, ok. 30 km na północny zachód od Radomia. Przez Białobrzegi przepływa rzeka Pilica.

A więc w czasie mikrofilmowania w 1969r Białobrzegi należały do woj. kieleckiego.
Tak to widzę.

___
Krystyna
Kociołek_Andrzej

Sympatyk
Adept

Post autor: Kociołek_Andrzej »

Białobrzegi nad Pilicą - to Białobrzegi radomskie, zawsze w woj warszawskim.
Białobrzegi kieleckie- to obecnie dzielnica lub przedmieście Piotrkowa.

Pozdrawiam Andrzej
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

A wiecie co jest w tym wszystkim najzabawniejsze? Sam układ jest najzabawniejszy. I sami spece od tego portalu też się wiele razy wypowiadali, że trzeba to zmienić a teraz proszę - huzia na Józia.
Pozdrawiam i życzę miłego przepychania się i kopania z koniem - tzn, z dziwnym układem.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

DominikaS. pisze:A wiecie co jest w tym wszystkim najzabawniejsze? Sam układ jest najzabawniejszy. I sami spece od tego portalu też się wiele razy wypowiadali, że trzeba to zmienić a teraz proszę - huzia na Józia.
Pozdrawiam i życzę miłego przepychania się i kopania z koniem - tzn, z dziwnym układem.
Mnie układ nie dziwi ale zadziwia to co piszesz :shock:
Nie wiem kogo masz na myśli pisząc o specach - pracowników FAMILYSEARCH, mają śledzić i co jakiś czas poprawiać przynależność parafii wynikającą ze zmian administracyjnych w naszym kraju?
Obyśmy wszyscy się nie zdziwili jak Mormoni czytając wypowiedzi ciągle niezadowolonych polskich genealogów wpadną na pomysł ograniczenia/zamknięcia dostępu online.

___
Krystyna
Marekcoi

Sympatyk

Post autor: Marekcoi »

dpawlak pisze:To parafia z diecezji sosnowieckiej, ta diecezja nie jest udostępniona,
ktoś ją błędnie oznaczył jako diecezja częstochowska
ale wystarczy pomyśleć, gdzie Dąbrowa Górnicza, a gdzie Częstochowa.
Owszem, zgadzam się, obecnie to diecezja sosnowiecka, która została utworzona w 1992 r. Wcześniej par. w Gołonogu należała do diecezji częstochowskiej. Wcale nie wykluczone (na 100% nie jestem pewien), ale akta metrykalne nadal są przechowywane w archiwum częstochowskim. Zresztą taka informacja widnieje na stronach familysearch. Sprawa z linkiem nie jest wyjaśniona, więc dlatego sygnalizuję ten problem.

PS. Poza tym jak sprawdziłem, w identycznej sytuacji jest Będzin, który należy do diecezji sosnowieckiej, a wg. informacji Mormonów zdjęcia były wykonywane w AAD Częstochowa. Link też nie prowadzi bezpośrednio do ksiąg, z tą różnicą, że jak sprawdziłem księgi z Będzina są dostępne, a Gołonogu wogóle brak

Pozdrawiam,
Marek Wieczorek
Ostatnio zmieniony pt 22 lut 2013, 16:57 przez Marekcoi, łącznie zmieniany 1 raz.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

JA nie mam nic do pracy Mormonów bo robią kawał dobrej roboty. Mnie się nie podoba to, że niektóre osoby piszą w jednym poście jedno a w drugim sobie zaprzeczając odbijając piłeczkę w stronę innych osób zwracając im uwagę. I ja właśnie tak zostałam potraktowana pisząc o rzeczach, które w tym temacie pisały pewne osoby a teraz na mnie za to napadły abym niby to zaczęła czytać. Ilu Polaków tyle zdań najwyraźniej i tutaj się to potwierdza.

Ale żeby nie drażnić nie będę już w tym temacie pisać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dominika

Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”